WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καθημερινές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Σεπτεμβρίου 2021

Καθημερινές συνήθειες που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα
Πόσο συχνά αρρωσταίνετε; Εάν συμβαίνει περισσότερο από 2-3 φορές το χρόνο, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κινδυνεύει.

Πόσο συχνά αρρωσταίνετε; Εάν συμβαίνει περισσότερο από 2-3 φορές το χρόνο, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κινδυνεύει. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας έχει αποδυναμωθεί από διάφορους παράγοντες.

Η διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αυτήν τη στιγμή, κυρίως τώρα που συνεχίζεται η πανδημία του κορωνοϊού.

Όμως, η ενίσχυση της ανοσίας είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις: πρόκειται για την επιλογή τροφίμων που βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας, αλλά και για συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε.

Γι' αυτό και παρακάτω θα δείτε όλα όσα κάνετε και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Απαισιόδοξη νοοτροπία

Είναι δύσκολο να to πιστέψετε, αλλά η διατήρηση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται και από την ψυχολογία μας. Οι ψυχολόγοι δηλώνουν ότι η ψυχική και η σωματική υγεία είναι στενά συνδεδεμένα. Οι άνθρωποι που βλέπουν τον κόσμο με μια πιο απαισιόδοξη ματιά συνήθως αρρωσταίνουν συχνότερα από τους αισιόδοξους.

Λήψη φαρμάκων

Η λήψη φαρμάκων έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταπολεμήσουν επιτυχώς τα βακτήρια. Όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μακροχρόνιες φαρμακευτικές θεραπείες και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Εάν αρρωστήσετε, πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του γιατρού. Μην πάρετε πάρα πολλά φάρμακα, ειδικά αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συμβουλή, επειδή μια τέτοια θεραπεία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσο καλά όσο και κακά βακτήρια.

Μη τήρηση προσωπικής υγιεινής

Όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι όσο πιο συχνά γίνεται. Δυστυχώς όμως πολλές φορές αψηφούμε αυτόν τον σημαντικό κανόνα.

Είναι λοιπόν καιρός να συνειδητοποιήσετε ότι αυτή η ακίνδυνη συνήθεια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική σας υγεία. Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη των ασθενειών.

Παράληψη άσκησης

Όταν δεν γυμνάζεστε, μειώνετε την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος και αυξάνετε τον κίνδυνο ασθένειας. Η τακτική σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η άσκηση παρέχει ώθηση στα κύτταρα που έχουν ανατεθεί να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, γι 'αυτό όταν παραλείπετε την προπόνησή σας, αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να λειτουργούν πιο αργά, καταστρέφοντας την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπερβολικός ύπνος

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στερούνται ύπνου, υπάρχουν και εκείνοι που κοιμούνται πάρα πολύ. Ωστόσο ο υπερβολικός ύπνος βλάπτει την υγεία, ενώ μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Χρησιμοποιείτε πολύ την τεχνολογία

Ζούμε σε έναν κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν μπορούμε να φανταστούμε την ημέρα μας χωρίς να χρησιμοποιούμε φορητούς υπολογιστές, tablet και smartphone. Η τεχνολογία κάνει τη ζωή μας πιο απλή, αλλά δυστυχώς, καταστρέφει την υγεία μας.

Πρώτα απ 'όλα, η τεχνολογία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας κάνει πολύ πιο ευάλωτους σε ιούς. Προσπαθήστε λοιπόν να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και μην χρησιμοποιείτε τα gadget σας πριν τον ύπνο.

Δουλεύετε πολύ

Όταν εργάζεστε πολύ σκληρά σε καθημερινή βάση χωρίς ανάπαυση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα κουράζεται και φωνάζει για ένα διάλειμμα. Η υπερβολική εργασία οδηγεί σε άγχος, χρόνια κόπωση και κατάθλιψη.

Ακόμα κι αν αγαπάτε τη δουλειά σας, μην εργάζεστε περισσότερο από 9 ώρες την ημέρα, διαφορετικά δεν θα αποφύγετε στο μέλλον σοβαρές ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις. Τώρα μπορεί να αισθάνεστε ότι έχετε άφθονη ενέργεια για να εργαστείτε σκληρά, αλλά το σώμα σας περνώντας τα χρόνια θα εξασθενήσει.

Υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ

Τα άτομα που πίνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ τείνουν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν και έχουν περισσότερες επιπλοκές μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Η βαριά πρόσληψη αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει τα όργανα που ρυθμίζουν την ανοσία, όπως το ήπαρ.

Κακή διαχείριση του άγχους

Το άγχος είναι μια φυσιολογική απάντηση σε απειλητικές καταστάσεις, αλλά το χρόνιο άγχος που δεν εξαφανίζεται μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας κάνει πιο ευαίσθητους σε ασθένειες.

Το άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα - μια ορμόνη του στρες που εμποδίζει τη λειτουργία των κυττάρων που καταπολεμούν τη μόλυνση.

Το χρόνιο άγχος μπορεί επίσης να επιβραδύνει την επούλωση των πληγών, να συμβάλει στην παχυσαρκία και να οδηγήσει σε φλεγμονή. Προσπαθήστε να το διαχειριστείτε μέσω του διαλογισμού, των αναπνοών ή της άσκησης.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι μια από τις κύριες προτεραιότητές σας. Απαλλαγείτε από τις παραπάνω συνήθειες και απολαύστε τη ζωή με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας.

Δείτε ακόμη: Η ζωγράφος με συναισθησία που δημιουργεί εικόνες από μουσική

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.