Σε ποιες ηλικίες είμαστε στα καλύτερά μας

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Σε ποιες ηλικίες είμαστε στα καλύτερά μας

Η ζωή είναι ένας κύκλος. Από τη φρεσκάδα και την ανεμελιά περνάει στην ωριμότητα, για να «δύσει» ήσυχα-ήσυχα στα βαθιά νερά της σοφίας. Και μπορεί η τρομακτική ταχύτητα του χρόνου να μας βάζει πολλές φορές σε σκέψεις γύρω από το πόσο γρήγορα γερνάμε ή χάνουμε τις αντοχές και τη ζωντάνια μας, όμως οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα νιάτα –που όλοι πασχίζουν να «παγώσουν» ή να ανακτήσουν με κάθε κόστος- είναι απλά υπερτιμημένα!

Η κάθε ηλικία έχει τη χάρη της και η αλήθεια είναι ότι η κάθε φάση της ζωής μας είναι πολύτιμη και σίγουρα ξεχωριστή. Aλλωστε ποιος είπε ότι η επιτυχία σχετίζεται μόνο με την παραγωγική ηλικία μας και έχει ημερομηνία λήξης; Δυστυχώς, στον δυτικό κόσμο επικρατεί η λανθασμένη εντύπωση ότι από τη μέση ηλικία και έπειτα πάμε για… απόσυρση. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει. Μελέτες δείχνουν ότι η κάθε ηλικία -ακόμα και εκείνη των 90 ετών- προσφέρει εφόδια που μπορούν να μας οδηγήσουν στην επιτυχία, στο πολυδιάστατο πρίσμα της ζωής.

Γλωσσομαθείς ετών 7

Η πρώτη «κορυφή» στο σχεδιάγραμμα της ζωής μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι γλωσσική και ξεπροβάλλει γύρω στην ηλικία των επτά ετών. Είναι η στιγμή όπου το μυαλό μας λειτουργεί σαν σφουγγάρι και είναι πολύ πιο εύκολο να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, από ό,τι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Εγκέφαλος στο «φουλ»

Eνας από τους βασικούς τρόπους αξιολόγησης των γνωστικών μας επιδόσεων είναι μέσω του λεγόμενου τεστ κωδικοποίησης συμβόλων. Πρόκειται για την αντιστοιχία μεταξύ αριθμών και συμβόλων και τη «μετάφραση» ουσιαστικά μιας σειράς αριθμών στα σωστά σύμβολα. Οι επιστήμονες επί χρόνια γνώριζαν ότι η αστραπιαία σκέψη και η ικανότητα να ανακαλούμε πληροφορίες στο μυαλό μας για την επίλυση προβλημάτων -μια διαδικασία γνωστή και ως ρευστή νοημοσύνη-, βρίσκονται στα καλύτερά τους κατά την ενηλικίωσή μας (18-20 ετών). Eπειτα ο μηχανισμός αυτός, που σχετίζεται με τη μνήμη εργασίας, αρχίζει σταδιακά να φθίνει.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

More for you

 
 

Don't Miss