Αυτό είναι τo νέο επικίνδυνο "sex trend"

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Τρίτη 09 Μαΐου 2017

Τρίτη 09 Μαΐου 2017

Αυτό είναι τo νέο επικίνδυνο "sex trend"

Τον τελευταίο καιρό επικρατεί ιδιαίτερη αύξηση του φαινομένου "stealthing" -η πράξη του να βγάζεις το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς τη συναίνεση του συντρόφου σου. Σε μία πρόσφατη έρευνα, η Alexandra Brodsky, συνεργάτιδα στο National Women's Law Center, συζητά τη συμπεριφορά αυτή και πώς ο νόμος μπορεί να βοηθήσει θύματα του stealthing να προχωρήσουν. Η Brodsky μίλησε στη Huffington Post σχετικά με τον λόγο που αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα. Όπως αναφέρει, πολλές από τις φίλες της "αντιμετωπίζουν μορφές κακομεταχείρισης από σεξουαλικούς σύντροφους που δεν θεωρούνταν κομμάτι του αναγνωρισμένου ρεπερτορίου της βίας με βάση το φύλο, αλλά έμοιαζαν ριζωμένοι στον ίδιο μισογυνισμό και έλλειψη σεβασμού."

Στην αναφορά της στο Columbia Journal of Gender and Law, η Brodsky αποκαλεί το stealthing παραπλήσιο του βιασμού -και όχι χωρίς λόγο. Είναι μία επικίνδυνη μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης που παραβιάζει ακόμα και τους πιο βασικούς ορισμούς της συναίνεσης.

Είναι πολύ βασικό να θυμόμαστε πως όταν δίνουμε (ή δεν δίνουμε) τη συναίνεσή μας, εμείς ορίζουμε τα όρια του τι σημαίνει αυτή. 

Το ότι μπορεί να συναινέσουμε στο να υπάρξει σεξουαλική επαφή με κάποιον με τη χρήση προφυλακτικού, δεν σημαίνει πως συναινούμε και στη σεξουαλική πράξη χωρίς προφυλακτικό. Μπορεί να δώσουμε την άδειά μας για μία σεξουαλική πράξη, με την οποία είμαστε άνετοι εκείνη τη στιγμή, όταν όμως ο άλλος άνθρωπος ξεπερνάει τα όρια και προχωρά σε κάτι άλλο, τότε έχει παραβιάσει τη συναίνεσή μας.

Επίσης, το γεγονός πως έχουμε συναινέσει σε κάτι μία φορά, δεν σημαίνει πως πρέπει να συναινέσουμε ξανά. Η συναίνεση ξεκινά όταν δίνεται και σταματά όταν παίρνεται πίσω. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να αλλάξουν γνώμη και να πάρουν πίσω τη συναίνεσή τους, οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πράξης.

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που κάποιος δεν θα ένιωθε άνετα να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη.

Για αρχή, τα προφυλακτικά μας προστατεύουν από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη, το να αναγκαστεί να το κάνει είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό. Συγχρόνως, υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι που κάποιος μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Είτε αυτό οφείλεται σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, είτε σε θέματα εμπιστοσύνης, είναι δικαίωμά του και ο άνθρωπος με τον οποίο βρίσκεται οφείλει να το σεβαστεί.

Το "stealthing", λοιπόν, αποτελεί μία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Αν έχει δοθεί συναίνεση για σεξουαλική πράξη με τη χρήση προφυλακτικού και το προφυλακτικό απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια, τότε η συναίνεση παραβιάζεται και αποτελεί πλέον παρενόχληση.

 

Αν έχετε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας ή ξέρετε κάποιον που έχει, μπορείτε να καλέσετε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο 15900 ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στο [email protected]. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα womensos.gr

More for you

 
 

Don't Miss