Τι να κάνετε όταν δυσκολεύεστε να πάρετε μια απόφαση

Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018

Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018

Τι να κάνετε όταν δυσκολεύεστε να πάρετε μια απόφαση

Πόσο συχνά έχετε κληθεί να πάρετε μια απόφαση χωρίς να γνωρίζετε ποια είναι η σωστή; Η ζωή πολλές φορές μας βάζει σε ένα σταυροδρόμι και μας αναγκάζει να επιλέξουμε ένα δρόμο, πιστεύοντας ότι είναι ο  ιδανικός. Η λήψη αποφάσεων είναι σημαντική δεξιότητα που πρέπει όλοι να αποκτήσουμε εάν θέλουμε να έχουμε μια πετυχημένη ζωή.

Αλλά γιατί η λήψη μιας απόφασης είναι τόσο δύσκολη;

Καταρχάς εάν σκεφτούμε λίγο θα διαπιστώσουμε πως μέσα σε μια ημέρα καταλήγουμε να παίρνουμε εκατοντάδες μικρές και ίσως ασήμαντες αποφάσεις. Τι ΄ώρα θα σηκωθούμε, τι θα φορέσουμε, αν θα γυμναστούμε, τι θα φάμε και πολλά άλλα. Αυτές όμως οι αποφάσεις συνήθως δεν επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον μας, για αυτό και μας είναι πιο εύκολο να τις πάρουμε. Αυτό όμως αλλάζει όταν πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα σε σηματνικές επιλογές. 

Πώς λοιπόν μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητα λήψης αποφάσεων;

Αρχικά πρέπει να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και στη συνέχεια να προχωρήσετε προς τα εμπρός. Πολλές φορές η λήψη μιας απόφασης μας παραλύει, γιατί φοβόμαστε το αποτέλεσμα. Ανησυχούμε τόσο για το που θα καταλήξουμε, που αναλύουμε τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό ώστε στο τέλος να νιώθουμε διχασμένοι. Το κλειδί για να μην πέσετε σε αυτή την παγίδα είναι να αντιμετωπίσετε και να κατονομάσετε τους φόβους σας. Καταγράψτε τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβούν με την απόφαση που πρόκειται να πάρετε- για παράδειγμα, έχετε ένα μεγάλο πρόβλημα με το σύντροφός σας και θέλετε να εκθέσετε τα παράπονά σας. Αλλά φοβάστε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καυγά ή ακόμα και σε ένα χωρισμό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αντιμετωπίσετε το χειρότερο σενάριο και έτσι θα είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε και αν σας συμβεί και φυσικά στο τέλος θα πάρετε πολύ πιο εύκολα μια απόφαση.

Διαβάστε εδώ: Οι πιο παράξενοι τραυματισμοί από το σεξ

Γράψτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες επιλογές. Ως άνθρωποι οδηγούμαστε από τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Έτσι λοιπόν εάν είστε κολλημένοι ανάμεσα σε δυο επιλογές και οι δυο φαίνονται καλές, γράφοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της απόφασης που πρόκειται να πάρετε θα σας βοηθήσει στο να καταλήξετε κάπου.

Πριν χρόνια η λήψη αποφάσεων ήταν ευκολότερη από ό, τι είναι σήμερα. Γιατί; Επειδή δεν υπήρχαν τόσες πολλές επιλογές. Η αγορά ενός πουκάμισου ήταν εύκολη επειδή το μόνο που έπρεπε να κάνετε ήταν να επιλέξετε το μέγεθος και το χρώμα. Τώρα, αν πάτε να αγοράσετε ένα πουκάμισο - πρέπει να επιλέξετε τον τύπο, την εφαρμογή, τα κουμπιά, το ύφασμα, το κολάρο, το χρώμα, το μέγεθος... Και αυτό συμβαίνει παντού από τη δουλειά μέχρι και στο πιο απλό που είναι τι γεύση παγωτό θα πάρουμε. Η λύση είναι απλή περιορίστε τις επιλογές όσο περισσότερο μπορείτε και αν στο τέλος δεν μπορείτε να αποφασίσετε, ενεργήστε με το ένστικτό σας. Όσο για εκείνους που κατακρίνουν τις αποφάσεις σας, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα σκεφτούν ότι δεν κάνετε τη σωστή επιλογή, όμως στο τέλος σημασία έχει να είστε εσείς χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss