WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4+1 πρωινά γεύματα για την καλή λειτουργία του εντέρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Αυγούστου 2019

4+1 πρωινά γεύματα για την καλή λειτουργία του εντέρου

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας (και υπάρχουν μερικές μελέτες για να το υποστηρίξουμε ). Όμως δεν αρκεί μόνο να τρώτε πρωινό, αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και τι περιέχει. Γιατί μπορεί να καταναλώνετε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά και να πιστεύετε οτι έχετε κάνει καλή επιλογή, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί έχετε παραλείψει μια σημαντική θρεπτική ουσία: τις φυτικές ίνες. 

Εννέα στους 10 Αμερικανούς δεν φτάνουν στους στόχους κατανάλωσης των φυτικών ινών με μέση πρόσληψη στα 12-14 γραμμάρια από τα 25-38 γραμμάρια που συνιστώνται από τις US Dietary Guidelines. Και οι φυτικές ίνες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Καταρχάς συμβάλουν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα, διατηρώντας παράλληλα το αίσθημα κορεσμού. Οι ίνες είναι επίσης σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής, καθώς μειώνουν τις καρδιακές παθήσεις, ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και βοηθάνε στην πρόληψη των καρκίνων του παχέος εντέρου.

Το πρωί είναι η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να καταναλώσετε φυτικές ίνες, κάτι που όχι μόνο θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα, αλλά θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετές ώρες, μειώνοντας το άσκοπο τσιμπολόγημα. Αν δεν είστε σίγουροι τι θα τρώτε το πρωί τότε συνεχίστε την ανάγνωση.

Δοκιμάστε ένα πρωινό γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Μπορείτε να βάλετε σε ένα μπολ τυρί cottage μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης και βατόμουρα. Αν δεν σας αρέσει το cottage, αντικαταστήστε το με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με οκτώ γραμμάρια ανά φλιτζάνι και τα δημητριακά περιέχουν περίπου 14 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Πρόκειται για συνολικά 22 γραμμάρια, τα οποία πληρούν σχεδόν το καθημερινό στόχο σε ένα μόνο γεύμα.

Φτιάξτε αβοκάντο τοστ.

Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου, το αβοκάντο τοστ είναι μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή, αφού είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Εάν φάτε μισό αβοκάντο θα πάρετε  επτά γραμμάρια φυτικών ινών.

Κάνετε ένα σάντουιτς υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.

Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης με βραστά αυγά και συνοδέψτε το με ένα φλιτζάνι βατόμουρα στο πλάι για επιπλέον φυτικές ίνες. 

Καταναλώστε για πρωινό πλιγούρι βρώμης. 

Υπάρχουν δύο τύποι ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μένουν στο στομάχι περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα, να σας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, αυξάνουν την κανονικότητα του πεπτικού σωλήνα, βοηθώντας κυρίως τα άτομα με δυσκοιλιότητα ή με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, με έξι γραμμάρια ανά ½ φλιτζάνι.

Προσθέστε λαχανικά στο πρωινό σας.

Εάν θέλετε περισσότερες φυτικές ίνες στο πρωινό σας, τότε προσθέστε λαχανικά όπως σπανάκι ή λάχανο. Θα βοηθήσετε έτσι τη λειτουργία του εντέρου και θα πάρετε μια καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών. 

Πηγή φωτογραφίας:www.instagram.com/mrs_kitchen_fairy

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.