WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτά τα «υγιεινά» τρόφιμα έχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι νομίζετε 


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Μαρτίου 2020

Αυτά τα «υγιεινά» τρόφιμα έχουν περισσότερη ζάχαρη από ό,τι νομίζετε 

Εκτός από τα περιστασιακά γλυκά γενεθλίων ή τα κεράσματα σε σπίτι, ίσως κατά τ΄ άλλα νομίζετε πως τρώτε υγιεινές τροφές. Όμως η ζάχαρη, εκτός από τα προφανή τρόφιμα, παραμονεύει σχεδόν παντού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στους ενήλικες να καταναλώνουν το μέγιστο 25 γραμμάρια (ή έξι κουταλάκια του γλυκού) ζάχαρη την ημέρα. Όμως με τον μέσο άνθρωπο να παίρνει περισσότερα από 19 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά, είναι ασφαλές να πούμε ότι θα έπρεπε να τρώμε λιγότερη ζάχαρη. 
 
Έτσι λοιπόν παρακάτω θα δείτε μερικά τρόφιμα που νομίζατε ότι έχουν λιγότερη ζάχαρη από ό,τι στην πραγματικότητα.

Γιαούρτι.

Όταν πρόκειται για τη ζάχαρη, το γιαούρτι μπορεί να περιέχει αρκετή, για παράδειγμα τα γιαούρτια που είναι αρωματισμένα, μπορεί να περιέχουν έως και 29 γραμμάρια ζάχαρη ανά μερίδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να σταματήσετε να τρώτε γιαούρτι, όμως καλό είναι να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων, ώστε να γνωρίζετε πόση ζάχαρη περιέχει το προϊόν που αγοράζετε.  

Γκρανόλα.

Μισό κύπελλο γκρανόλα μπορεί να σας κοστίσει περισσότερο από 12 γραμμάρια ζάχαρη. Μπορείτε να αντικαταστήστε την γκρανόλα με ξηρούς καρπούς, καρύδια ή αμύγδαλα.

Αθλητικά ποτά και χυμοί φρούτων. 

Σκεφθείτε δύο φορές πριν ενυδατωθείτε με ένα αθλητικό ποτό μετά από μια εξαντλητική προπόνηση. Το συγκεκριμένα ροφήματα μπορεί να περιέχουν πέντε κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Επίσης ο χυμός του εμπορίου μπορεί να περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. 

Σαλάτα. 

Η σαλάτα προσφέρει πολλά οφέλη, αρκεί να μην περιέχει διάφορες σάλτσες που είναι πλούσιες σε ζάχαρη. Επίσης  η φαινομενικά υγιής επιλογή "χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά" είναι συχνά η χειρότερη επιλογή, καθώς το λίπος που αποκόπτεται αντικαθίσταται συχνά από ζάχαρη. 

Το κλειδί για να περιορίσετε τη ζάχαρη είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς η ζάχαρη υπάρχει σε πολλές μορφές και με πολλά ονόματα. Ένας εύκολος τρόπος για να αναγνωρίσετε τη ζάχαρη σε μια ετικέτα είναι η κατάληξή της σε –όζη. Τα σάκχαρα που λήγουν σε -όζη περιλαμβάνουν σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, γαλακτόζη, λακτόζη, κυτταροβιόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και στερεά γλυκόζης.
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα