Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα καλό βιβλίο;

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τι μπορεί να μας προσφέρει ένα καλό βιβλίο;

Σε κάθε βιβλίο βρίσκουμε μια διαφορετική άποψη για τη ζωή. 

Είναι σαφώς η άποψη του συγγραφέα που μας παρουσιάζει έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου. Γιατί όμως διαβάζουμε; Τι αναζητάμε στα βιβλία;

Ίσως, διαφυγή, συλλογισμούς, διαφορετικές οπτικές γωνίες, διέγερση, ερωτήματα, δηλαδή να εισχωρήσουμε σ'  άλλα επίπεδα της πραγματικότητας.

Κάποιος, είχε πει πως "τα βιβλία είναι σαν καθρέφτες: κοιταζόμαστε σ΄αυτά και ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε". Είναι σαν το βιβλίο να μιλάει και η ψυχή να αναζητά τις απαντήσεις τις.

Υπάρχει μια φήμη που θέλει τον Μαρσέλ Προυστ να βιώνει τέτοιο πάθος για την λογοτεχνία που οι γονείς του του απαγόρευαν να πιάσει βιβλίο στα χέρια του αν δεν συμπλήρωνε τις ώρες παιχνιδιού. Ίσως, να είναι και η μοναδική οικογένεια στο κόσμο που συνέβαινε κάτι τέτοιο, καθώς το σύνηθες είναι ακριβώς το αντίθετο.

Ο Προυστ είχε αναφέρει πως "υπάρχει μια φιλία ανάμεσα στον αναγνώστη και το βιβλίο. Στη λογοτεχνία, η φιλία συχνά μας ξαναγυρίζει στην πρωτόγονη καθαρότητά της. Με τα βιβλία, δεν υπάρχει φιλία που να αξίζει, με τους φίλους αυτούς, αν ξενυχτάμε με τη συντροφιά τους, είναι γιατί πραγματικά μας κάνει όρεξη, και κάποιες φορές ακόμα τα αφήνουμε παρά τη θέλησή μας."

Αυτός ο τύπος φιλίας μας βοηθά να καταλάβουμε , να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να παρατηρούμε τη ζωή. Το διάβασμα ενός βιβλίου δεν είναι μόνο ένα μυστικό ταξίδι με τον συγγραφέα, που μας εισάγει στον κόσμο του. Λειτουργεί και σαν κάθαρση για να βρούμε τον εαυτό μας και να τον κατανοήσουμε.

Εννοείται ότι δεν είναι ανάγκη να έχουμε το πάθος του Προυστ για να διαβάσουμε ένα βιβλίο. Αλλά αν σας λέγαμε πώς μια ωρίτσα ή έστω μισή την ημέρα αρκεί ώστε να το μυαλό σας να ταξιδέψει μακριά και από τα καθημερινά προβλήματα που σας βυθίζουν στη δυσαρέσκεια. Όπως λέει και μια κινέζικη παροιμία ένα βιβλίο είναι ένας κήπος που τον κουβαλάμε στην τσέπη μας.

Καθιερώστε το λίγο πριν κοιμηθείτε. Δεν έχετε να χάσετε τίποτα, αντιθέτως κερδισμένες θα βγείτε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss