Ο Αιώνας της Μελαγχολίας

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αιώνας της Μελαγχολίας

Ο 20ος αιώνας χαρακτηρίστηκε ο Αιώνας του Άγχους, τα τελευταία χρόνια της χιλιετίας μας προαναγγέλλουν την έναρξη του Αιώνα της Μελαγχολίας.

Συνεχώς, στοιχεία από όλο τον κόσμο δείχνουν πως η κατάθλιψη έχει αρχίσει και εξαπλώνεται από άκρη σ’ άκρη με την νέα γενιά να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρει από κατάθλιψη, όχι απλά από θλίψη ή μελαγχολία. Σήμερα, γίνεται λόγος για την παιδική κατάθλιψη, που κάποτε ήταν άγνωστη. Όποια και αν είναι τα αίτια του φαινομένου αυτού, που συμβαίνει στην σκηνή της σύγχρονης ζωής, η κατάθλιψη στους νέους και ειδικά στα παιδιά θα πρέπει όχι μόνο να θεραπεύεται αλλά προλαμβάνεται. Είναι πολύ σημαντική η πρόληψη, καθώς και τα πιο ήπια επεισόδια κατάθλιψης σε ένα παιδί μπορούν να προμηνύουν πολύ σοβαρότερα επεισόδια στη ζωή τους αργότερα. Στο σημείο αυτό, πρέπει να ξεκαθαριστεί, πως κατά την διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας υπάρχουν περίοδοι απογοητεύσεων και απωλειών που μπορούν να προκαλέσουν θλίψη, η ανάγκη για πρόληψη δεν αφορά τις περιπτώσεις αυτές. Η πρόληψη αφορά τις περιπτώσεις που τα παιδιά βιώνουν τη θλίψη σαν μια διαδικασία που εξελίσσεται και τα παρασύρει στην απελπισία, στον εκνευρισμό και στην απομόνωση. Η θλίψη αρχίζει και παίρνει μια μορφή πιο σοβαρής μελαγχολίας.

Τι επηρεάζει τα παιδιά τόσο πολύ ώστε να γίνεται λόγος για παιδική κατάθλιψη;

Στις μέρες μας υπάρχει μια γενικότερη κρίση σ’ όλους τους τομείς. Η νέα γενιά βρίσκεται σε μια μεταβατική διαδικασία. Οι νέοι έχουν χιλιάδες επιλογές για να επιλέξουν από επαγγέλματα, ευκαιρίες, πληροφορίες, προοπτικές εξελίξεις, όμως όλη αυτή η ελευθερία και η δύναμη της επιλογής δημιουργεί ανασφάλεια. Μέχρι χθες, ο δυτικός κόσμος στην πλειοψηφία του είχε ξεπεράσει την ανάγκη του για επιβίωση και είχε εστιάσει την προσοχή του στην αυτοπραγμάτωση. Σήμερα, η νέα γενιά καλείται να παλέψει διεκδικώντας την επιβίωση και την αυτοπραγμάτωση. Πως μπορούν τα παιδιά και οι έφηβοι να το διαχειριστούν όλο αυτό; Πως ένα παιδί μπορεί να διαχειριστεί την απογοήτευση, την απόρριψη και την αμφιβολία;

Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν άμυνες και δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Μια αποτυχία δεν σηματοδοτεί και το τέλους του κόσμου. Χρειάζεται τόλμη, θάρρος και αισιοδοξία για το μέλλον.

More for you

 
 

Don't Miss