Θρόμβωση: Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Τζουλιάννα Καρνέζη
Κυριακή, 25 Απριλίου 2021

Θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος εντός του αγγείου και ο σχηματισμός θρόμβου ο οποίος διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί τύποι θρόμβων έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα και αναφέρονται ως «σιωπηλή» κατάσταση. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημεία και τους παράγοντες κινδύνου των θρόμβων. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση της πάθησης.

Οι θρόμβοι μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν εντοπιστούν εγκαίρως. Ωστόσο, η αποτροπή τους από το να συμβούν στην αρχή είναι συχνά η προτιμώμενη προσέγγιση.

Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η βελτίωση της διατροφής σας, η αύξηση της άσκησης και η διακοπή του καπνίσματος εάν καπνίζετε, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σημαντική μείωση του κινδύνου.

Τύποι θρόμβων 

Ένας θρόμβος μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην κυκλοφορία του αίματος του σώματος. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θρόμβων αίματος:

«Εν τω βάθει» (DVT) είναι η πιο σοβαρή μορφή επειδή παρουσιάζεται σε μια από τις κύριες φλέβες βαθιά στο σώμα.

«Επιπολής» (επιφανειακή) που δημιουργείται στις επιφανειακές φλέβες του ποδιού που βρίσκονται κάτω από το δέρμα.

Εάν ένας θρόμβος μπλοκάρει τις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά και χαθεί η παροχή αίματος σε μέρος της καρδιάς, αυτό είναι γνωστό ως καρδιακή προσβολή. Εάν ένας θρόμβος αίματος μπλοκάρει μια αρτηρία στον εγκέφαλο, αυτό θα προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιος κινδυνεύει από θρόμβωση

Η θρόμβωση είναι μια διαδεδομένη κατάσταση και η κύρια αιτία θανάτου. Κάθε χρόνο, περίπου 1 στα 1.000 άτομα επηρεάζεται από θρόμβο αίματος στη φλέβα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να επηρεαστεί από θρόμβους, αν και είναι πιο συχνοί σε ενήλικες άνω των 40 ετών. Εκτός από την ηλικία, αρκετοί άλλοι παράγοντες καθιστούν πιο πιθανή την ανάπτυξη θρόμβων: 

Το οικογενειακό σας ιστορικό

Ως αποτέλεσμα μόλυνσης, χειρουργικής επέμβασης ή φλεγμονής

Αυξημένη τάση για πήξη του αίματος λόγω ορισμένων ιατρικών καταστάσεων ή λήψης αντισυλληπτικού χαπιού

«Επιπολής» (επιφανειακή) θρόμβωση 

Εάν έχετε «Επιπολής» (επιφανειακή)   θρόμβωση τα συμπτώματά σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος, πρήξιμο και ερυθρότητα ή μπλε στο προσβεβλημένο πόδι. Μπορεί να είναι δύσκολο να σταθείτε ή να περπατήσετε

Έντονο πόνο στην πληγείσα περιοχή

Κνησμό, δερματικό εξάνθημα στην περιοχή του θρόμβου

Ζεστό δέρμα στην περιοχή του θρόμβου

Εμφανείς φλέβες που ξεχωρίζουν από το δέρμα σας

 Ανάλογα με τον τύπο του φλεβικού θρομβοεμβολισμού που έχετε, μπορεί να έχετε πιο συγκεκριμένα συμπτώματα καθώς και αυτά που αναφέρονται παραπάνω.

«Εν τω βάθει» (εσωτερική) θρόμβωση 

Η βαθιά φλεβική θρόμβωση (DVT) είναι ένας θρόμβος αίματος σε μία από τις βαθιές φλέβες στο σώμα σας, συνήθως στο πόδι σας. Κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν DVT χωρίς να το γνωρίζουν και δεν θα υπάρχουν συμπτώματα. Συχνά ο ασθενής εμφανίζει πόνο, οίδημα, ερυθρότητα, ευαισθησία και θερμότητα στην πάσχουσα περιοχή. Οι επιπολείς φλέβες μπορεί επίσης να εμφανίζουν οίδημα.

Παράγοντες κινδύνου

Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης DVT . Οι παράγοντες κινδύνου για DVT περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Η ηλικία άνω των 60 αυξάνει τον κίνδυνο DVT , αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως όταν οδηγείτε ή πετάτε. Όταν τα πόδια σας παραμένουν ακίνητα για ώρες, οι μύες δεν συστέλλονται. Οι συσπάσεις των μυών συνήθως βοηθούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Παρατεταμένη ανάπαυση στο κρεβάτι, όπως κατά τη διάρκεια μακράς παραμονής στο νοσοκομείο ή παράλυση. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν να σχηματιστούν στα πόδια εάν οι μύες δεν κινούνται για μεγάλες περιόδους.

Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση. Ο τραυματισμός στις φλέβες ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων.

Εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας. Οι γυναίκες με κληρονομική διαταραχή πήξης κινδυνεύουν περισσότερο. 

Άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στις φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα επηρεάζει την πήξη του αίματος και την κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο DVT .

Καρκίνος. Ορισμένες μορφές καρκίνου αυξάνουν τις ουσίες στο αίμα σας που προκαλούν το αίμα σας να πήξει. Ορισμένες μορφές θεραπείας του καρκίνου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Οι ασθένειες του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, αυξάνουν τον κίνδυνο DVT .

Οικογενειακό ιστορικό. 

Πρόληψη

Τα μέτρα για την πρόληψη της θρόμβωσης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αποφύγετε να έχετε μια καθιστική ζωή. Προσπαθήστε να γυμνάζεστε και να κινείστε καθημερινά. 

Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.

Διαχείριση του βάρους. Η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για θρόμβωση. Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που κάθονται συχνά.

Δείτε επίσης: Τέχνη δίχως όρια: Εντυπωσιακές ζωγραφιές φτιαγμένες μόνο με ένα στυλό

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits