WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το σνακ θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Οκτωβρίου 2019

Αυτό το σνακ θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά

Μήπως ψάχνετε για ένα σνακ που θα σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά; Μια μελέτη του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο online περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health αναφέρει πως μόλις μισή μερίδα καρύδια ανά ημέρα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την αύξηση βάρους ή να χάσετε τα κιλά που επιθυμείτε. 

Η έρευνα εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερους από 289.000 Αμερικανούς, άνδρες και γυναίκες, σε διάστημα 24 ετών. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δηλώνουν το βάρος τους και πόσο συχνά κατανάλωναν ξηρούς καρπούς. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν ένα μέσο κέρδος βάρους 0,32 κιλά ετησίως. Αλλά για όσους κατανάλωναν τουλάχιστον μισή μερίδα ξηρών καρπών ημερησίως, ο κίνδυνος αύξησης του σωματικού βάρους ήταν χαμηλότερος: απέφυγαν κατά μέσο όρο 0,74 κιλά επιπλέον για τέσσερα χρόνια και είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες πήραν επίσης λιγότερα κιλά, όταν αντάλλαξαν τα τρόφιμα όπως πατάτες, τσιπς, επιδόρπια και μεταποιημένα κρέατα με τα καρύδια.

Η μελέτη ήταν παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν εντελώς ότι μόνο τα καρύδια ήταν η αιτία των θετικών ευρημάτων. Αυτά τα αποτελέσματα πάντως συμβαδίζουν με προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση των καρυδιών στην αύξηση βάρους. Η προφανής ερώτηση γίνεται: γιατί τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή επιπλέον αύξηση του σωματικού βάρους;

Η ερευνητική ομάδα εξήγησε πως η πιο πιθανή αιτία που τα καρύδια βοηθάνε στη μείωση των περιττών κιλών είναι ότι το σώμα χωνεύει πιο αργά το λίπος, που σημαίνει ότι νιώθετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο βάρος κερδίζετε ή χάνετε στη ζωή σας, μερικοί από τους οποίους δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως η ηλικία και οι ορμόνες σας. Όμως η διατροφή και η άσκηση είναι δυο παράγοντας που μπορείτε να ελέγξετε, έτσι ώστε να χάσετε βάρος.  


 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.