Μπλε, κίτρινα, λευκά, φαγωμένα: Τι αποκαλύπτουν τα νύχια μας για την υγεία μας

unsplash

Γνωρίζατε ότι τα νύχια σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τη γενική σας υγεία;

Τα νύχια αποτελούν καθρέφτη της υγείας και μπορούν να φανερώσουν πολλά προβλήματα του οργανισμού. Aσθένειες των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος κλπ., συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να αποκαλύψουν τα νύχια μας για την υγεία μας.

Χλωμά νύχια

Τα πολύ χλωμά νύχια μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας, όπως:

  • Αναιμία

  • Καρδιακή ανεπάρκεια

  • Ηπατική νόσο

  • Υποσιτισμό

Λευκά νύχια 

Εάν τα νύχια είναι κυρίως λευκά, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ηπατικά προβλήματα, όπως ηπατίτιδα.

Κίτρινα νύχια

Μια από τις πιο κοινές αιτίες κίτρινων νυχιών είναι μια μυκητιασική λοίμωξη. Καθώς η μόλυνση επιδεινώνεται, η κλίνη του νυχιού μπορεί να αποσυρθεί και τα νύχια να πυκνώσουν και να θρυμματιστούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κίτρινα νύχια μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή κατάσταση όπως σοβαρή νόσο του θυρεοειδούς, πνευμονική νόσο, διαβήτη ή ψωρίαση.

Μπλε νύχια

Τα νύχια με μια μπλε απόχρωση μπορεί να σημαίνουν ότι το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα πρόβλημα στους πνεύμονες, όπως το εμφύσημα. Ορισμένα καρδιακά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με μπλε νύχια.

Πάχυνση και σκασίματα των νυχιών

Εάν η επιφάνεια του νυχιού έχει μια πάχυνση μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι ψωρίασης ή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Ο αποχρωματισμός του νυχιού είναι επίσης συχνός και το δέρμα κάτω από το νύχι μπορεί να φαίνεται κοκκινωπό-καφέ.

Σπασμένα νύχια

Ξηρά, εύθραυστα νύχια που συχνά σπάνε έχουν συνδεθεί με νόσο του θυρεοειδούς. Το ράγισμα ή το σχίσιμο σε συνδυασμό με μια κιτρινωπή απόχρωση είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε μυκητιασική λοίμωξη.

Σκοτεινές γραμμές κάτω από το νύχι

Οι σκοτεινές γραμμές κάτω από το νύχι θα πρέπει να διερευνηθούν το συντομότερο δυνατό. Μερικές φορές προκαλούνται από μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος.

Φαγωμένα νύχια

Το δάγκωμα των νυχιών σας μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια παλιά συνήθεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σημάδι επίμονου άγχους. Έχει επίσης συνδεθεί με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Εάν δεν μπορείτε να το σταματήσετε, αξίζει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Φυσικά πολλές αλλαγές στα νύχια είναι αβλαβείς -- δεν έχουν ηπατίτιδα όλοι με λευκά νύχια. Εάν ανησυχείτε για την εμφάνιση των νυχιών σας, επισκεφθείτε τον γιατρό σας ή έναν δερματολόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.