Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος των Χριστουγέννων

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Πώς θα αντιμετωπίσετε το άγχος των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα πρέπει να έχουμε φροντίσει για τα δώρα όλων, να έχουμε τις προμήθειες για το σπίτι, να έχουμε σκεφτεί τι θα μαγειρέψουμε, που θα πάμε τα παιδιά τις ημέρες που δεν έχουν σχολείο και φυσικά να έχουμε τακτοποιήσει τις αρμοδιότητες της δουλειάς. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να περνούν οι γιορτές γρήγορα και με άγχος. Αν θέλετε να περάσετε αυτές τις όμορφες ημέρες χωρίς νεύρα και στρες ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Σταματήστε να λέτε συνέχεια τη λέξη «πρέπει».

Οι άνθρωποι νιώθουν πολύ συχνά εσωτερική πίεση για πράγματα που πρέπει να κάνουν, αλλά κατά βάθος δεν θέλουν. Αυτό το συναίσθημα γίνεται πιο έντονο τις ημέρες των γιορτών, αφού οι περισσότεροι ακολουθούν τις παραδόσεις. Προφανώς υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί να φαίνονται μη διαπραγματεύσιμα, όπως να επισκεφτείτε την οικογένειά σας. Αλλά αν αρχίσετε να νιώθετε ότι καταπιέζεστε είναι καλύτερο να λέτε όχι, γιατί όσο και αν το θέλετε δεν μπορείτε να είστε σε δυο διαφορετικά σπίτια ταυτόχρονα.

Καθορίστε εφικτούς στόχους

Ο καθορισμός μη ρεαλιστικών προσδοκιών μπορεί να σας αγχώσει χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μην προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες γύρω σας, αντ αυτού φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα μπορείτε να πραγματοποιήσετε χωρίς να πιεστείτε και να στρεσαριστείτε.

Ζητήστε βοήθεια από την οικογένεια και τα παιδιά σας.

Οι περισσότεροι έχετε την τάση να νομίζετε ότι πρέπει, αλλά και μπορείτε, να κάνετε τα πάντα μόνοι σας. Όμως το μόνο που πετυχαίνετε είναι να αγχωθείτε. Από την άλλη μεριά μια ομαδική προσπάθεια μπορεί να είναι πιο διασκεδαστική και αποτελεσματική.

Πάρτε βαθιές ανάσες.

Όταν νιώθετε ότι σας κατακλύζει το άγχος, πάρτε μια βαθιά αναπνοή και θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη φουσκώνοντας το στομάχι σας και εκπνεύστε επίσης από τη μύτη.

Εντόπισε τι σας πιέζει και βρείτε εναλλακτικές λύσεις.

Μπορεί κάθε χρόνο να αναλαμβάνετε το τραπέζι των Χριστουγέννων, αλλά να νιώθετε ότι αυτό σας πιέζει, μπορείτε να προτείνετε να το αναλάβει κάποιος άλλος φέτος ή να μην το οργανώσετε καθόλου. Και το κυριότερο είναι βέβαια να βρείτε αυτό που σας δίνει την περισσότερη χαρά και να το κάνετε πράξη. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss