WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτή η κατάσταση μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Ιουλίου 2021

Αυτή η κατάσταση μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας
Η άνοια είναι μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από νοσήματα που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προς το παρόν, δεν έχει θεραπεία.

Η άνοια είναι μια σειρά συμπτωμάτων που προκαλούνται από νοσήματα που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και προς το παρόν, δεν έχει θεραπεία. Οι επιστήμονες προσπαθούν ενεργά να κατανοήσουν καλύτερα τι προκαλεί την ασθένεια έτσι ώστε να μπορεί να προληφθεί ή να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης, εάν είναι δυνατόν. 

Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία (οι περισσότερες περιπτώσεις άνοιας εμφανίζονται σε άτομα άνω των 60 ετών) και το οικογενειακό ιστορικό. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς όλο και περισσότερα σχετικά με το τι αυξάνει τον κίνδυνο και οι Κορεάτες επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους για μια κατάσταση που μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητές να αναπτύξετε άνοια. 

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια είναι ο όρος για διάφορες διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτά περιλαμβάνουν αλλαγές στη μνήμη και την προσωπικότητα που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί. Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που πλήττει περίπου 5,8 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η άνοια γίνεται πιο συχνή, απλώς επειδή περισσότεροι από εμάς ζούμε περισσότερο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περιστατικά άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το έτος 2050.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Endocrinology and Metabolism τον Απρίλιο, Κορεάτες ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα με τη σοβαρότερη μορφή μεταβολικού συνδρόμου είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνος άνοιας από τα άτομα που δεν εμφάνισαν σημάδια της πάθησης.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Τα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL («καλή») χοληστερόλη και μεγάλη περιφέρεια μέσης. Ένα άτομο διαγιγνώσκεται με μεταβολικό σύνδρομο όταν πληρεί περισσότερα από τρία από αυτά τα κριτήρια.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το μεταβολικό σύνδρομο με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και εγκεφαλικών διαταραχών.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλισης Υγείας της Νότιας Κορέας, οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα άνω των 45 ετών που είχαν κάνει έλεγχο για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Ανακάλυψαν ότι τα άτομα που πληρούσαν τα κριτήρια για το μεταβολικό σύνδρομο είχαν 1,35 φορές υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους χωρίς μεταβολικό σύνδρομο.

Αλλά τα άτομα που είχαν πιο σοβαρό και παρατεταμένο μεταβολικό σύνδρομο είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι ερευνητές έδωσαν βαθμολογία 1 σε καθεμία από τις πέντε καταστάσεις που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο. Εάν ένα άτομο διαγνώστηκε με κανέναν από τους πέντε παράγοντες κινδύνου για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, τους δόθηκε βαθμολογία μηδέν. Εάν ένα άτομο διαγνώστηκε και με τους πέντε παράγοντες για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, του δόθηκε βαθμολογία 20.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα άτομα με βαθμολογία 20 είχαν 2,6 φορές την πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής άνοιας, σε σχέση με τα άτομα με μηδενική βαθμολογία. 

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε το μεταβολικό σύνδρομο;

Σύμφωνα με την American Heart Association, αυτό μπορείτε να κάνετε σήμερα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου είναι να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, άπαχα κρέατα και φυτικές πρωτεΐνες. Περιορίστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, κορεσμένων και trans λιπαρών, κόκκινου κρέατος, νατρίου και πρόσθετης ζάχαρης.

Κάντε επίσης τακτική άσκηση - τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, κηπουρική, τένις ή ποδηλασία με χαμηλή ταχύτητα. Και τέλος διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάστε βάρος εάν χρειαστεί και κρατήστε το μακριά με μια καλή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.
 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.