Πιο γρήγορα γερνάνε οι γυναίκες που κάνουν παιδιά σύμφωνα με μια μελέτη

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Πιο γρήγορα γερνάνε οι γυναίκες που κάνουν παιδιά σύμφωνα με μια μελέτη

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολλή όμορφη περίοδος της γυναίκας, όμως έχει και τις δύσκολες στιγμές. Όταν η γυναίκα είναι έγκυος έχει να αντιμετωπίσει τις λιγούρες, την αύξηση βάρους και τις ναυτίες. Ενώ μετά τον τοκετό έρχεται αντιμέτωπη, με την απώλεια μαλλιών και κυρίως με την έλλειψη ύπνου κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί τη επιδερμίδα της και γενικά την εμφάνισή της.

Τι θα σκεφτόσασταν λοιπόν αν σας λέγαμε ότι μια νέα μελέτη διαπίστωσε πως η μητρότητα μεγαλώνει τις γυναίκες πιο γρήγορα από ό,τι η παχυσαρκία και το κάπνισμα; Κι όμως μια μερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Human Reproduction εξέτασε το μήκος των τελομερών περίπου 2.000 γυναικών ηλικίας 20 έως 44 ετών.  Τα τελομερή είναι καλύμματα στην άκρη κάθε κλώνου DNA, που προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις αλλοιώσεις. Τα τελομερή μικρότερου μήκους έχουν συνδεθεί με τη θνησιμότητα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν γεννήσει είχαν τελομερή κατά 4,2% μικρότερα από τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι όσες γίνανε μαμάδες είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να φαίνονται και πιο γερασμένες. Μάλιστα ο αντίκτυπος της ύπαρξης παιδιών ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του καπνίσματος ή της παχυσαρκίας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Διαβάστε εδώ: Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χειριστείτε την αρνητική κριτική

Τι συμβουλεύουν οι ερευνητές; Αυτό που επισημαίνουν είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι γυναίκες τα σχέδια τους να αποκτήσουν παιδιά. Και συνεχίζουν επισημαίνοντας ότι τα μικρότερα τελομερή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα που έχει γεννήσει θα έχει πιο γκρίζα μαλλιά και περισσότερες ρυτίδες σε σχέση με εκείνη που δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Είναι γνωστό ότι το μήκος των τελομερών μας γερνάει σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φανεί και εξωτερικά.

Τέλος οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα στοιχεία που εξέτασαν δεν περιλάμβαναν πληροφορίες για κοινωνικούς παράγοντες, όπως το άγχος, η κατάσταση γονιμότητας και αυτός είναι ο λόγος ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση των ευρημάτων.  

More for you

 
 

Don't Miss