WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Ο λόγος που η φωνή παίζει ρόλο στην ερωτική έλξη


Κλέλια Φατούρου

28 Νοεμβρίου 2021

Ο λόγος που η φωνή παίζει ρόλο στην ερωτική έλξη

Πόσες φορές δεν έχετε απορρίψει (αλλά και επιλέξει) έναν άνθρωπο εξαιτίας της φωνής του;

Το αν είναι σέξι ή ερωτεύσιμη μία φωνή, είναι μία καθαρά υποκειμενική άποψη. Ναι, συμφωνούμε ότι ο Obama έχει μία ωραία, στεντόρεια φωνή, ότι ο David Attenborough είναι ο παππούς που θα θέλαμε να μας λέει παραμύθια κάθε βράδυ και ότι ο Morgan Freeman έχει την πιο κινηματογραφική φωνή σε όλο τον πλανήτη. Όταν δεν γνωρίζεις κάποιον και απλά τον βλέπεις, νιώθεις ότι όλα θα κριθούν όταν ανοίξει το στόμα του και ακούσεις το ηχόχρωμά του. Θα σε ανατριχιάσει; Θα σε τρομάξει; Θα σου προκαλέσει αμηχανία;

Ο ήχος μίας φωνής έχει διαφορετική επίδραση σε καθέναν από εμάς και υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το εξηγούν. Σύμφωνα με έρευνα του 1980, έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες θεωρούνται πιο γοητευτικές όταν έχουν ψιλή φωνή ενώ το ίδιο ισχύει για τις μπάσες φωνές στους άντρες. Όλα αυτά είναι κοινωνικά κατασκευάσματα, τα οποία άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Το 2011, νέα μελέτη έδειξε ότι η πολύ ψιλή γυναικεία φωνή δεν είναι τόσο δελεαστική, γιατί θεωρείται πολύ ανώριμη. Αλλάζουν οι εποχές.

Το δεύτερο στοιχείο που επηρεάζει το πώς αντιδράμε με μία φωνή είναι το κατά πόσο μας είναι οικεία. Αν μοιάζει με μία φωνή αγαπημένου μας προσώπου, είναι και πιο πιθανό να γοητευτούμε. Έτσι όπως κάποιες κινήσεις και μυρωδιές μπορούν να ξυπνήσουν αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις φωνές. Μέσα σε όλα αυτά, να συνυπολογίσουμε και τα στερεότυπα που μας ακολουθούν. Το πώς πρέπει να ακούγεται μία δυναμική γυναίκα, ένας ψηλός άντρας, ένα νέο κορίτσι.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η επιλογή ερωτικού συντρόφου είναι ένα σύνολο υποσυνείδητων πραγμάτων. Κάνουμε focus στα κοινά ενδιαφέροντα, ενώ έχουμε ήδη επιλέξει με κριτήρια τη φωνή, το βλέμμα, τη μυρωδιά.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.