WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βόλτα με τον σκύλο: Ποια είναι τα (μεγάλα) οφέλη για την υγεία


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Σεπτεμβρίου 2022

Βόλτα με τον σκύλο: Ποια είναι τα (μεγάλα) οφέλη για την υγεία
unsplash
Τα σκυλιά χρειάζονται τακτική άσκηση για να ζήσουν μια μακρά και υγιή ζωή. Αλλά δεν είναι οι μόνοι που επωφελούνται από τις τακτικές βόλτες. Δείτε πώς το περπάτημα με το σκυλάκι σας μπορεί να σας ωφελήσει.

Τα σκυλιά λατρεύουν να πηγαίνουν βόλτες. Όμως αυτές οι καθημερινές βόλτες δεν είναι απλώς ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκηθεί ο σκύλο σας, αλλά μπορείτε να επωφεληθείτε και εσείς.

Πριν βγείτε έξω, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις σωστές προμήθειες. Να έχετε πάντα μαζί σας πλαστικές σακούλες για τις ακαθαρσίες του σκύλου σας, ένα καλό λουρί που να βολεύει και τους δυο σας και ένα ζευγάρι καλά παπούτσια για περπάτημα. Και είστε έτοιμοι για ατελείωτες βόλτες.

Εφόσον έχετε όλα όσα χρειάζεστε, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τέσσερις τρόπους με τους οποίους το περπάτημα του σκύλου σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Αύξηση της φυσικής κατάστασης

Ο σκύλος σας μπορεί να είναι ο συνεργάτης σας στη γυμναστική και ο προπονητής σας ταυτόχρονα. Μόλις αρχίσετε να δημιουργείτε μια ρουτίνα, θα είστε τόσο ενθουσιασμένοι που θα βγαίνετε έξω που δεν θα μπορείτε να παραλείψετε ούτε μια μέρα.

Το περπάτημα είναι μια φανταστική δραστηριότητα χαμηλής έντασης, που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε. Με την πάροδο του χρόνου, θα βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων σας. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι η κανονική διαδρομή σας είναι λίγο εύκολη και να αποφασίσετε να μείνετε περισσότερο έξω ή να περπατήσετε σε αυτόν τον λόφο.

Το πόσο μακριά περπατάτε κάθε φορά και ανά ημέρα θα εξαρτηθεί από τη φυλή και την ηλικία του σκύλου σας. Προσαρμόστε τη βόλτα σας στις ανάγκες και τις ικανότητες του τετράποδου φίλου σας. Αν για παράδειγμα έχει ζεστή μέρα ή πρόκειται για μεγαλύτερη πεζοπορία, φροντίστε να έχετε νερό και ένα μπολ για το σκυλάκι σας.

Τις πιο ζεστές μέρες, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη την επιφάνεια στην οποία περπατάτε. Στον ήλιο, το πεζοδρόμιο μπορεί εύκολα να φτάσει σε επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες και να κάψει τα πόδια του σκύλου σας. Μια καλή δοκιμή είναι να τοποθετήσετε το χέρι ή το γυμνό σας πόδι στο πεζοδρόμιο. Εάν δεν μπορείτε να το κρατήσετε εκεί για 10 δευτερόλεπτα, σημαίνει ότι το έδαφος είναι πολύ ζεστό για να περπατήσει ο σκύλος σας. Σε τέτοιες μέρες, θα πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι περπατάτε στο γρασίδι ή στο χώμα.

Τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας θα γίνετε καλύτεροι όσο περισσότερο περπατάτε. Αν το σκυλάκι σας είναι έτοιμο, μπορεί μια μέρα να γίνει ένας υπέροχος φίλος για τρέξιμο.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Η βόλτα με έναν σκύλο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, και η έρευνα δείχνει ότι το να περνάς χρόνο με έναν σκύλο μπορεί να μειώσει την παραγωγή της ορμόνης του στρες, την κορτιζόλη.

Για τους ανθρώπους που παλεύουν με την κατάθλιψη, το να έχουν έναν σκύλο μπορεί να αλλάξει εντελώς τη ζωή τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρακινήσετε τον εαυτό σας να βγει από το σπίτι εάν είστε μόνοι σας. Επίσης μπορεί να νιώθετε σωματική κόπωση ως σύμπτωμα της κατάθλιψης και αυτό κάνει πιο δύσκολη να ασκηθείτε, παρόλο που μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντικαταθλιπτικό.

