WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και μετά τη λήψη του εμβολίου κατά της COVID-19


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιανουαρίου 2021

Γιατί πρέπει να φοράμε μάσκα ακόμα και μετά τη λήψη του εμβολίου κατά της COVID-19

Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά οι μέρες που φοράμε μάσκες προσώπου δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Ενώ και τα δύο εμβόλια Pfizer και Moderna είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου COVID-19, ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν μας εμποδίζουν να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι και λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν ανεπιφύλακτα ότι όλοι πρέπει να προσέχουν ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει το εμβόλιο.

Θα χρειαστεί χρόνος για να διανεμηθεί ευρέως το εμβόλιο και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, οπότε οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η μάσκα και οι αποστάσεις θα συνεχίσουν να είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της εξάπλωσης. Η συνέχιση της χρήσης μάσκας προσώπου είναι επίσης σημαντική λόγω των νέων μεταλλάξεων COVID. 

Οι συμβουλές από το CDC είναι σαφείς: Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πούμε εάν ή πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκα και να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άλλους, με σκοπό να αποτρέψουμε την εξάπλωση της COVID-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση, να αποφεύγουμε τα πλήθη και τους χώρους με χαμηλό αερισμό, και να πλένουμε συχνά τα χέρια μας - ακόμα και μετά τη λήψη του εμβολίου. 

Θα μπορέσουμε λοιπόν κάποτε να πετάξουμε τις μάσκες μας; Ας ελπίσουμε, ναι — αν και μπορεί να παραμείνουν για πολύ καιρό στις ζωές μερικών ανθρώπων.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο είναι ακριβείς. Ωστόσο, καθώς η κατάσταση γύρω από τη νόσο COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται, είναι πιθανό ορισμένα δεδομένα να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευσή τους. Χρησιμοποιήστε το  CDC, τον  ΠΟΥ και το τοπικό τμήμα δημόσιας υγείας ως πόρους για την ενημέρωσή σας. 
 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.