WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 πράγματα που η μύτη σας αποκαλύπτει για την υγεία σας και δεν τα γνωρίζετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Αυγούστου 2019

6 πράγματα που η μύτη σας αποκαλύπτει για την υγεία σας και δεν τα γνωρίζετε

Συχνά θεωρούμε δεδομένη τη μυρωδιά, αλλά η μύτη σας μπορεί να σας ειδοποιήσει για πολλά πράγματα, όπως ότι είναι η ώρα να βγάλετε τα σκουπίδια ή να σας οδηγήσει στο αγαπημένο σας εστιατόριο . Μπορεί επίσης να «μυρίζει» τα προβλήματα υγείας και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η ικανότητά σας να μυρίζετε, ή η έλλειψή της, ή άλλες ρινικές αισθήσεις μπορεί ακόμη και να προβλέψουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Εδώ είναι ρινικά σημεία και συμπτώματα που μπορούν να αποκαλύψουν συγκεκριμένα πράγματα για τη γενική υγεία. 

Εάν μυρίζετε κάτι περίεργο χωρίς λόγο θα μπορούσε να προβλέψει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μια πιο ισχυρή αίσθηση οσμής που τους επιτρέπει να μυρίζουν περισσότερο από άλλους. Αλλά αν μυρίζετε κάτι που μοιάζει με καπνό ή ψάρι ενώ δεν υπάρχει, μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, η κατάσταση όπου εντοπίζετε μυρωδιές που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα ονομάζεται οσφρητική ψευδαίσθηση. Οι φανταστικές μυρωδιές είναι συνήθως δυσάρεστες χημικές οσμές, αλλά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η οσφρητική ψευδαίσθηση σημαίνει συνήθως ότι κάτι συμβαίνει με την περιοχή του εγκεφάλου όπου γίνεται η επεξεργασία της οσμής. Μπορεί να προκληθεί από κρίσεις στο κροταφικό λοβό, από τραύματα στο κεφάλι ή ακόμα και από όγκους του εγκεφάλου. Εάν έχετε παρόμοιες δυσλειτουργίες μυρωδιάς, πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν γιατρό για να αντιμετωπίσετε πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μυρωδιά της αμμωνίας θα μπορούσε να σημαίνει δυσλειτουργία των νεφρών.  

Μία από τις σημαντικότερες εργασίες των νεφρών είναι να φιλτράρουν τις τοξίνες από το αίμα που εκκρίνονται με τη μορφή ούρων. Εάν οι νεφροί δεν λειτουργούν καλά, όμως, στο σώμα μπορεί να σχηματιστούν τοξίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν μυρωδιά παρόμοια με αμμωνία ή μεταλλική γεύση στο στόμα.

Οι συχνές ρινορραγίες μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα καρδιάς.

Οι ρινορραγίες μπορεί να είναι συχνές, αλλά συνήθως είναι σύντομες και ακίνδυνες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι σημάδι κάποιων σοβαρών παθήσεων της καρδιάς, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αν έχετε συχνές ρινορραγίες, ίσως θελήσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Όταν δεν μυρίζετε καλά, μπορεί να είναι σημάδι της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Έχοντας μια κακή αίσθηση οσμής θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με  μια μελέτη του Ιατρικού Σχολείου του Χάρβαρντ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα προειδοποιητικών πρωτεϊνών που βρίσκονται στους εγκεφάλους των ασθενών με Αλτσχάιμερ, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα στη δοκιμασία προσδιορισμού μυρωδιάς. 

Μια κρύα μύτη θα μπορούσε να είναι ένδειξη χρόνιου άγχους.

Η θερμοκρασία της μύτης συνδέεται, εκτός του καιρού, και με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, υποδηλώνει ότι μια κρύα μύτη θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε υπερβολικό άγχος και ο εγκέφαλος χρειάζεται σταθερή και επαρκή παροχή αίματος, για να διατηρηθεί η σωστή λειτουργία του.

Μια συχνή ρινίτιδα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αλλεργία.

Οι αλλεργίες είναι μια κοινή αιτία της ρινικής καταρροής. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα όπως τα υγρά μάτια, το φτέρνισμα και η ενοχλητική ρινική καταρροή.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.