WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπανάνες πριν ή μετά την άσκηση: Πότε είναι καλύτερο να τις τρώμε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Οκτωβρίου 2022

Μπανάνες πριν ή μετά την άσκηση: Πότε είναι καλύτερο να τις τρώμε;
pexels
Οι μπανάνες είναι ένα φρούτο κατάλληλο για όσους γυμνάζονται. Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη και πότε είναι καλύτερο να τις τρώτε.

Η ισορροπημένη διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι ο απαραίτητος συνδυασμός για μια υγιή ζωή. Η λήψη της σωστής πρόσληψης ενέργειας και θερμίδων γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν γυμνάζεστε. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, ο οργανισμός και ο μεταβολισμός υποβάλλονται σε μεγαλύτερη προσπάθεια, επομένως είναι απαραίτητο να επιλέξετε προσεκτικά τι τρώτε για να επιτρέψετε στο σώμα να λειτουργήσει ανάλογα.

Μάλιστα υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές τροφές για όσους γυμνάζονται ή κάνουν κάποιο άθλημα και μια από αυτές είναι αναμφίβολα η μπανάνα. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, υδατάνθρακες και μέταλλα, που την καθιστούν πολύτιμη τόσο πριν όσο και μετά από μια προπόνηση.

Ακόμη και για τα παιδιά που γυμνάζονται, η μπανάνα είναι το τέλειο σνακ, καθώς βοηθά στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου ενυδάτωσης και παρέχει τη σωστή πρόσληψη ενέργειας κατά τις δραστηριότητες.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 40%. Επιπλέον, φαίνεται ότι αυτό το φρούτο είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος κατά της υπέρτασης και βοηθά στην πρόληψη των κράμπων κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ας δούμε λοιπόν όλες τις ιδιότητες της μπανάνας και πότε είναι καλύτερο να την καταναλώσετε, πριν ή μετά την άσκηση.

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη της μπανάνας

Η μπανάνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αυτό την καθιστά το ιδανικό φρούτο για να προσφέρει ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό φορτίο στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά όταν γυμνάζεται. Μια μπανάνα αποτελείται κατά μέσο όρο από:

  • 74% νερό

  • 23% υδατάνθρακες

  • 2,6% φυτικές ίνες

  • 1% πρωτεΐνη

  • 0,5% λιπαρά

Όπως μπορούμε να δούμε, είναι ένα φρούτο που αποτελείται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες, τους απαραίτητους συμμάχους για ένα δραστήριο σώμα.

Ενώ το νερό είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ενυδάτωσης των ιστών τόσο πριν όσο και μετά τα αθλήματα, οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα. Και αυτό γιατί αποτελούνται από σάκχαρα, συγκεκριμένα γλυκόζη, σακχαρόζη και φρουκτόζη, τα οποία μετά από μια προπόνηση, είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση του επιπέδου του γλυκογόνου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης στα φρούτα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το βαθμό ωρίμανσης, επομένως σε περίπτωση πολύ έντονης δραστηριότητας συνιστάται να καταναλώνετε περισσότερες ώριμες μπανάνες που περιέχουν και περισσότερα σάκχαρα.

Τέλος, η μπανάνα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β2, Β3, Β6 και C και μέταλλα, μεταξύ αυτών, το πιο σημαντικό είναι αναμφίβολα το κάλιο. Για τους αθλητές, το κάλιο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο, την πρόληψη της εμφάνισης κραμπών και την αποκατάσταση των υγρών μετά από υπερβολική εφίδρωση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Plus One , το κάλιο που υπάρχει στις μπανάνες είναι μεγαλύτερο (και πιο ωφέλιμο) από αυτό που περιέχεται στα ενεργειακά ροφήματα.

Πότε να τρώτε μπανάνες αν γυμνάζεστε

Είναι λοιπόν προφανές ότι όποιος ασχολείται με τον αθλητισμό σε ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό επίπεδο βρίσκει σε αυτό το φρούτο έναν σημαντικό σύμμαχο για να δυναμώσει και να βελτιώσει τις επιδόσεις.

Ποια είναι όμως η καλύτερη ώρα για να τρώτε μπανάνες, πριν ή μετά την άσκηση;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ακριβής απάντηση. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να σας επηρεάσουν και καλό είναι να τους λάβετε υπόψη, έτσι ώστε να καθορίσετε πότε είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα φρούτα.

Για παράδειγμα η κατανάλωση μπανανών πριν από την άσκηση είναι κατάλληλη όταν σκοπεύετε να κάνετε σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης. Δεδομένου ότι είναι ένα πολύ ενεργητικό φρούτο, η ποσότητα των σακχάρων και των υδατανθράκων που προσλαμβάνεται μπορεί να παράγει την ενέργεια που απαιτείται για τουλάχιστον 90 λεπτά έντονης γυμναστικής.

Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να πετύχετε καλύτερες επιδόσεις αφού το ενεργειακό φορτίο υποστηρίζει καλύτερα τον μυϊκό τόνο και σας βοηθάει να καταβάλετε μεγαλύτερη σωματική προσπάθεια.

Γενικά κατά την άσκηση, συνιστάται η πρόσληψη απλών υδατανθράκων όπως οι μπανάνες περίπου μιάμιση ώρα πριν την έναρξη. Συχνά, λόγω ωρών εργασίας και καθημερινών υποχρεώσεων, καταλήγουμε να γυμναζόμαστε μόνο το βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να τσιμπολογήσετε μια μπανάνα και μερικά αποξηραμένα φρούτα πριν την προπόνηση και να δειπνήσετε μισή ώρα μετά την προπόνηση.

Η κατανάλωση μπανανών μετά την προπόνηση, από την άλλη, ενδείκνυται εάν μετά από την άσκηση είναι απαραίτητο να αποκατασταθούν τα σάκχαρα λόγω πτώσης του σακχάρου στο αίμα. Μετά τη δραστηριότητα, μάλιστα, η κατανάλωση αυτού του φρούτου βοηθά στην εξισορρόπηση των αποθεμάτων γλυκογόνου των μυών, καθώς και στην επανεισαγωγή στον οργανισμό αγγειοδραστικών ουσιών, όπως η ντοπαμίνη.

Μετά την άσκηση, συνιστάται η πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών, για την τόνωση της πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυών και την προώθηση της ανάκαμψης. Εάν το επόμενο κύριο γεύμα είναι ακόμα πολύ μακριά, η μπανάνα είναι το ιδανικό σνακ για μετά την προπόνηση.

Οι μπανάνες είναι λοιπόν μια πολύ σημαντική τροφή στην καθημερινή διατροφή όσων γυμνάζονται. Χάρη στα πολλά θρεπτικά συστατικά και την ενεργειακή τους αξία, μπορούν να καταναλωθούν τόσο πριν όσο και μετά από μια προπόνηση, για να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσης και στην ταχύτερη αποκατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν πρόκειται για τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.