Αυτή είναι η βιταμίνη που χρειάζεστε εάν έχετε μυϊκούς πόνους

unsplash

Ο μυϊκός πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας κατάστασης σωματικής υγείας ή μπορεί να επηρεάζεται από περιστασιακούς παράγοντες.

Το άγχος, η αφυδάτωση, ο τραυματισμός ή η έλλειψη ύπνου είναι όλοι οι περιστασιακοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους μυς, ενώ η νόσος του Lyme , η αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η γρίπη είναι μερικά παραδείγματα καταστάσεων σωματικής υγείας στις οποίες ο μυϊκός πόνος είναι κοινό σύμπτωμα.

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε μυϊκό πόνο μετά από υπερβολική άσκηση των μυών, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι σε υψηλότερο από το συνηθισμένο επίπεδο σωματικής έντασης, όπως όταν δοκιμάζετε μια νέα σωματική δραστηριότητα.

Ο μυϊκός πόνος που εμφανίζεται μετά την άσκηση είναι αρκετά φυσιολογικός στους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό το είδος μυϊκού πόνου γενικά υποχωρεί από μόνο του μετά από μερικές ημέρες. Εάν όμως διαπιστώσετε ότι πονάτε πάντα χωρίς να γυμνάζεστε ή να συμμετέχετε σε έντονες δραστηριότητες και έχετε αποκλείσει τους περιστασιακούς παράγοντες και τις συνθήκες υγείας που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί να σας λείπει μια πολύ απαραίτητη βιταμίνη. 

Βιταμίνη D και υγεία των μυών

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αδυναμία και μυϊκό πόνο. Η βιταμίνη D είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου, την ανοσία και τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων. Και ενώ είναι περισσότερο γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία των οστών, η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει και την υγεία των μυών. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience ο πόνος του σκελετικού μυός επηρεάζει σχεδόν τους μισούς ενήλικες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Έτσι λοιπόν για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο, η βιταμίνη D μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης D, μιλήστε με τον γιατρό σας. Ένας γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει εξέταση αίματος για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα.

Προσοχή όμως να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D, καθώς η υπερβολική συμπλήρωση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα και να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, προβλήματα στους νεφρούς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.