5 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Ο καρκίνος του εντέρου κατατάσσεται ως ένας από τους πιο κοινούς καρκίνους στον δυτικό κόσμο, ειδικά για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Οι παράγοντες του τρόπου ζωής ευθύνονται για τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου. Ενώ το άλλο τέταρτο των περιπτώσεων εξηγείται από τη γενετική και το οικογενειακό ιστορικό. Η έλλειψη αρκετών φυτικών ινών, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, η παχυσαρκία (ειδικά αν το λίπος είναι γύρω από την κοιλιά), το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια και το αλκοόλ είναι οι βασικοί παράγοντες του τρόπου ζωής με τα περισσότερα στοιχεία για την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πέντε τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Καταναλώστε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνονται στις διατροφικές οδηγίες σε όλο τον κόσμο. Και δεν το αναφέρω για να ενοχλήσω εκείνους που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων. Το πόσο ωφέλιμα είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποκαλύφθηκε σε μια πρόσφατη σημαντική επιστημονική ανασκόπηση που εξετάζει τη διατροφή και τις χρόνιες ασθένειες.

Καλύπτοντας δεκαετίες ερευνών και εκατοντάδες μελέτες, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι οι φυτικές τροφές, ειδικά οι τροφές ολικής αλέσεως, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Έτσι, όταν το World Cancer Research Fund (WCRF) εξέτασε τις τροφές που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, τα δημητριακά ολικής αλέσεως σημείωσαν υψηλούς βαθμούς. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είναι καλή πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες όταν υπόκεινται σε ζύμωση στο κόλον παράγονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που μειώνουν το pH του παχέος εντέρου. Και ένα χαμηλότερο pH επιβραδύνει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και μειώνει την παραγωγή τοξικών παραπροϊόντων.

Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Εκτός από τα οφέλη των δημητριακών ολικής αλέσεως, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα φρούτα λαχανικά και τα φασόλια είναι όλα εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών- και φυσικά και οι τροφές ολικής αλέσεως, σε περίπτωση που παραλείψατε να διαβάσετε την προηγούμενη παράγραφο.

Τρώτε λιγότερο κόκκινο κρέας

Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου. Το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δημοσίευσε μια έκθεση η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επεξεργασμένο κρέας και πιθανότατα το κόκκινο κρέας συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, ακόμη και τα ανώτατα μέλη της επιτροπής του IARC δεν έλεγαν ότι αν φας ένα λουκάνικο είσαι υποψήφιος για καρκίνο. Αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν ήταν ότι εάν τα επεξεργασμένα κρέατα αποτελούσαν καθημερινό μέρος της καθημερινής διατροφής, ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου θα αυξανόταν.

Το World Cancer Research Fund συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερο από 500 γραμμάρια μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Και αν τρώτε επεξεργασμένο κρέας, κρατήστε το πραγματικά στο ελάχιστο. Το κοτόπουλο και το ψάρι αποτελούν εξαιρετικές εναλλακτικές.

Γίνετε πιο δραστήριοι

Η σωματική δραστηριότητα αναγνωρίζεται ως μια ισχυρή συνήθεια που προλαμβάνει τον καρκίνο. Οι εκτιμήσεις συνδέουν την τακτική σωματική δραστηριότητα με 20 έως 40 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού. Υπάρχει επίσης ένα πιθανό όφελος από την άσκηση στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του προστάτη.

Εκτός από το όφελος για την πρόληψη του καρκίνου, η σωματική δραστηριότητα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη, επομένως τα οφέλη για την υγεία είναι πολλαπλά. 

Επιπλέον, ένα εξελισσόμενο πεδίο έρευνας εξετάζει πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο. Αρκετές ερευνητικές μελέτες συνδέουν την τακτική σωματική δραστηριότητα μετά από διάγνωση καρκίνου με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ιδιαίτερα από καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά αν σκεφτεί κανείς ότι χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση και τις βελτιωμένες θεραπείες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι  επιβιώνουν από τον καρκίνο.

Διατηρήστε υπό έλεγχο το σωματικό βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, αλλά θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εννέα άλλων τύπων καρκίνου. Τα στοιχεία για τον καρκίνο του εντέρου και την παχυσαρκία στην έκθεση του WCRF έδειξαν ότι η παχυσαρκία, κυρίως η νοσογόνος, ισοδυναμεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Εν κατακλείδι καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αναμένεται να αυξηθούν παγκοσμίως, είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ότι υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της νόσου.

Ο καρκίνος του εντέρου μπορεί να είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους που παρατηρούνται στον δυτικό κόσμο, αλλά υπάρχουν αρκετά πειστικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής, κάθε άτομο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.