Αλλά δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από το σκυλί σας που σας εκλιπαρεί να πάτε μια βόλτα. Το να έχετε έναν σκύλο σας αναγκάζει να βγείτε έξω, κάτι που ξεκινά μια μακρά λίστα θετικών επιπτώσεων για την ψυχική σας υγεία. Η σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες στον εγκέφαλο που σας δίνουν ενέργεια και δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Θα μειώσει το άγχος, θα τονώσει τη διάθεση και θα αυξήσει την πνευματική ενέργεια. Επιπλέον, η ρουτίνα του να περπατάς με έναν σκύλο κάθε μέρα μπορεί να αποσπά την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις.

Ακόμα κι αν δεν έχετε οι ίδιοι σκύλο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αφιερώσετε χρόνο περπατώντας με ένα τετράποδο. Ρωτήστε έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας εάν μπορείτε να πάρετε το σκυλί του για βόλτα στη γειτονιά ή αναζητήστε άλλα μέρη για να γίνετε εθελοντές. Πολλά καταφύγια ζώων βασίζονται σε εθελοντές για να βγάλουν βόλτα τα σκυλιά τους. Και έτσι όχι μόνο θα λαμβάνετε όλα τα οφέλη για την ψυχική και σωματική σας υγεία, αλλά θα βοηθάτε επίσης σκύλους που έχουν ανάγκη.

Βελτιωμένος ύπνος

Πιθανότατα έχετε δει το σκυλί σας να είναι πολύ κουρασμένο όταν επιστρέφει στο σπίτι από μια μεγάλη βόλτα ή ένα μεγάλο παιχνίδι - αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση είναι κουραστική. Μπορεί να μην θέλετε να κοιμηθείτε αμέσως μόλις φτάσετε στο σπίτι, όπως ο σκύλος σας, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση βοηθά στη βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου.

Οι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου τη νύχτα, όμως μια πρόσφατη μελέτη από το CDC διαπίστωσε ότι 1 στους 3 ενήλικες δεν κοιμάται αρκετά. Η στέρηση ύπνου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Εάν αισθανθήκατε ποτέ ευερέθιστοι ή είχατε πρόβλημα να σκεφτείτε καθαρά μετά από έναν κακό ύπνο, ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε. Για να μην αναφέρουμε τις σωματικές επιπτώσεις, όπως πονοκεφάλους, κάψιμο στα μάτια και κόπωση.

Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγκάσετε τον εαυτό σας να ασκηθεί όταν είστε ήδη εξαντλημένοι από την έλλειψη ύπνου. Και εδώ μπαίνει ο σκύλος σας. Θα σας αναγκάσει να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, να βγείτε έξω και να σπάσετε τον επιβλαβή κύκλο της αδράνειας και του κακού ύπνου.

Και δεν χρειάζεται να προπονείστε για τρίαθλο για να δείτε τα αποτελέσματα. Τουλάχιστον 30 λεπτά ελαφριάς έως μέτριας άσκησης (που μπορείτε εύκολα να κάνετε με τη βόλτα του σκύλου σας) μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο .

Μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων

Η καθημερινή δραστηριότητα όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση του σκελετικού και μυϊκού σας συστήματος σε άριστη κατάσταση, αλλά θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Το καρδιαγγειακό σύστημα περιλαμβάνει την καρδιά, το αίμα, τις φλέβες και τις αρτηρίες σας. Όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα μέσω του σώματός σας ή αντιμετωπίζει απόφραξη, μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο.

Η τακτική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το CDC συνιστά στους ενήλικες να έχουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει κάτι περισσότερο από 20 λεπτά άσκησης την ημέρα για εσάς. Με τον σκύλο σύμμαχό σας, αυτό μπορεί να είναι ένα εύκολο σημείο αναφοράς.

Για πολλά σκυλιά, 20 λεπτά την ημέρα δεν είναι αρκετή δραστηριότητα - θα χρειαστεί να κάνετε συμπλήρωμα με μεγαλύτερη βόλτα, τρέξιμο ή χρόνο στην αυλή για να βεβαιωθείτε ότι το σκυλάκι σας έχει τη δική του καθημερινή δραστηριότητα. Και πάλι, αυτό θα εξαρτηθεί από τη ράτσα και την ηλικία του σκύλου σας. Πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για να συζητήσετε πόση άσκηση πρέπει να κάνει ο σκύλος σας την ημέρα. Οι καθημερινές βόλτες θα κρατήσουν υγιή όχι μόνο τη δική σας καρδιά, αλλά και του τετράποδου φίλου σας.

Τι περιμένεις; Πιάσε το λουρί και βγες έξω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.