WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνηθίζετε να τρώτε γρήγορα; Τι κινδύνους διατρέχετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιανουαρίου 2022

Συνηθίζετε να τρώτε γρήγορα; Τι κινδύνους διατρέχετε
Σίγουρα, η συνήθεια του να τρώτε γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αλλά γνωρίζατε ότι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και στομαχικά προβλήματα;

Παρατηρήστε οποιοδήποτε εστιατόριο και είναι πιθανό να δείτε τουλάχιστον μερικούς από τους πελάτες να τρώνε σαν να είναι τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα ενός διαγωνισμού γρήγορου φαγητού. Το φαγητό είναι μια από τις μεγάλες χαρές της ζωής. Γιατί λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς βιαζόμαστε να το τελειώσουμε; Σίγουρα, μπορεί να θέλετε να τελειώσετε πιο γρήγορα τα γεύματα σας για να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο. Αλλά μήπως με αυτόν τον τρόπο βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο;

Συχνά, το να τρώτε γρήγορα είναι μέρος ενός γενικού τρόπου ζωής που συνάδει με τους γρήγορους ρυθμούς. Εάν εργάζεστε πολλές ώρες, περπατάτε, μιλάτε πολύ και οδηγείτε στην κίνηση, είναι εύκολο να αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε γρήγορα. Αλλά αυτή η συνήθεια έχει ένα τίμημα: Το να βιάζεστε να φάτε το φαγητό σας όχι μόνο μειώνει την ευχαρίστηση ενός καλού γεύματος, αλλά μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρές παθήσεις.

Ας δούμε παρακάτω μερικούς κινδύνους για την υγεία όταν τρώτε πολύ γρήγορα.

Παχυσαρκία

Το γρήγορο φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Ακόμη και αρκετά λεπτά μετά το τέλος ενός γεύματος, το οτι φάγατε γρήγορα μπορεί να εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο, διότι θα νιώσετε πιο πεινασμένοι, σε σχέση με εκείνους που τρώνε με πιο χαλαρό ρυθμό.

Ποια είναι η σύνδεση; Το να τρώτε γρήγορα μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και σας ενημερώνουν πότε είστε χορτάτοι.

Διαβήτης

Το να τρώτε γρήγορα από μόνης της ως πράξη δεν προκαλεί διαβήτη. Όμως σχετίζεται με την παχυσαρκία - και η παχυσαρκία είναι η κύρια αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Μεταβολικό σύνδρομο

Η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται επίσης στενά με το μεταβολικό σύνδρομο - μια ομάδα παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης όχι μόνο του διαβήτη, αλλά και των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Συγκεκριμένα, όσοι τρώνε γρήγορα είναι επιρρεπείς στο να έχουν χαμηλά επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου και συχνά είναι προάγγελος καρδιακών παθήσεων.

Γαστρίτιδα

Το γρήγορο φαγητό έχει επίσης συνδεθεί με τη γαστρίτιδα - φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου η οποία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βαθιά έλκη. Σε μια μελέτη από την Κορέα, περισσότεροι από 10.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενδοσκόπησης του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα - μια διαδικασία που χρησιμοποιεί έναν σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα που περνάει στον λαιμό, μέσω του οισοφάγου και στο στομάχι. Οι γιατροί ήταν πιο πιθανό να βρουν σημάδια διαβρωτικής γαστρίτιδας σε ασθενείς που δήλωσαν ότι έτρωγαν γρήγορα.

Ένας πιθανός λόγος: Η υπερκατανάλωση τροφής φέρνει περισσότερο φαγητό στο στομάχι με αποτέλεσμα η επένδυση του να εκτίθεται σε περισσότερο γαστρικό οξύ.

Πνιγμός

Μαθαίνουμε στα παιδιά να τρώνε αργά και να μασούν προσεκτικά την τροφή τους για να αποτρέψουν τον πνιγμό. Οι μεγάλοι θα ήταν σοφό να κάνουν το ίδιο. Μην θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο πνιγμού επειδή τρώτε πολύ γρήγορα. Αντίθετα, αφιερώστε τα επιπλέον δευτερόλεπτα για να μασήσετε πλήρως και να καταπιείτε την τροφή σας.

Για πολλούς από εμάς, η βιασύνη στα γεύματα έχει γίνει δεύτερη φύση. Το να κόψετε αυτή τη συνήθεια απαιτεί συνειδητή προσπάθεια.

Οι παρακάτω στρατηγικές μπορούν να σας βοηθήσουν να επιβραδύνετε και να απολαμβάνετε το φαγητό σας:

  • Επιστρατεύστε όλες τις αισθήσεις σας. Πριν αρχίσετε να τρώτε, αφιερώστε λίγα λεπτά για να παρατηρήσετε το άρωμα, τη γεύση, την υφή και άλλες αισθητηριακές ιδιότητες του φαγητού. Στη συνέχεια, συνεχίστε να παρατηρείτε αυτά τα πράγματα καθώς το γεύμα συνεχίζεται.

  • Επιλέξτε να μασάτε περισσότερο. Η καλή μάσηση κάνει την τροφή πιο εύκολη στην πέψη, γεγονός που αυξάνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

  • Αφήστε κάτω το πιρούνι. Είναι εύκολο να μπείτε σε έναν ρομποτικό ρυθμό διατροφής. Πριν το καταλάβετε, βάζετε στο στόμα σας την μπουκιά με την αποτελεσματικότητα μιας μηχανής. Ενώ όταν κάτω τα μαχαιροπήρουνα ανάμεσα στις μπουκιές βοηθάει στο να τρώτε πιο συνειδητά.

  • Αναβιώστε την τέχνη της συζήτησης γύρω από το τραπέζι (ακόμα κι αν δεν κάθεστε σε τραπέζι). Η κουβέντα κατα τη διάρκεια του φαγητού είναι ένας από τους πιο ευχάριστους τρόπους για να τρώτε αργά.

  • Αντί να βιάζεστε να τελειώσετε τα γεύματά σας, δοκιμάστε να εξασκηθείτε στη διαισθητική διατροφή. Το να αφιερώνετε χρόνο σε κάθε μπουκιά μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε με το σώμα σας και να μειώσετε τις πιθανότητες των κινδύνων του να τρώτε πολύ γρήγορα. Επιπλέον, θα απολαύσετε πραγματικά αυτό που τρώτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.