WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα χειρότερα τρόφιμα για την ασθένεια του θυρεοειδούς


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουνίου 2019

alexa-suter-454469-unsplash.jpg

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού και απελευθερώνει τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλά άλλα. Όπως λοιπόν μπορείτε να φανταστείτε όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά, πολλά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα σας.

Διαβάστε εδώ: Η Blake Lively αποκαλύπτει τι τρώει σε μια ημέρα και παραμένει τόσο λαμπερή

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ασθένειας του θυρεοειδούς, υποθυρεοειδισμός και υπερθυρεοειδισμός. Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετή ορμόνη. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο ίδιος ο θυρεοειδής δυσλειτουργεί, ο οποίος ονομάζεται πρωταρχικός υποθυρεοειδισμός. Η διαταραχή μπορεί επίσης να συμβεί όταν ο υποφυσιακός αδένας στον εγκέφαλό σας δεν στέλνει μηνύματα στον θυρεοειδή που είναι απαραίτητα για να προκαλέσουν την απελευθέρωση της θυρεοειδούς ορμόνης. Αυτό ονομάζεται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός. Και στις δύο περιπτώσεις, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αύξηση βάρους, κόπωση, κατάθλιψη και ευαισθησία στο κρύο.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο θυρεοειδής απελευθερώνει υπερβολική ορμόνη, ονομάζεται υπερθυρεοειδισμός. Τα συμπτώματα είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετα από αυτό που συμβαίνει όταν δεν έχετε αρκετή ορμόνη. Μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια βάρους, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, ευαισθησία στη θερμότητα και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η ασθένεια του θυρεοειδούς ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική, αλλά το άγχος, οι περιβαλλοντικές τοξίνες και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι αυτό παρακάτω θα σας ενημερώσουμε ποια τρόφιμα είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν την ασθένεια του θυρεοειδούς επειδή αυτό είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται υπό τον έλεγχό σας.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Γρήγορο φαγητό

Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί ιώδιο από τη διατροφή μας για να δημιουργήσει τις ορμόνες Τ3 και Τ4. Στην πραγματικότητα, ο θυρεοειδής είναι το μόνο όργανο που χρησιμοποιεί ιώδιο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφύγετε το γρήγορο φαγητό , αλλά όταν πρόκειται για ασθένεια του θυρεοειδούς, το γεγονός είναι ότι αυτό το τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι και λίγο ιώδιο.

Μεταποιημένα τρόφιμα

Ακριβώς όπως το γρήγορο φαγητό, τα μεταποιημένα και συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν επίσης πολύ νάτριο, αλλά σπάνια χρησιμοποιούν ιωδιούχο άλας. Και εάν θέλετε να το επισημάνετε ξεκινήστε να ελέγχετε τις ετικέτες τροφίμων.

Μια δίαιτα που περιέχει υπερβολικό νάτριο θέτει σε κίνδυνο τις καρδιακές παθήσεις και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Γι 'αυτό είναι πάντα καλύτερο μαγειρεύετε στο σπίτι χρησιμοποιώντας ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι.

Σιτάρι

Η κοιλιοκάκη είναι μια διαταραχή στην οποία το σώμα δεν μπορεί να χειριστεί τη γλουτένη, όπως σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη. Για έναν λόγο που δεν είναι απολύτως σαφής, τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για διαταραχή του θυρεοειδούς. Έτσι εάν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη, η αποφυγή της γλουτένης θα είναι σημαντική για πολλούς λόγους.

Σόγια

Υπάρχει μια αμφιβολία για τη σόγια. Αφού θεωρήθηκε ένα υγιές υποκατάστατο των προϊόντων με βάση το κρέας, τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η σόγια μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η σόγια μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του θυρεοειδούς να απορροφήσει ιώδιο, οπότε αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης υποθυρεοειδισμού.

Ωστόσο, πολλοί ερευνητές λένε ότι εφ 'όσον δεν τρώτε συνέχεια σόγια ούτε έχετε προϋπάρχουσα ανεπάρκεια ιωδίου, δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Η μετριοπάθεια είναι σημαντική όταν πρόκειται για τη σόγια, ειδικά αν είστε άνδρας, καθώς η σόγια μπορεί επίσης να μιμείται οιστρογόνα στο σώμα.

Σταυρανθή Λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του μπρόκολου, του λάχανου, του κουνουπιδιού και του καλαμποκιού, είναι πολύ υγιεινά επειδή προσφέρουν πολλές ίνες και σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν θειούχες ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες και η έρευνα δείχνει ότι οι γλυκοσινολάτες έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τον καρκίνο. Ωστόσο, εάν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου, ίσως είναι καλύτερο να αποφύγετε τα σταυρανθή λαχανικά. Η διαδικασία της πέψης για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων θεωρείται ότι εμποδίζει την ικανότητα του θυρεοειδούς να χρησιμοποιεί ιώδιο.

Ζάχαρη

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα είναι επικίνδυνα για την υγεία. Παρόλα αυτά πολλοί από εμάς τρώμε αρκετή ζάχαρη, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε. Η ζάχαρη δεν προκαλεί μόνο προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα και αυξάνει τον κίνδυνο για θέματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η φθορά των δοντιών. Η μείωση της ποσότητας ζάχαρης που τρώτε είναι το νούμερο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τις βλαβερές επιδράσεις μιας διαταραχής του θυρεοειδούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.