Λίγα λόγια για την ποίηση

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Λίγα λόγια για την ποίηση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που είναι σήμερα θελήσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για τη θέση που έχει στη ζωή μας. Πώς μας επηρεάζει; Τι σημαίνει για μας;

Η ποίηση δημιουργεί έναν μαγικό χώρο όπου το ασύλληπτο γίνεται οικείο και το αδύνατον πραγματικό. Ο Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός Λεόν Ντοντέ έλεγε πως "οι ποιητές είναι άνθρωποι που έχουν διατηρήσει τα μάτια τους παιδικά". Το παιδί δε φοβάται να ονειρευτεί, να φανταστεί, να πειραματιστεί. Ο άντρας, αντίθετα, πιστεύει πως ενήλικη ζωή σημαίνει να αφήνει στην άκρη τα όνειρα, να ζει για να δουλεύει και να σβήνει τις επιθυμίες μέσα του.

Στο δοκίμιο του Poetry Considered, ο Καρλ Σάντμπεργκ λέει ότι "η ποίηση είναι το ημερολόγιο του θαλάσσιου ζώου που ζει στη στεριά και επιθυμεί να οργώσει τους ουρανούς. Η ποίηση είναι η αναζήτηση συλλαβών για να γκρεμιστούν τα φράγματα του άγνωστου και του ανεξερεύνητου. Η ποίηση είναι ένα κείμενο-φάντασμα που μας διηγείται πώς να δημιουργείται το ουράνιο τόξο και γιατί φεύγει."

Πολλοί έχουν μιλήσει για την ποίηση. Εμείς επιλέξαμε μερικά αποφθέγματα φιλοσόφων, ποιητών και γενικότερα ανθρώπων του πνεύματος και σας παρουσιάζουμε την δική τους ερμηνεία για την ποίηση.

  • Ένα ωραίο ποίημα δεν πρέπει να έχει περισσότερους από δύο στίχους, Oscar Wilde.
  • Μια εικόνα είναι ποίημα χωρίς λέξεις, Οράτιος.
  • Αν δε μου ’δινες την ποίηση, Κύριε, δε θα ’χα τίποτα για να ζήσω, Νικηφόρος Βρεττάκος.
  • Διερωτάται κανένας πως η ποίηση, όντας τόσο λίγο απαραίτητη στον κόσμο, κατέχει μια τόσο υψηλή βαθμίδα ανάμεσα στις καλές τέχνες. Η ποίηση είναι η μουσική της ψυχής και προ πάντων ψυχών μεγάλων και αισθαντικών, Βολτέρος.
  • Η ποίηση είναι ευγενέστερη και πιο φιλοσοφημένη από την ιστορία: η ποίηση εκφράζει το οικουμενικό, ενώ η ιστορία μόνο το μερικό, Αριστοτέλης.
  • Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα,  Γιώργος Σεφέρης.
  • Η ποίηση δεν ανήκει σ' αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη, Πάμπλο Νερούδα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

More for you

 
 

Don't Miss