WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που συμβαίνουν στις ορμόνες σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Ιανουαρίου 2022

4 πράγματα που συμβαίνουν στις ορμόνες σας όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος
pexels
Οι ορμόνες, αυτοί οι χημικοί αγγελιοφόροι μπορούν να βελτιώσουν ή να χαλάσουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους.

Το πώς αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ορμονών, δείχνει τον τεράστιο ρόλο που παίζουν οι ορμόνες στο σώμα, η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Για χρόνια, οι διαιτολόγοι ορκίζονταν ότι η διαχείριση βάρους συνοψίζεται σε μια απλή εξίσωση: Τρώτε λιγότερο, χάνετε περισσότερα. Ακούγεται λογικό. Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι το να χάσεις κιλά δεν έχει να κάνει μόνο με τα μαθηματικά.

Γιατί όμως η απώλεια βάρους είναι μια πρόκληση; Ένας βασικός λόγος είναι οι ορμόνες σας.

Το σώμα μας είναι εξελικτικά συνδεδεμένο για να προστατεύεται από την πείνα. Έτσι, παρόλο που μπορεί να θέλετε να χάσετε βάρος γρήγορα, το σώμα σας έχει εντελώς άλλα σχέδια. Και πραγματικά δεν έχει σημασία ποια δίαιτα θα επιλέξετε. Είτε πρόκειται για κετο , παλαιό , διαλείπουσα νηστεία ή νηστεία, η ταχεία απώλεια βάρους ενεργοποιεί τον κώδωνα του κινδύνου που λέει στο σώμα σας ότι πρέπει να επιβιώσει. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι ορμόνες που έχουν σχεδιαστεί για να επαναφέρουν τα κιλά.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω πέντε κοινές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν χάνετε βάρος, καθώς και μια απλή στρατηγική για να τις ξεπεράσετε.

Δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε το φαγητό

Πεινάτε συνέχεια; Κατηγορήστε τη γκρελίνη, μια ορμόνη που παράγεται στο στομάχι σας. Η δουλειά της είναι να διασφαλίσει ότι το σώμα σας έχει μια σταθερή παροχή ενέργειας. Ξεκινά όταν δεν έχετε φάει για λίγο, στέλνοντας σήματα πείνας από το έντερό σας στον εγκέφαλό σας και σας λέει να αρχίσετε να σκέφτεστε το επόμενο γεύμα σας. Το πρόβλημα είναι ότι η γκρελίνη δεν αυξάνεται μόνο όταν είστε νηστικοί. Αυξάνεται επίσης όταν χάνετε κιλά, οδηγώντας σε μια έντονη πείνα που καθιστά σχεδόν αδύνατο να διατηρήσετε το νέο σας βάρος.

Μόλις αρχίσετε να τρώτε, είναι δύσκολο να σταματήσετε

Εάν η γκρελίνη σας κάνει να πεινάτε, τότε η λεπτίνη έχει να κάνει με το να αισθάνεστε χορτάτοι. Η λεπτίνη παράγεται στα λιποκύτταρά σας και η αποστολή της είναι η διατήρηση της ενέργειας. Όταν έχετε αρκετό λίπος, παράγετε πολλή λεπτίνη. Έτσι, είστε ικανοποιημένοι και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Αλλά όταν το λίπος αρχίζει να μειώνεται, παράγεται η λεπτίνη, καθιστώντας δύσκολο το να σταματήσετε να τρώτε.

Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται

Οι ορμόνες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την όρεξη. Επηρεάζουν επίσης την καύση των θερμίδων. Πάρτε τη λεπτίνη, για παράδειγμα. Εκτός από το ότι σας βοηθά να τρώτε λιγότερο, η λεπτίνη διατηρεί επίσης τον θυρεοειδή σας - και επομένως τον μεταβολισμό σας - σε άριστη κατάσταση. Αλλά όταν η λεπτίνη μειώνεται μετά την απώλεια βάρους, ο μεταβολισμός συχνά επιβραδύνεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε λιγότερο για να διατηρήσετε το νέο σας βάρος.

Θα μπορούσε να αυξηθεί το κοιλιακό λίπος

Είναι το απόλυτο παράδοξο. Το άγχος μας κάνει να θέλουμε να φάμε περισσότερο. Ταυτόχρονα, η δίαιτα προκαλεί άγχος. Και αυτό μπορεί να έχει κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες—όπως το λίπος στην κοιλιά. Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι δίαιτες (ειδικά τα προγράμματα νηστείας ) αυξάνουν την κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες που αυξάνει το λίπος στην κοιλιά σας. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, τότε να πούμε πως τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης διασπούν επίσης τους μύες που καίνε θερμίδες, προσθέτοντας άλλο ένα χτύπημα στον μεταβολισμό σας.

Συμβαίνει τίποτα καλό;

Παρά αυτές τις αλλαγές, η απώλεια βάρους δεν είναι όλα δυσμενή νέα για τις ορμόνες σας. Ορισμένες ορμόνες βελτιώνονται μετά την απώλεια βάρους, προσφέροντας οφέλη στην υγεία σας.

Για παράδειγμα, η απώλεια βάρους μπορεί:

Να ενισχύσει την τεστοστερόνη , συμβάλλοντας στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.

Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική ορμή και να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη , μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (ή βοηθώντας τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπο 2 να διαχειρίζονται καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα).

Συμπέρασμα

Η έρευνα μας λέει ότι οι περιοριστικές δίαιτες της μόδας δεν λειτουργούν όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, αναπόφευκτα κάνουν τη διαδικασία απώλειας βάρους πιο δύσκολη στέλνοντας το σώμα σας —ιδιαίτερα τις ορμόνες σας— σε λειτουργία προστασίας. Αν και μπορεί να φαίνεται δελεαστικό να ακολουθείτε την πιο πρόσφατη διατροφική τάση, είναι πολύ καλύτερα να υιοθετήσετε ένα διατροφικό μοτίβο που θα σας κάνει να νιώθετε καλά στο τέλος της κάθε μέρας. Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτες DASH είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο υγιεινή και πιο νόστιμη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.