WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Πώς θα βοηθήσετε τον φίλο σας που μόλις χώρισε


29 Ιουλίου 2021

Πώς θα βοηθήσετε τον φίλο σας που μόλις χώρισε
Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος.

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, γι αυτό και το πρώτο βήμα για να βοηθήσετε έναν φίλο σας που μόλις χώρισε είναι να αναγνωρίσετε ότι αυτή τη στιγμή «θρηνεί».

Η υποστήριξη σας μπορεί να είναι πολύπλευρη και μερικές φορές λίγο αντίθετη. Δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα. Μερικές φορές δίνοντας λίγο χώρο είναι ίσως η πιο καλή στρατηγική για να βοηθήσετε τον φίλο σας που έχει χωρίσει.

Ακολουθεί μια λίστα με πιθανές ιδέες για το πώς να βοηθήσετε έναν φίλο που μόλις χώρισε

Υπενθυμίστε του ότι δεν έχει αποτύχει

Το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης μετά από έναν χωρισμό είναι πολύ συνηθισμένο. Μια μελέτη του 2019 στο PLoS One διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν χωρίσει ήταν πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης για πολλούς ανθρώπους είναι το αίσθημα αποτυχίας. Μπορεί να βοηθήσει να υπενθυμίσετε στον φίλο σας, πρώτα απ 'όλα, ότι δεν έχει «αποτύχει» επειδή η σχέση δεν λειτούργησε.

Να είστε προσεκτικοί με αυτά που λέτε

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς να βοηθήσετε κάποιον που έχει χωρίσει, χωρίς να εκφράσετε αυτά που πιστεύετε. Όμως πολλές φορές αυτά που θα πείτε μπορεί να κάνουν τον άλλον να νιώσει άβολα. 

Το αρνητικό συναίσθημα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας, όχι ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Καλύτερα λοιπόν αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως, "Είσαι καλύτερα χωρίς εκείνον" ή "Τώρα θα είσαι μόνος σου! Αυτό θα είναι φοβερό!" Έχετε ενσυναίσθηση και συμπόνια και εάν δεν είστε σίγουροι τι να πείτε στον φίλο σας, δεν είναι κακό.

Ακούστε την απογοήτευσή του - Χωρίς να ασκείτε κριτική

Αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια σχετικά με τον πρώην. Είστε εκεί για να υποστηρίξετε τον φίλο σας, όχι για να επιτεθείτε σε κάποιον άλλον. 

Ανοίξτε το σπίτι σας

Εάν ζείτε κοντά, ενημερώστε τον φίλο σας ότι το σπίτι σας είναι ανοιχτό για να έρθει όποτε έχει όρεξη. Η πρόσκληση είναι ένας τρόπος για να νιώσει ότι δεν είναι μόνος, παρόλο που έχει μόλις χωρίσει. 
Φυσικά, πρέπει να ορίσετε τα όρια που είναι κατάλληλα για εσάς (και τα άτομα με τα οποία ζείτε), αλλά το να έρθει κάποιες ώρες στο σπίτι σας για ξεφύγει μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο.

Κάντε ό, τι κάποτε έκαναν για εσάς

Δεν είστε σίγουροι πώς να βοηθήσετε τον φίλο σας μέσω ενός χωρισμού; Θυμηθείτε τι έκανα οι άλλοι για να σας βοήθησουν σε πραγματικά δύσκολες περιόδους. Σκεφτείτε την προσωπικότητα του φίλου σας και τι έχει κάνει για να στηρίξει εσάς ή άλλους. 

Θυμηθείτε ότι δεν είναι δική σας δουλειά για να το διορθώσετε

Αν και πιθανότατα θέλετε να θεραπεύσετε και να διορθώσετε τον πόνο του φίλου σας, αυτό που πιθανώς χρειάζεται περισσότερο από εσάς αυτή τη στιγμή είναι η υποστήριξη. Ενώ μπορεί από ένστικτο να προσπαθήσετε να απομακρύνετε τον πόνο, το πιο σημαντικό είναι να προσφέρετε υποστήριξη, χώρο και θεραπεία, όχι ένα μαγικό ραβδί. Μερικές φορές το πιο υγιεινό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, ως φίλος, είναι απλά να ακούτε.\

Δείτε ακόμη: "Το Άγγιγμα": Το project που αποτυπώνει την αρχή κάθε σχέσης



 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.