WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

5 αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ενός άνδρα όταν ερωτεύεται


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2023

5 αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο ενός άνδρα όταν ερωτεύεται
Πως επιδρούν «οι ορμόνες του έρωτα» στον εγκέφαλο ενός άνδρα

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαδικασία στην οποία μπαίνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν ερωτεύεται. Πλήθος ορμονών ξεκινούν να εκκρίνονται, προκαλώντας χιλιάδες ευχάριστα και μη ευχάριστα συναισθήματα.

Κατά το διάστημα αυτό, σκέφτεσαι διαφορετικά, αντιδράς διαφορετικά, ακόμη και ονειρεύεσαι διαφορετικά. Σύμφωνα και με την Dr. Holly Schiff, κλινική ψυχολόγο, η διαδικασία αυτή διαφέρει ανάμεσα στον ανδρικό και τον γυναικείο εγκέφαλο με κάποιες από τις κύριες αλλαγές που πραγματοποιούνται στους άνδρες, να έχουν ως εξής:

Οι άντρες ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες

«Οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να εκπληρώσουν την προσδοκία να αναλάβουν έναν ηγετικό ρόλο σε μια σχέση», λέει η κλινική ψυχολόγος. Αυτό τους οδηγεί στο να μπαίνουν πιο γρήγορα σε σχέσεις προκειμένου να ηρεμήσουν. Από την άλλη πλευρά, μια γυναίκα μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ερωτευτεί επειδή επικεντρώνεται στην επιλογή του καλύτερου δυνατού συντρόφου για αναπαραγωγή», προσθέτει η Schiff. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει σε κάθε περίπτωση.

Οι ερωτευμένοι άνδρες, αισθάνονται λιγότερο τον πόνο

«Η αγάπη είναι τόσο ισχυρή που σε εργαστηριακές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε πως μειώνει τον πόνο στο μισό», λέει ο Dr. Jarred Younger, Ph.D., νευροεπιστήμονας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Όταν υπάρχουν οι «ορμόνες του έρωτα» στον εγκέφαλο, τότε στέλνονται μηνύματα στον νωτιαίο μυελό για να μπλοκάρει τα μηνύματα πόνου πριν καν φτάσουν στον εγκέφαλο».

O εγκέφαλος εστιάζει σε ένα πρόσωπο και απορρίπτει τα υπόλοιπα

Σε ένα πραγματικά ερωτευμένο άνδρα, υπάρχει η ουσία της οξυτοκίνης έντονα στον εγκέφαλο του, κάτι που τον οδηγεί στο να εστιάζει αποκλειστικά σε ένα και μόνο πρόσωπο. Μάλιστα όσο περισσότερο κοιτούν το πρόσωπο με το οποίο είναι ερωτευμένοι, τόσο περισσότερη επιθυμία νιώθουν, χάρη στις «ορμόνες ευτυχίας» που εκκρίνονται στον εγκέφαλο τους.

Ξεκινάει να «κολλάει εμμονικά» με το ταίρι του

Μόλις ένας άντρας περάσει την αρχική φάση του έρωτα, κατά την οποία υπάρχει αυξημένη τεστοστερόνη αρχίζει η πραγματική διαδικασία του να ερωτεύεται. Όταν συναντούν κάποιον με τον οποίο βλέπουν μέλλον, νέες χημικές ουσίες του εγκεφάλου τους καθηλώνουν στον «στόχο» τους. «Αν είναι καλό ταίρι, αρχίζει η ρομαντική αγάπη ή ο έρωτας, η οποία καθοδηγείται από τη νορεπινεφρίνη, τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη», λέει ο D'Arienzo. «Αυτές οι χημικές ουσίες δημιουργούν τον ενθουσιασμό, την ευχαρίστηση, την αυξημένη ενέργεια και τις εμμονές προς τον συγκεκριμένο στόχο, θέτοντας τις βάσεις για να παραμείνει το ζευγάρι μαζί». Σε αυτή τη φάση τα ραντεβού γίνονται όλο και πιο συχνά, ενώ δεν λείπουν οι εξομολογήσεις και η έκφραση συναισθημάτων.

Χάνει την αίσθηση του χρόνου

Έχετε κάτσει ποτέ στο τηλέφωνο όλο το βράδυ με ενθουσιασμό ή έχετε πάει σε ένα ραντεβού που κατέληξε να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της νύχτας επειδή τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά; Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτό συμβαίνει συχνά όταν οι άνδρες αρχίζουν να ερωτεύονται. «Ο νευροδιαβιβαστής νορεπινεφρίνη αυξάνεται, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να χάσουν την αίσθηση του χρόνου», λένε οι ειδικοί.

Νιώθει πιο κατάλληλος να αφήσει κακές συνήθειες

Έρευνα έδειξε πως ένας ερωτευμένος άνδρας, μπορεί πολύ πιο εύκολα να κόψει το κάπνισμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μια νέα σχέση, μαζί με όλες αυτές τις νέες ορμόνες που εκκρίνονται στον εγκέφαλο, αλλάζουν τη χημεία που επικρατεί στον οργανισμό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.