WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κοιμηθείτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Μαρτίου 2021

Κοιμηθείτε περισσότερο για να ζυγίζετε λιγότερο

Είναι αλήθεια: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Εάν νιώθετε κουρασμένοι μπορεί να παραλείψετε την άσκηση ή να φάτε περισσότερο από ό,τι συνηθίζατε. 

Εάν αυτά συμβαίνουν μερικές φορές κάθε χρόνο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν κοιμούνται αρκετά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο μη επαρκής ύπνος επηρεάζει την υγεία, την ευημερία, και το βάρος σας, όπως η διατροφή και η άσκηση .

Η αυπνία αναγκάζει τον εγκέφαλό να πάρει δυσμενείς αποφάσεις. Μειώνει τη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό, τον τόπο λήψης αποφάσεων και τον έλεγχο της ώθησης.

Επιπλέον, όταν είστε κουρασμένοι, τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ανεβαίνουν, αναζητώντας κάτι για να νιώσετε καλά. Έτσι, ενώ μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε την επιθυμία για φαγητό όταν είστε ξεκούραστοι, ο εγκέφαλός που στερείται ύπνου μπορεί να έχει πρόβλημα να πει όχι σε ένα δεύτερο κομμάτι κέικ.

Μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες δεν κοιμόντουσαν σωστά το βράδυ, ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι συμμετέχοντες με έλλειψη ύπνου επέλεξαν σνακ με διπλάσιο λίπος από εκείνους που κοιμόντουσαν τουλάχιστον 8 ώρες.

Μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μη επαρκής ύπνος ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε μεγαλύτερες μερίδες, αυξάνοντας το βάρος τους. Και σε μια ανασκόπηση 18 μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου οδήγησε σε αυξημένη επιθυμία για τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες.

Ύπνος και μεταβολισμός

Ο ύπνος είναι σαν διατροφή για τον εγκέφαλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου κάθε βράδυ. 

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί την έκκριση της  κορτιζόλης. Αυτή η ορμόνη του στρες σηματοδοτεί το σώμα σας να εξοικονομήσει ενέργεια για να τροφοδοτήσει τις ώρες αφύπνισης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι  συμμετέχοντες μείωσαν τον ύπνο, το ο λίπος που έχασαν μειώθηκε κατά 55%, παρόλο που οι θερμίδες τους παρέμειναν ίδιες. Επίσης ένιωσαν πιο πεινασμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι μετά τα γεύματα, ενώ η ενέργεια τους, του εγκατέλειψε. 
Όταν δεν κοιμάστε καλά ο οργανισμός σας δεν ανταποκρίνεται σωστά στην ινσουλίνη και αντιμετωπίζει προβλήματα στην επεξεργασία λιπών, οπότε καταλήγουν να αποθηκεύονται στο σώμα σας. 

Δεν σημαίνει ότι εάν κοιμάστε πολύ ότι θα χάσετε βάρος, αλλά αυτό που παίζει ρόλο είναι ότι η έλλειψη ύπνου εμποδίζει τον μεταβολισμός και συμβάλει στην αύξηση του βάρους.

Συμβουλές για έναν καλύτερο ύπνο 

Κλείστε τον υπολογιστή, το κινητό σας και την τηλεόραση τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Σκεφτείτε κάτι χαλαρωτικό όταν πηγαίνετε για ύπνο. 

Δημιουργήστε ένα τελετουργικό για τον ύπνο, όπως να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, διαλογιστείτε ή διαβάστε ένα βιβλίο.

Τηρήστε ένα πρόγραμμα, ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

Παρακολουθήστε τι και πότε τρώτε. Αποφύγετε να τρώτε βαριά γεύματα και να πίνετε αλκοόλ κοντά στον ύπνο, γιατί θα δυσκολέψετε την πέψη και θα δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε. 

Σβήστε τα φώτα. Το σκοτάδι προκαλεί στο σώμα σας να απελευθερώσει τη φυσική ορμόνη ύπνου, η μελατονίνη, ενώ το φως την καταστέλλει.

Δείτε επίσης

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.