WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές οι νέες θεραπείες αλλάζουν τον τρόπο καταπολέμησης του Αλτσχάιμερ


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτές οι νέες θεραπείες αλλάζουν τον τρόπο καταπολέμησης του Αλτσχάιμερ

Εντυπωσιακή νέα έρευνα μπορεί να διευκολύνει την ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ- της εκφυλιστικής νευρολογικής νόσου που πλήττει περισσότερους από 5 εκατομμύρια Αμερικανούς - στα πρώτα της στάδια, ίσως ακόμη και μια δεκαετία πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα απώλειας μνήμης και σύγχυσης. Και ενώ δεν έχουμε ακόμα μια θεραπεία για την ασθένεια, η σύλληψή της στα πρώιμα στάδια πριν από την άνοια θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε την υγεία του εγκεφάλου όσο το δυνατόν περισσότερο, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερίναι είναι τόσο σημαντική, καθώς οι περισσότερες από τις διαθέσιμες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές στα πρώτα στάδια της νόσου. Υπάρχουν επίσης πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε κάνατε, όπως να ασκείστε περισσότερο, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να μαθαίνετε νέες δεξιότητες, και που μπορεί να συμβάλουν στο μειωμένο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Παρακάτω θα δείτε τρεις νέες δοκιμασίες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Μια νέα εξέταση ματιών

Ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών υποδεικνύει ότι οι ερευνητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη του κινδύνου του Αλτσχάιμερ νωρίτερα. Σε μια από τις νεότερες εξελίξεις, ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης έλαβαν υγρό από 80 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν γνωστική δυσλειτουργία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα δύο πρωτεϊνών που θεωρήθηκαν ως βιοδείκτες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό ενισχύει προηγούμενες μελέτες που διαπίστωσαν ορισμένες αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς σχετίζονται με προβλήματα γνωστικής λειτουργίας και μνήμης. Το επόμενο βήμα; Οι ερευνητές ελπίζουν να προβούν σε πρόσθετες κλινικές δοκιμές που θα περιλαμβάνουν και νευρολογικές εξετάσεις.

Προβολές εικονικής πραγματικότητας

Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR) μπορεί να έχουν πολύ πιο σημαντική λειτουργία από την ψυχαγωγία των εφήβων: Μία από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από το Αλτσχάιμερ είναι ο ενδορινικός φλοιός που περιέχει κύτταρα που ενεργοποιούνται σε ένα μοτίβο πλέγματος, τα κύτταρα πλέγματος που λειτουργούν ως ένα εσωτερικό σύστημα GPS. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι όταν ένας ασθενής χάνεται εύκολα, ακόμη και σε γνωστά μέρη. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία ζήτησαν από 45 ασθενείς με ήπια γνωστική δυσλειτουργία (MCI) να ολοκληρώσουν μια άσκηση VR στην οποία έπρεπε να περάσουν από ένα προσομοιωμένο περιβάλλον για να ολοκληρώσουν μια εργασία. Εκείνοι που είχαν βιοδείκτες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είχαν και τα χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με αυτούς που είχαν MCI λόγω κάποιου άλλου παράγοντα, όπως η γήρανση ή το άγχος, αποδεικνύοντας ότι η συσκευή υψηλής τεχνολογίας μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ χωρίς να απαιτούνται επεμβατικές εξετάσεις.

Εξαιρετικά ακριβείς εξετάσεις αίματος

Αρκετές νέες αιματολογικές εξετάσεις είναι σε εξέλιξη που μπορεί να εντοπίσουν δείκτες για το Αλτσχάιμερ μέχρι και μια δεκαετία προτού εμφανισθούν τα συμπτώματα. Μια δοκιμή εξετάζει τα λίπη στην κυκλοφορία του αίματος και η άλλη εξετάζει τις πρωτεΐνες. Αλλά το νεότερο τεστ αίματος εξετάζει μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου που ονομάζεται IRS-1, η οποία παίζει κάποιο ρόλο στην σηματοδότηση της ινσουλίνης στον εγκέφαλο που είναι συνήθως ελαττωματική σε άτομα με του Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση συγκέντρωσαν δείγματα από 174 άτομα με Αλτσχάιμερ, μαζί με 20 άτομα που είχαν διαβήτη και 84 υγιή άτομα. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερες ποσότητες από την ανενεργή μορφή της IRS-1 και χαμηλότερες ποσότητες της ενεργού μορφής από εκείνους ήταν υγιείς. Η εξέταση αίματος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.