WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η επιστήμη αποκάλυψε το μυστικό για τη διατήρηση της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Αυγούστου 2021

Η επιστήμη αποκάλυψε το μυστικό για τη διατήρηση της μνήμης καθώς μεγαλώνουμε

Η διατήρηση της μνήμης καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από ό,τι νομίζετε. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για να βελτιώσετε τη μνήμη και τις δεξιότητες της σκέψης σας, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γυμνάζεστε-είτε με καθημερινή άσκηση ή ακόμα και με απλώς οικιακές δουλειές.

Η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2019 στο διαδικτυακό τεύχος Neurology, στο ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα σωματικής άσκησης σε 454 ηλικιωμένους συμμετέχοντες. Οι 191 από αυτούς είχαν άνοια, ενώ οι υπόλοιποι 263 δεν είχαν.

Μετά τον θάνατό τους, οι επιστήμονες εξέτασαν τον εγκεφαλικό τους ιστό και ανακάλυψαν ότι αυτοί που γυμνάζονταν περισσότερο, προστάτευαν κατά κάποιον τρόπο τον εγκέφαλό τους. Είχαν επίσης καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μνήμης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κινούνταν καθόλου.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κίνηση μπορεί ουσιαστικά να παρέχει ένα αποθεματικό για τη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης, όταν υπάρχουν σημάδια άνοιας στον εγκέφαλο. Βρήκαν επίσης θετική συσχέτιση μεταξύ ατόμων που είχαν καλύτερες κινητικές δεξιότητες - δεξιότητες που βοηθούν στην κίνηση και τον συντονισμό - και καλύτερες δεξιότητες σκέψης και μνήμης.

Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κινούνται όσο περισσότερο μπορούν. Η άσκηση είναι ένας ευχάριστος τρόπος για τη βελτίωση της υγείας και η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να έχει και προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο.

Ωστόσο απαιτείται περισσότερη επιστημονική έρευνα ώστε να καθοριστεί εάν η άσκηση είναι πραγματικά ωφέλιμη για τον εγκέφαλο. 

Όμως η γυμναστική δεν είναι η μόνη μέθοδος διατήρησης της μνήμης, που συνιστά η επιστήμη. Υπάρχουν και άλλες τακτικές που υποστηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα με σκοπό να ακονίσετε τη μνήμη σας, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των παιχνιδιών μνήμης και του σωστού ύπνου.

Τέλος όπως ήδη γνωρίζουμε η σωματική άσκηση έχει συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη διάθεση, αυξημένη δημιουργικότητα, απώλεια βάρους, μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.