WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι καλύτερο να πίνουμε ή να τρώμε τα λαχανικά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Ιανουαρίου 2022

Είναι καλύτερο να πίνουμε ή να τρώμε τα λαχανικά;
unsplash
Ο κόσμος της διατροφής αλλάζει συνεχώς με τις πιο πρόσφατες τάσεις να επηρεάζουν τις επιλογές μας. Οι χυμοί και τα smoothies, ωστόσο, φαίνεται να συνεχίζουν να παραμένουν στο προσκήνιο.

Και ενώ οι χυμοί μπορούν να βρίσκονται πλέον παντού το ερώτημα παραμένει: Είναι καλύτερο να πίνουμε ή να τρώμε τα λαχανικά μας;

Για αρχή, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι χυμοί έχουν μια θέση στη διατροφή, όμως πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν πως είναι καλύτερο να τρώμε ολόκληρα τρόφιμα παρά να τα πίνουμε.

Τελικά τι είναι καλύτερο οι χυμοί λαχανικών ή τα ολόκληρα λαχανικά; Ας δούμε παρακάτω.

Πίνοντας τα λαχανικά σας: Τα πλεονεκτήματα

Γίνεται πιο εύκολα η πέψη: Η κατανάλωση χυμών λαχανικών μπορεί να ωφελήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα πέψης. Και αυτό συμβαίνει γιατί το στομάχι αποδεσμεύεται από τη σκληρή δουλειά του να διασπά τα λαχανικά μόνο του.

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το λάχανο και το κουνουπίδι, έχουν εκπληκτικά οφέλη, αλλά μπορεί να δυσκολέψουν τη διαδικασία της πέψης, οδηγώντας σε φούσκωμα. Επομένως οι χυμοί είναι ένας τρόπος για να διευκολύνετε την πέψη.

Εύκολη λύση για εκείνους που δεν τρώνε λαχανικά: Αν δεν σας αρέσει να τρώτε λαχανικά, τότε ο χυμός μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να τα προσθέσετε στη διατροφή σας.

Πίνοντας τα λαχανικά: Τα μειονεκτήματα

Δεν νιώθετε κορεσμό: Η επιλογή ενός χυμού μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε πρόσληψη τροφής μέσα στην ημέρα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες. Από την άλλη μεριά η κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για πολλές ώρες, λόγω της υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών.

Πιθανή δυσλειτουργία πέψης: Η μακροπρόθεσμη, εύκολη πέψη των χυμών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, ειδικά εάν τα smoothies αντικαταστήσουν πλήρως τα ολόκληρα λαχανικά.

Όταν πίνουμε χυμούς, μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο αυτόν τον έξυπνο μηχανισμό που ονομάζεται μεταναστευτικό μυοηλεκτρικό σύμπλεγμα (MMC). Το MMC αντιπροσωπεύει τις μυϊκές συσπάσεις που ωθούν τον βλωμό τροφής προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν δεν μασάμε το φαγητό είμαστε πιο ευαίσθητοι σε πράγματα όπως η ανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Σκεφτείτε το ως ένα εργοστάσιο: Ο μεταφορικός ιμάντας (το MMC) χρειάζεται κάτι βαρύ να προσγειωθεί πάνω του για να τον ενεργοποιήσει και να κινηθεί, δηλαδή, ένα βλωμό τροφής.

Αυτό το υλικό ενεργοποιεί τον μεταφορικό ιμάντα, επιτρέποντας την απορρόφηση και την επεξεργασία. Εάν αυτό το υλικό δεν είναι αρκετά βαρύ, το MMC μερικές φορές λειτουργεί πολύ νωρίς ενώ άλλες φορές δεν ανταποκρίνεται καθόλου. Η μακροχρόνια κατανάλωση χυμών μπορεί να απευαισθητοποιήσει το MMC.

Συμπερασματικά είναι καλύτερο να προτιμάτε τα ολόκληρα λαχανικά, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως οι χυμοί «απαγορεύονται». Καλό θα ήταν, ωστόσο, να καταναλώνονται λιγότερο συχνά και να επιλέγονται προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.