WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι δίαιτες που έψαξαν περισσότερο οι γυναίκες στο διαδίκτυο το 2018


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Δεκεμβρίου 2018

toa-heftiba-205003-unsplash.jpg

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία του αδυνατίσματος αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.  Αρκεί να γράψουμε τη λέξη diet σε μια μηχανή αναζήτησης του internet και θα βρεθούμε μπροστά από εκατομμύρια αποτελέσματα. Αν και μαγική φόρμουλα που θα μας απαλλάξει από τα περιττά κιλά δεν υπάρχει, ωστόσο παρακάτω θα δούμε μερικές από τις πιο γνωστές δίαιτες που έψαξαν οι γυναίκες στο διαδίκτυο το 2018.

Διαβάστε εδώ: Πώς θα δεν θα πάρετε βάρος στην εμμηνόπαυση

Η δίαιτα με παγάκια

Εμπνευστής της συγκεκριμένης δίαιτας είναι ο γαστρεντερολόγος Brian Weiner, ο οποίος συστήνει να καταναλώνουμε 4 φλιτζάνια παγάκια την ημέρα και με αυτή την ποσότητα ισχυρίζεται ότι θα χάσουμε κιλά, χωρίς να αλλάξουμε κάτι άλλο στη διατροφή μας. Ο Weiner εξηγεί ότι όταν τρώμε πάγο βοηθάμε στην ενίσχυση του μεταβολισμού, διότι ο οργανισμός καταναλώνει θερμίδες στην προσπάθεια του να λιώσει τον πάγο και να διατηρήσει τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος. Όμως, ο ιατρός επισημαίνει ότι εάν αρχίσουμε να χάνουμε βάρος, θα πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε παγάκια γιατί τότε μπορεί να γίνουν επιβλαβή για την υγεία. Και καταλήγει λέγοντας ότι η κατανάλωση πάγου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν όμως τρώμε μεγάλη ποσότητα μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η αλήθεια είναι ότι όταν καταναλώνουμε παγάκια ενυδατώνουμε τον οργανισμό, αφού 4 φλιτζάνια παγάκια ισοδυναμούν με ένα λίτρο νερό. Και όπως γνωρίζουμε το νερό είναι σύμμαχος μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Επίσης, τα παγάκια δεν πίνουμε αλλά τα τρώμε και μελέτες έχουν δείξει ότι από μόνη της η διαδικασία της μάσησης μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού.

Όμως ο κίνδυνος είναι ίσως μεγαλύτερος από τα οφέλη. Το βασικό πρόβλημα είναι τα δόντια, τα οποία δέχονται μεγάλη καταπόνηση επειδή πρέπει να μασούμε τα παγάκια. Επίσης οι θερμίδες που ισχυρίζεται ο Brian Weiner ότι θα χάσουμε, δεν βασίζονται σε έγκυρες επιστημονικές πηγές, γι αυτό και δεν μπορούμε να συστήσουμε τη συγκεκριμένη δίαιτα ως αποτελεσματική. Έτσι λοιπόν για άλλη μια φορά καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εάν επιθυμούμε να χάσουμε κιλά, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τη υγεία μας και να διατηρήσουμε την απώλεια, θα πρέπει να κάνουμε υγιεινές και ισορροπημένες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες και όχι να καταφεύγουμε σε ακραίες επιλογές.

Διαβάστε εδώ: Οι ειδικοί μας δίνουν τις καλύτερες συμβουλές για να χάσουμε τα περιττά κιλά

Παλαιολιθική Δίαιτα – Paleo Diet ή τη Δίαιτα των Σπηλαίων

Πρόκειται για μια δίαιτα που προτείνει να τρώμε όλα όσα έτρωγαν και οι άνθρωποι των σπηλαίων. Η θεωρία της βασίζεται ότι η διατροφή που ακολουθούσαν οι άνθρωποι των σπηλαίων ήταν πιο υγιεινή και διατηρούσε το χαμηλό βάρος. Το περιεχόμενο της βασίζεται στην κρεατοφαγία, αφού αυτή ήταν η διατροφή που ακολουθούσαν οι πρωτόγονοι κυνηγοί. Επιτρέπεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πουλερικών, ψαριών, αυγών, φρούτων, λαχανικών και ωμών καρπών. Ενώ απαγορεύονται τα έλαια, το αλκοόλ, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα λιπαρά ή και επεξεργασμένα κρέατα. Θέλω να επισημάνω ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλές εκδοχές, αλλά ο βασικός κανόνας είναι το ότι πρέπει να τρεφόμαστε όπως ακριβώς τρέφονταν οι πρόγονοι μας την Παλαιολιθική περίοδο, πριν δηλαδή αναπτυχθεί η γεωργία.

