Η ψυχοθεραπεύτρια απαντάει στο πιο επίκαιρο ερώτημα: Γιατί χωρίζουμε μετά από τόσα χρόνια γάμου;

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η ψυχοθεραπεύτρια απαντάει στο πιο επίκαιρο ερώτημα: Γιατί χωρίζουμε μετά από τόσα χρόνια γάμου;

Το διαζύγιο στην εποχή μας, είναι μια διαφυγή που καταφεύγουν αρκετά ζευγάρια, προκειμένου να " λύσουν" το πρόβλημα της σχέσης τους. Η σύγχρονη κοινωνία είναι πιο απελευθερωμένη πλέον και κάτι τέτοιο το "επιτρέπει". Κυρίως σε νέα ζευγάρια, το συναντάμε αρκετά συχνά όσοι δουλεύουμε μαζί τους. Τί γίνεται όμως με εκείνα τα ζευγάρια που ζουν μαζί πάνω από 15-20 χρόνια και ενώ θα λέγαμε έχουν βρει τις ισορροπίες μεταξύ τους, μας εκπλήσσουν με την επιλογή του χωρισμού.

Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν ένα ζευγάρι με μακροχρόνια σχέση σε χωρισμό είναι οι εξής:

Η ρουτίνα και η καθημερινότητα, τους έχει φθείρει τόσο πολύ, που τους έχει μετατρέψει σε δυο ξένους, με έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς και της απογοήτευσης. Δεν παίρνουν καμιά ευχαρίστηση πλέον ο ένας απ´τον άλλον και οι κοινές ώρες που περνάνε μαζί είναι ανύπαρκτες.

Τα παιδιά τους έχουν φύγει απ´το σπίτι(για όσους έχουν). Μετά από τόσα χρόνια γάμου, τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και φεύγουν απ´το γονεικό σύστημα και έτσι πολλοί είναι οι γονείς που δεν έχουν το κίνητρο να μείνουν μαζί προκειμένου να τα μεγαλώσουν και να τα φροντίσουν. Νιώθουν ικανά τα παιδιά τους να διαχειριστούν πλέον ένα διαζύγιο, ενώ η απουσία των παιδιών από το σπίτι, φέρνει στην επιφάνεια το συναισθηματικό κενό μεταξύ των συντρόφων.

Διβάστε εδώ: Η ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί πώς θα ξεπεράσουμε τις φοβίες

Ένα άλλο ποσοστό οδηγείται στο διαζύγιο με αφορμή μια απιστία. Βλέποντας πως τα χρόνια περνούν και μεγαλώνουν αισθάνονται την ανάγκη να ξανανιώσουν. Η ανασφάλεια που φέρνει ο χρόνος με το πέρασμά του, δημιουργεί την ανάγκη της επιβεβαίωσης, ότι ακόμα «μετράω».

Η σεξουαλική κακή ζωή επίσης οδηγεί στο διαζύγιο. Πολλοί είναι αυτοί που απέχουν σεξουαλικά ή συμμετέχουν χωρίς να ικανοποιείται ο,-η σύντροφός τους. Οι συγκρούσεις, η καθημερινότητα, κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα που συνδέεται με την αύξηση της ηλικίας ή και κάποιου είδους ψυχική δυσκολία, όπως η κατάθλιψη, μειώνει τον χώρο του σεξ στην σχέση. Και όσο μεγαλώνουμε έχει παρατηρηθεί ότι το σεξ είναι επίσης σημαντικό, αφού μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί, δυνατοί και νέοι ενάντια στον θάνατο.

Υπαρξιακά ζητήματα του ατόμου για το αν έζησε όλα αυτά που ήθελε καθώς μεγαλώνει, ενισχύουν την απόφαση ενός διαζυγίου.

Επίσης, η απομάκρυνση από την εργασία, λόγω σύνταξης, δυσκολεύει κάποιες φορές την ψυχοσύνθεση του συνταξιούχου, αφού αν δεν βρει ασχολίες και κίνητρο για να νιώθει ενεργός, οδηγείται κάποιες φορές στην κατάθλιψη, η οποία φθείρει τη σχέση.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, ακόμη και σε ζευγάρια που έχουν δεθεί πολύ μεταξύ τους και έχουν μοιραστεί σχεδόν την μισή τους ζωή, μπορούν να συντελέσουν στο να πιστέψουν ή να αισθανθούν ότι δεν έχει πλέον θέση ή δεν μπορεί να τους ακολουθήσει  ο σύντροφος τους με τον οποίον πορεύτηκαν ως σήμερα. Άλλωστε η σχέση είναι ζωντανό σύστημα που εξελίσσεται, αλλάζει και δεν μένει στάσιμη.

Από την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss