WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι «ιδιαίτερες» ανάγκες του ευαίσθητου δέρματος


Αρετή Ελευθεριάδη

22 Ιουλίου 2022

Οι «ιδιαίτερες» ανάγκες του ευαίσθητου δέρματος
Η συχνότητα εμφάνισης του «ευαίσθητου δέρματος» ολοένα αυξάνεται

Γράφει η Αρετή Ελευθεριάδη, Dermatologist-Venereologist Associate Medical Advisor Pharmaserve-Lilly S.A.C.I.

Το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, αποτελεί το βασικό σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού μας κόσμου. Αποτελεί ένα σημαντικό όργανο για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να το φροντίζουμε με προσοχή και να το διατηρούμε υγιές. Δυστυχώς, στις σύγχρονες κοινωνίες συναντάμε ολοένα και πιο συχνά το λεγόμενο «ευαίσθητο» δέρμα. Οι ρύποι της ατμόσφαιρας και τα πολλαπλά αλλεργιογόνα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή στις μεγάλες πόλεις αυξάνουν τις ανάγκες του δέρματος και συχνά ξεπερνούν την ικανότητά του να ανταπεξέλθει. Έτσι το δέρμα, ερχόμενο σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, μας προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως πόνο, καύσο, νυγμό και ερυθρότητα. Αυτό είναι που ονομάζουμε «ευαίσθητο δέρμα». Το φυσιολογικό δέρμα δε θα ανταποκρινόταν με τέτοια συμπτώματα στα αντίστοιχα ερεθίσματα.

Η συχνότητα εμφάνισης του «ευαίσθητου δέρματος» ολοένα αυξάνεται. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ενώ έχει φανεί ότι οι άνθρωποι που ζουν με αυτό τείνουν να εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα άγχους αλλά και εχθρικότητα. Είναι επομένως, καθοριστικής σημασίας η διάγνωσή του από τον Δερματολόγο, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες περιποίησης με στόχο την αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του και τη μείωση των συνοδών συμπτωμάτων. Η καθημερινή φροντίδα του απαιτεί προσεκτική προσέγγιση με ειδικά καλλυντικά που δεν θα τραυματίζουν περαιτέρω το δερματικό φραγμό, ενώ θα αποκαθιστούν τα επίπεδα της φυσιολογικής ενυδάτωσης της επιδερμίδας.

Τέτοια προϊόντα προσφέρει η σειρά Cetaphil της εταιρείας Galderma, η οποία διανέμεται στην ελληνική αγορά από τη Φαρμασέρβ- Λίλλυ. Πρόκειται για μια σειρά καλλυντικών με μακρά ιστορία στο χώρο της δερματολογίας και εξειδίκευση στο ευαίσθητο δέρμα με ή χωρίς άλλες νοσηρότητες. Η εμπιστοσύνη και η γνώση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της σειράς Cetaphil προκύπτει από αυστηρές κλινικές δοκιμές, οι οποίες συνοδεύουν το κάθε προϊόν, αλλά και την καταγραφή των εντυπώσεων των ίδιων των χρηστών.

Έτσι λοιπόν, για την καθημερινή φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος έχουμε διαθέσιμα στη χώρα μας το απαλό καθαριστικό Cetaphil για πρόσωπο και σώμα, αλλά και την κλασική ενυδατική σώματος Cetaphil για τις καθημερινές ανάγκες ενυδάτωσης. Tα δύο αυτά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα ευαίσθητα και ξηρά δέρματα ανεξαρτήτως αιτίας, είτε είναι δηλαδή ξηρά λόγω αυξημένης έκθεσης στον ήλιο είτε λόγω ηλικίας είτε ως αποτέλεσμα ξηραντικών θεραπειών, όπως οι αντι-ακνεϊκές αγωγές. Για αυτή την τελευταία κατηγορία ασθενών, η Cetaphil προτείνει και τον αφρό καθαρισμού Pro Spot Control, που είναι ιδανικός για δέρματα που ταλαιπωρούνται από ακμή. Ακόμη διαθέσιμο είναι και το Cetaphil Extra Gentle Daily Scrub που προσφέρει αποτελεσματικό καθαρισμό του προσώπου μέσω απαλής απολέπισης.

Για το ευαίσθητο δέρμα των ασθενών που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, η σειρά Cetaphil προσφέρει τη σειρά ProRestoraderm, με ένα αφρόλουτρο ανάπλασης και μία ενυδατική λοσιόν ανάπλασης. Τα δύο αυτά προϊόντα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για το ατοπικό δέρμα, ενώ δρουν αποκαθιστώντας το δερματικό φραγμό που πάσχει, μειώνοντας τη διαδερμική απώλεια νερού. Έτσι, ανακουφίζουν τον ασθενή από τα έντονα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις ηλικίες ακόμη και στα νεογνά που διαγιγνώσκονται με το πρόβλημα αυτό.

Περνώντας τώρα σε μια άλλη κατηγορία ασθενών, το ευαίσθητο δέρμα πολύ συχνά συνοδεύει και μία ακόμη πάθηση, τη ροδόχροη νόσο. Η νόσος αυτή προσβάλλει το πρόσωπο των ασθενών, οι οποίοι παρουσιάζουν έντονο ερύθημα και συχνά φλεγμονώδεις βλάβες συνοδευόμενες από έντονο κνησμό. Το δέρμα των ασθενών αυτών έχει ιδιαίτερες ανάγκες και τα προϊόντα Cetaphil® Redness, το Relief Foaming Face, η Cetaphil Redness Relief Daily Moisturizing SPF30 και η Cetaphil Redness Relief Night Cream είναι ιδανικά για την περιποίηση αυτών των ασθενών. Οι κρέμες περιέχουν καφεΐνη για να μειώνουν την ερυθρότητα, πολλές αντιφλεγμονώδεις ουσίες για να μειώνουν τη φλεγμονή αλλά και αλλαντοϊνη για να προστατεύουν το δερματικό φραγμό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους σε ήπιες περιπτώσεις ή να δράσουν συμπληρωματικά σε ασθενείς που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο τους.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη σειρά Cetaphil και μία πρόταση για αντιγήρανση με αποδεδειγμένη δράση μέσα από κλινικές δοκιμές. Πρόκειται για τα προϊόντα Cetaphil® Daily Moisturizer και Cetaphil® Daily Hydrating night cream. Ο συνδυασμός των δύο αυτών κρεμών καλύπτει τις ανάγκες του προσώπου σε 24ωρη βάση. Και τα δύο περιέχουν υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικά και ενυδατικά του δέρματος, παραμένοντας πάντα φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα.

Το δέρμα μας και ακόμη περισσότερο το ευαίσθητο δέρμα, χρήζουν καθημερινής φροντίδας και προστασίας! Μην το αμελείτε!


Βιβλιογραφία
  1. MiseryLetal.JEurAcadDermatolVenereol2016;30Suppl1:2–8.2.InamadarAC.&PalitA.IndianJDermatolVenereolLeprol 2013 Jan-Feb;79(1):9–16.
  2. ZafiriouE,etal.DrugsExpClinRes2005;31(Suppl):25–30.
  3. DelRossoJQ.JAmAcadDermatol2013;69(6Suppl1):S44–56.
  4. SteinhoffM,etal.ActaDermVenereol2016;96(5):579–586.
  5. ToleranceandCosmeticacceptabilityofCetaphil_ADBodyWashinAtoρicDermatitispronesubjects,RCTS’StudyΝο.(2569).,
  6. Safety and tolerability of a cosmetic lotion and body wash when applied to infants / toddlers with atopictendenciesThomas J.Stephens&Associates,Inc
  7. CetaphilDailyHydratingLotionwithHyaluronicAcid/1258ClinicalResultsSummarySheetV0.6,Jan2018
  8. Clinical Study for the evaluation of the effect of a cosmetic investigational product on the moisturization degreeof the upper layers of the epidermis and on the cutaneous barrier function, after a single cutaneous application, intheadult subject,objectivationstudy IECFrance.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.

TAGS