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι δύσκολη στο να την ακολουθήσει κάποιος, γιατί η αλλαγές είναι πολλές και απότομες. Παρόλα αυτά η αλήθεια για το αν είναι αποτελεσματική βρίσκεται κάπου στη μέση. Όσοι υποστηρίζουν την Παλαιολιθική Δίαιτα ισχυρίζονται πως μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια κιλών, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο που να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Επίσης, η απαγόρευση ολόκληρων ομάδων τροφίμων, όπως τα γαλακτοκομικά, μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβής για την υγεία. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια διατροφή που έχει ζωική προέλευση μπορεί να επιβαρύνει το λιπιδαιμικό προφίλ και να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, κυρίως όταν εφαρμόζεται στη σημερινή εποχή.

Από  την άλλη μεριά η συγκεκριμένη δίαιτα έχει και κάποια οφέλη, όπως για παράδειγμα ότι βασίζεται στην κατανάλωση κρέατος ελεύθερης βοσκής. Και όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο τα ζώα ελεύθερης βοσκής έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, το γεγονός ότι απαγορεύει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, μας βοηθάει να απαλλαγούμε από τρόφιμα που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως η Παλαιολιθική Δίαιτα θα μπορούσε να αποτελέσει διατροφική επιλογή για κάποιες εβδομάδες, αρκεί να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την αρχίσετε. Τέλος, αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δίαιτα Dukan

Η δίαιτα Dukan πήρε το όνομα της από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες αφού υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών. Η συγκεκριμένη έχει 4 φάσεις: Στην πρώτη φάση καταναλώνετε μόνο πρωτεϊνικές τροφές και διαρκεί από 2 μέχρι 10 ημέρες, ανάλογα τα κιλά που θέλουμε να χάσουμε. Στη δεύτερη φάση προστίθενται και τα λαχανικά ενώ στη τρίτη φάση μπορείτε να επανεντάξετε σε περιορισμένες ποσότητες τα φρούτα, το ψωμί και τα τυριά. Επίσης μπορείτε να καταναλώσετε δυο φορές την εβδομάδα ένα γεύμα με άμυλο, όπως πατάτες, ρύζι, μακαρόνια και όσπρια. Η τέταρτη φάση είναι και η τελευταία και έχει στόχο τη διατήρηση του βάρους. Σε αυτή τη φάση μπορείτε να φάτε ό, τι επιθυμείτε αρκεί να υπάρχει μια ημέρα την εβδομάδα καθαρής πρωτεΐνης και να καταναλώνετε καθημερινά πίτουρο βρώμης.

Χάνεις κιλά; Ναι με τη δίαιτα Dukan μπορείς να χάσεις βάρος, όμως το θέμα δεν είναι μόνο τα κιλά, ούτε πρέπει να τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό της απώλειας βάρους. Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η υγεία. Και όπως είναι φανερό η δίαιτα Dukan περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια με αποτέλεσμα να επιφέρει ελλείψεις σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επίσης, ένα καίριο σημείο της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η μεγάλη κατανάλωση κρεατικών που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της χοληστερίνης, ενώ γενικά μια πρωτεϊνική διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια νερού και όχι λίπους. Έτσι και τα περισσότερα κιλά που χάνουμε στη δίαιτα Dukan δεν είναι πραγματικά, γι αυτό και τα παίρνουμε πάλι πίσω όταν τη σταματήσουμε. Τέλος, όσο αφορά τη μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της αναγνωρίζονται από την πλειονότητα των διαιτολόγων, γι αυτό και πρέπει να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή ακόμα και αν θέλουμε να χάσουμε κιλά.

Διαβάστε εδώ: Ποιες τροφές επιλέγουν οι ειδικοί για να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή

Κετογονική δίαιτα

Η κετογονική δίαιτα αναπτύχθηκε το 1920 στο νοσοκομείο John Hopkins ως θεραπεία για την επιληψία. Από τότε έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότατα της κετογονικής δίαιτας στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων. Πρόκειται για μια διατροφή υψηλή σε λίπηκαι χαμηλή σε υδατάνθρακες, η οποία οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό, κατάσταση γνωστή ως κέτωση. Σκοπός της συγκεκριμένης δίαιτας είναι η χρήση του λίπους σαν κύριο καύσιμο για τον οργανισμό αντί τη γλυκόζη. Η κετογονική δίαιτα βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), όπως  ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια. Απαγορευμένες τροφές της κετογονικής δίαιτας είναι τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα αμυλούχα λαχανικά, πολλά φρούτα, τα γλυκά, η ζάχαρη, το μέλι και τα όσπρια.

Μπορείς να χάσεις βάρος με την κετογονική δίαιτα; Η απάντηση είναι ότι μπορείς, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δίαιτας στην απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Ωστόσο ακόμα δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες για να γνωρίζουμε με σιγουριά εάν η κετογονική δίαιτα είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα για τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Επίσης δεν είναι ξεκάθαροι οι μηχανισμοί μέσω των οποίων η κετογονική δίαιτα οδηγεί σε απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να υπάρχει διχασμός στην επιστημονική κοινότητα ως προς τη χρήση της για την απώλεια κιλών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως οργανισμός χρειάζεται όλες τις ομάδες τροφίμων και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει αρμονικά. Αν λοιπόν θέλετε να χάσετε κιλά καλύτερα να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα, χωρίς να καταφύγετε σε ακραίες λύσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.