WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δίαιτα της λαχανόσουπας: Μάθετε τα πάντα για τη δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι και που υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Οκτωβρίου 2019

Η δίαιτα της λαχανόσουπας: Μάθετε τα πάντα για τη δίαιτα που ακολουθούν οι διάσημοι και που υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών

Στις ημέρες μας όλοι βιάζονται. Βιάζονται τα πρωί να φύγουν για την δουλειά, βιάζονται να τελειώσουν τις υποχρεώσεις της ημέρας, βιάζονται όταν περπατάνε στο δρόμο. Και όπως είναι λογικό αυτή η βιασύνη κυριαρχεί και στη θέληση των ανθρώπων να χάσουν γρήγορα και εύκολα τα περιττά κιλά. 

Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καταλήγουν σε δίαιτες που έχουν διαβάσει στο διαδίκτυο ή που ακολουθούν κάποιοι διάσημοι, οι οποίες υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Πολλές φορές όμως αυτά τα διατροφικά σχήματα περιορίζουν την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, ακόμα και ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Αρκετές μάλιστα από αυτές τις δίαιτες βασίζονται στη θεωρία ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ή μιας ομάδας τροφίμων μπορεί να είναι υπεύθυνη για τη μείωση του σωματικού βάρους και σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνονται απαγορευμένα τρόφιμα.

Μια από αυτές τις δίαιτες που ακολουθούν και πολλοί διάσημοι του Hollywood είναι η δίαιτα της λαχανοσούπας. Η συγκεκριμένη διατροφή περιλαμβάνει ένα πλάνο 7 ημερών και δημιουργήθηκε με σκοπό τη μείωση τους βάρους σε παχύσαρκα άτομο που επρόκειτο να εγχειρηθούν. Όπως γίνεται αντιληπτό και από το όνομά της, η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λαχανάσουπας. Επιπλέον επιτρέπει την κατανάλωση και κάποιων άλλων τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, μοσχάρι, κοτόπουλο και καστανό ρύζι. Προκαλεί γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά δεν συμβάλει στη μακροπρόθεσμη διατήρηση. Όμως το ότι υπόσχεται γρήγορη απώλεια κιλών, έκανε τη δίαιτα της λαχανόσουπας αρκετά αγαπητή στους κύκλους των διασήμων. 

Η συγκεκριμένη δίαιτα υπόσχεται απώλεια μέχρι και 5 κιλών την εβδομάδα, ενώ η έντονη άσκηση εκείνο το διάστημα θεωρείται επικίνδυνη, εξαιτίας του ότι λαμβάνετε χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο. 

Συμπερασματικά η δίαιτα της λαχανόσουπας θεωρείται αποτελεσματική όσο αφορά στη γρήγορη απώλεια βάρους. Όμως η απώλεια αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των θερμίδων και όχι επειδή καταναλώνετε λαχανόσουπα. Επίσης η μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι στην απώλεια του λίπους. Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι φτωχή σε σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά,  σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για αυτό δεν θα πρέπει να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει πως όταν χάνουμε γρήγορα τα κιλά, συνήθως τα ξαναπαίρνουμε. Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της υιοθέτησης των υγιεινών διατροφικών συνηθειών και της σωματικής άσκησης. Συνεπώς η συγκεκριμένη δίαιτα όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα κιλά, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.