WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σφηνάκι τζίντζερ: Τι είναι και γιατί αξίζει να το πίνετε κάθε πρωί


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Δεκεμβρίου 2022

Σφηνάκι τζίντζερ: Τι είναι και γιατί αξίζει να το πίνετε κάθε πρωί
unsplash
Όταν ακούμε τη λέξη "σφηνάκι", οι περισσότεροι σκεφτόμαστε το αλκοόλ, όμως υπάρχει ένα σφηνάκι που περιέχει τζίντζερ και που μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας.

Τα σφηνάκια τζίντζερ συνήθως γίνονται με ρίζα τζίντζερ που αναμιγνύεται σε χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού. Και αυτό το κάνουμε επειδή το φρέσκο ​​τζίντζερ μπορεί να είναι πικάντικο όταν καταναλώνεται, όταν όμως το προσθέσουμε σε ένα ρόφημα γίνεται πιο εύγεστο και επίσης αποτρέπει τη γαστρική παλινδρόμηση.

Επίσης πολλά σφηνάκια τζίντζερ, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα ή να τα φτιάξετε μόνοι σας, μπορεί να περιέχουν και άλλα συστατικά όπως κουρκουμά, εχινάκεια και προβιοτικά, τα οποία αυξάνουν τα οφέλη για την υγεία.

Οφέλη από το σφηνάκι τζίντζερ

Βοηθά στην πέψη

Οι φαινολικές ενώσεις του τζίντζερ είναι γνωστό ότι συμβάλουν στην ανακούφιση του πεπτικού συστήματος και στην κίνηση της τροφής και των υγρών διαμέσου του γαστρεντερικού σωλήνα. Έχει αποδειχθεί ότι το τζίντζερ επιταχύνει την κένωση του στομάχου, που μπορεί να είναι ωφέλιμο σε άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία.

Το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει με την πρωινή ναυτία και ακόμη και τη ναυτία και τον έμετο που προκαλείται από καρκίνο.

Ανακουφίζει τον πόνο

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίντζερ, μια δόση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Και μπορείτε να πιστώσετε αυτό το όφελος στην τζίντζερόλη, ένα ενεργό συστατικό που βρίσκεται στο τζίντζερ.

Η έρευνα δείχνει ότι η τζίντζερόλη μειώνει τη δραστηριότητα και τη σύνθεση των προφλεγμονωδών ενώσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον πόνο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τζίντζερ βοηθά στη μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο παρά στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εάν παίρνετε τζίντζερ, δεν θα παρατηρήσετε άμεση ανακούφιση από τον πόνο όπως θα κάνατε εάν παίρνετε ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη , αλλά είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει μακροπρόθεσμα να αμβλύνει τον πόνο και να μειώσει τα χρόνια σημάδια φλεγμονής.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτό το φυτό είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, χρώμιο και μαγνήσιο, τα οποία διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πίνοντας ένα σφηνάκι τζίντζερ καθημερινά, θα σας βοηθήσει να μείνετε υγιείς σε κάθε εποχή του έτους.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 γενικά δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη. Αλλά το τζίντζερ μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση της παραγωγής ινσουλίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει ορισμένα ένζυμα στο σώμα που διασπούν τους υδατάνθρακες και αυξάνουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η γήρανση του εγκεφάλου είναι μια αναπόφευκτη και φυσική διαδικασία. Όμως μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του ρυθμού της γήρανσης. Και για να το πετύχουμε απλά πρέπει να εντάξουμε το τζίντερ στην καθημερινή μας διατροφή. Αυτή η ρίζα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας έτσι και το κίνδυνο για άνοια και Αλτσχάιμερ.

Κίνδυνοι από το τζίντζερ

Ενώ το τζίντζερ μπορεί να ακούγεται σαν ένα καταπληκτικό συστατικό, μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καούρα σε μερικούς ανθρώπους. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε αραιωμένο χυμό τζίντζερ για να αποτρέψετε τυχόν πεπτικά συμπτώματα. Εάν έχετε ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, ξεκινήστε με μια μικρή ποσόττηα, πριν αυξήσετε την πρόσληψη.

Το τζίντζερ σε υψηλές δόσεις μπορεί επίσης να είναι ένα ήπιο αραιωτικό του αίματος. Για αυτό αν σκέφτεστε να συμπεριλάβετε το τζίντζερ στη διατροφή σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Πώς να φτιάξετε σφηνάκια τζίντζερ στο σπίτι

Είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε σφηνάκια τζίντζερ;

Υλικά

1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, από περίπου 3 έως 4 μεγάλα λεμόνια

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

60 γρ. φρέσκο ​​τζίντζερ

Προαιρετικά υλικά

1 έως 3 κουταλάκια του γλυκού μέλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

Μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ κι τα χτυπάμε. Ύστερα σουρώνουμε το μίγμα και το αποθηκεύουμε σε ένα μεγάλο δοχείο. Για να πιείτε, μετρήστε μερίδες από 30 μέχρι 60 ml τη φορά.

Αυτή η συνταγή θα κάνει περίπου έξι έως οκτώ σφηνάκια και θα διατηρηθεί στο ψυγείο για τρεις έως πέντε ημέρες.

Εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, αυτοί οι χυμοί δεν είναι παστεριωμένοι, επομένως μπορεί να χαλάσουν πιο γρήγορα και να αρρωστήσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.