WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 βασικές βιταμίνες που χρειαζόμαστε καθώς μεγαλώνουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουλίου 2022

Οι 3 βασικές βιταμίνες που χρειαζόμαστε καθώς μεγαλώνουμε
pexels
Είναι λογικό ότι μεγαλώνοντας ψάχνουμε περισσότερες και ιδανικότερες λύσεις σε θέματα που αφορούν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αλλάζει με πολλούς τρόπους που μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργεί ο οργανισμός μας. Και αν είστε όπως οι περισσότεροι ενήλικες που μεγαλώνουν, η διατροφή σας μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινή όσο ήταν κάποτε ή μπορεί να μην ασκείστε τόσο πολύ όσο παλιά.

Αυτές όμως οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία σας, ειδικά εάν έχετε έλλειψη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι διατροφικές σας ανάγκες καθώς μεγαλώνετε θα σας επιτρέψει να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Και αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να μάθετε για τις τρεις βιταμίνες που είναι σημαντικό να λαμβάνετε καθώς μεγαλώνετε.

Βιταμίνη Β12

Όπως αναφέρεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης, η βιταμίνη Β12 βοηθά στην υποστήριξη του σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από βλάβες στα νεύρα.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε απαιτείται για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τον έλεγχο της φλεγμονής. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται περισσότερη από αυτή τη βιταμίνη από τα νεότερα άτομα, με σκοπό να διατηρήσουν την υγεία τους.

Βιταμίνη D

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην απορρόφηση της βιταμίνης D από την έκθεση στον ήλιο. Εκτός από μια υγιεινή διατροφή, ίσως χρειαστείτε ένα συμπλήρωμα D3, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας των οστών και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Ωστόσο, εάν παίρνετε ήδη συμπληρώματα ασβεστίου, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε περισσότερη βιταμίνη D, επειδή η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ναυτία και έμετο.

Και πάλι, εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες - εάν ζείτε πολύ βόρεια ή νότια του ισημερινού, όπου το φως του ήλιου είναι περιορισμένο το μεγαλύτερο μέρος του έτους, μπορεί να μην παίρνετε αρκετή βιταμίνη D.

Εν κατακλείδι καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας παράγει λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα και τα απορροφά με πιο αργό ρυθμό. Για να καταπολεμήσετε προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία είναι σημαντικό να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.