Γιατί παθαίνουμε "black out";

Παρασκευή 07 Μαρτίου 2014

Παρασκευή 07 Μαρτίου 2014

Γιατί παθαίνουμε "black out";

Πόσες φορές έχετε ευχηθεί όταν βιώνεται άγχος για ένα γεγονός, να μπορούσατε να εξαφανιστείτε; Η φυγή όμως δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση.

Υπάρχουν καταστάσεις στις ζωής μας που μας προκαλούν άγχος. Οι καταστάσεις αυτές διαφέρουν ως προς το βαθμό δυσκολίας και σοβαρότητας για κάθε άνθρωπο, για παράδειγμα κάποιος μπορεί να βιώνει άγχος για το αυριανό project και κάποιος άλλος για το μέλλον του παιδιού του. Το συναίσθημα, όμως, παραμένει το ίδιο για όλους. Το άγχος εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, όπως εφίδρωση, πόνος στο στομάχι και το στήθος, κόμπιασμα στην ομιλία, τρέμουλο, προκαλεί και διανοητική σύγχυση. Το γνωστό «black out» το άτομο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να σκεφτεί ξεκάθαρα και το μόνο που επιθυμεί είναι να απαλλαγεί από όλο αυτό και να απομακρυνθεί από το ερέθισμα που του προκαλεί το άγχος. Όμως, η φυγή δεν είναι πάντα ο σωστός τρόπος. Η ευθεία αντιμετώπιση είναι ένας τρόπος που μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος, μείνε εκεί και πάλεψε μέχρι να βρεθεί η λύση. Την σημασία της ευθείας αντιμετώπισης την αποδίδει τέλεια Woody Allen όταν είπε πως «Το 80% της επιτυχίας στη ζωή είναι απλώς να εμφανίζεσαι».

Το άγχος επίσης προκαλεί αρνητικές σκέψεις. Δεν θα τα καταφέρω να περάσω στις εξετάσεις, δεν θα πάρω προαγωγή, δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στην νέα μου δουλειά. Ωστόσο, οι αρνητικές σκέψεις δεν είναι πάντα καταστροφικές. Οι αρνητικές σκέψεις λειτουργούν σαν άμυνα καθώς το άτομο έχει μπει στην διαδικασία να αποδεχτεί την ενδεχόμενη αποτυχία για παράδειγμα «Τώρα που ξέρω ότι δεν θα τα καταφέρω να πάρω την θέση, ας αφιερωθώ στην δουλειά μου». Η απαισιοδοξία λειτούργησε καταλυτικά στη διαχείριση του άγχους. Παρόλα αυτά, μπορείτε να περιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση σας. Αν προσπαθήσετε να μειώσετε την ανασφάλεια που νιώθετε και την αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, μένοντας ανοιχτοί σε όλα τα πιθανά σενάρια, επιτυχία ή αποτυχία τότε έχετε καταφέρει κατά ένα τρόπο να ελέγξετε και το άγχος σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss