WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αναλύουμε τους κυριότερους μύθους για τη ψωρίαση


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Αυγούστου 2021

Αναλύουμε τους κυριότερους μύθους για τη ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα. Αν και πρόκειται για κοινή ασθένεια, πολλά πράγματα παραμένουν άγνωστα σχετικά με αυτή. Το πιο βασικό που πρέπει να γνωρίζετε, εάν δεν το ξέρετε μέχρι τώρα, είναι πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και προσβάλλει το ίδιο συχνά και τα δυο φύλα.

Παγκοσμίως περισσότεροι από 120 εκατομμύρια άνθρωποι  πάσχουν από ψωρίαση, ενώ μόνο στην Ελλάδα οι ασθενείς ξεπερνούν τους 250.000. H ψωρίαση μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εκδηλώνεται στις ηλικίες 20 έως 35 ετών, ενώ μία ακόμα κορύφωση παρατηρείται γύρω από την ηλικία των 50-60 ετών.

Και επειδή πολλά πράγματα μπορεί να σας είναι ακόμα άγνωστα για την ψωρίαση, παρακάτω θα δούμε τους κυριότερους μύθους. 

Μύθος 1: Η ψωρίαση προκαλείται από την κακή υγιεινή.

Αλήθεια: Επειδή η ψωρίαση είναι μια ασθένεια τα συμπτώματα της οποίας είναι εμφανή στο δέρμα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα, ότι η κακή υγιεινή προκαλεί τα σημάδια της ψωρίασης. Όμως, η νόσος αυτή είναι αυτοάνοση και τα συμπτώματα της επιδεινώνονται από άλλους παράγοντες, όπως το στρες, οι ορμόνες, ορισμένα φάρμακα κ.α.

Μύθος2 : Η ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Αλήθεια: Πολλοί άνθρωποι όταν βλέπουν άτομα με ψωρίαση, νομίζουν ότι είναι μεταδοτική. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει, αφού όπως αναφέραμε και παραπάνω η ψωρίαση είναι αυτοάνοση ασθένεια και δεν είναι μόλυνση όπου μπορεί να την κολλήσει κάποιος με την επαφή.

Μύθος 3 : Δεν υπάρχει θεραπεία για τη ψωρίαση.

Αλήθεια: Εδώ η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Γιατί αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη ψωρίαση, ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν κατά μεγάλο βαθμό τα συμπτώματα, αρκεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μύθος 4: Η ψωρίαση είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Αλήθεια: Η ψωρίαση είναι μια δια βίου χρόνια πάθηση. Πολλοί πάσχοντες πιστεύουν ότι επειδή έχουν φύγει τα σημάδια από το δέρμα τους, έχουν θεραπευτεί. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, γιατί η ψωρίαση μπορεί να κάνει κύκλους. Η θεραπεία απαιτεί μακροχρόνια παρακολούθηση και καλή συνεργασία μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Μύθος 5 : Η ψωρίαση είναι το ίδιο με τη ψώρα.

Αλήθεια: Η ψωρίαση είναι μια νόσος μη μεταδοτική και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη ψώρα που οφείλεται σε παράσιτο. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη νόσο που οδηγεί στον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό της επιδερμίδας. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν έχει διαλευκανθεί και παραμένει άγνωστη. 

Δείτε επίσης: Η ζωή μέσα από τα μάτια των κατοικίδιών μας

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.