WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 συμβουλές για να αναγνωρίσετε την παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Ιανουαρίου 2023

6 συμβουλές για να αναγνωρίσετε την παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή
pexels
Ο κόσμος της διατροφής είναι γεμάτος παραπληροφόρηση που οδηγεί σε σύγχυση και μη ισορροπημένες διατροφικές επιλογές.

Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και σε περιοδικά, το πιθανότερο είναι ότι θα συναντήσετε ατελείωτες πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία. Αν ψάχνετε για κάτι συγκεκριμένο, οι πιθανότητες είναι ότι θα βρείτε πολλές διαφορετικές απαντήσεις από μια απλή αναζήτηση. Μάλιστα ορισμένες αναρτήσεις λένε "κάντε αυτό" ενώ άλλες λένε "μην κάνετε αυτό" και όλο αυτό μπορεί να είναι αρκετά μπερδεμένο. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε την παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή και να βρείτε την απάντηση που ψάχνετε.

6 συμβουλές για να αποφύγετε την παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή

Ελέγξτε τα διαπιστευτήρια του συγγραφέα

Τα διαπιστευτήρια του συγγραφέα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την αξιοπιστία των πληροφοριών. Διατροφολόγοι είναι εκείνοι που έχουν περάσει από όλη την απαραίτητη εκπαίδευση και πρακτική εμπειρία.

Εάν ο συγγραφέας δεν διαθέτει διαπιστευτήρια ή αυτοχαρακτηρίζεται ως «ειδικός σε θέματα διατροφής», πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πληροφορίες ενδέχεται να μην βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Επίσης εάν το όνομα του συγγραφέα δεν εντοπίζεται εύκολα (δηλαδή δεν αναφέρεται στην αρχή της ανάρτησης) ή δεν υπάρχει κανένας συγγραφέας στο άρθρο, είναι ένα σημάδι παραπληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή, καθώς οι ειδικοί θα έβαζαν πάντα το όνομά τους στη δουλειά τους .

Ισχυρισμοί που φαίνονται πολύ καλοί για να είναι αληθινοί

Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι αληθινό. Αν αυτό που διαβάζετε υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους, συμπληρώματα που θα κάνουν δραστικές αλλαγές στο σώμα σας ή οτιδήποτε σας κάνει να θέλετε να το δοκιμάσετε αμέσως για τα «γρήγορα αποτελέσματά» του, είναι ενδεικτικά σημάδια διατροφικής παραπληροφόρησης. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:

  • Προώθηση τροφών που υπόσχονται δραστική απώλεια βάρους. Το να πετύχετε το προσωπικό σας ισορροπημένο βάρος είναι πιο περίπλοκο, από το να σκέφτεστε απλώς τις θερμίδες που παίρνετε και που χάνετε.

  • Προώθηση άμεσων αποτελεσμάτων ορισμένων τροφών (π.χ. φάτε αυτό και θα αυξήσετε γρήγορα τον μυϊκό σας τόνο). Η συνολική διατροφή με την πάροδο του χρόνου είναι πιο σημαντική από το να εστιάσετε σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό ή σε ένα μόνο τρόφιμο.

  • Οτιδήποτε με τη λέξη «αποτοξίνωση». Το συκώτι σας και άλλα όργανα στο σώμα σας είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του σώματός σας, επομένως οποιεσδήποτε τροφές ή χυμοί που υποστηρίζεται ότι έχουν αποτοξινωτικές ιδιότητες είναι πιθανόν λάθος πληροφορία.

  • Ισχυρισμοί για ορισμένα τρόφιμα που προκαλούν άμεσες ανησυχίες για την υγεία. Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί πράγματι να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά αυτά τα τρόφιμα χρειάζονται πολύ χρόνο για να γίνουν προβληματικά. Τα μόνα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε λόγω των άμεσων αρνητικών τους επιπτώσεων είναι αυτά στα οποία είστε αλλεργικοί ή δυσανεκτικοί.

Έλλειψη αξιόπιστων πηγών

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον εντοπισμό της παραπληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή είναι η έλλειψη αξιόπιστων πηγών ή οποιωνδήποτε πηγών. Οι επαγγελματίες θα αναφέρουν πάντα επιστημονικές πηγές, επομένως η έλλειψή τους πρέπει να σας προβληματίσει. Επίσης ακόμα κι' εάν υπάρχουν πηγές, είναι πάντα καλή ιδέα να τις ελέγχετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι αξιόπιστες. Ορισμένες αξιόπιστες βάσεις δεδομένων για τη λήψη πληροφοριών είναι:

  • PubMed

  • PEN: Practice-Based Evidence in Nutrition

  • EMBASE

  • Cochrane Library

Εάν ο ιστότοπος στον οποίο βρίσκεστε έχει πολλές διαφημίσεις, προωθήσεις, τυπογραφικά λάθη ή οτιδήποτε αντιεπαγγελματικό, πιθανότατα δεν έχει ελεγχθεί. Αυτοί οι ιστότοποι μερικές φορές προσπαθούν απλώς να πουλήσουν κάτι για να αποκομίσουν προσωπικό κέρδος και όχι για να διαδίδουν σωστές πληροφορίες.

Jenny.Gr
pexels

Επισήμανση τροφίμων ως «καλά» ή «κακά»

Δεν υπάρχουν «καλά» ή «κακά» τρόφιμα, καθώς κάθε φαγητό έχει μια θέση στη διατροφή μας. Στην πραγματικότητα , το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει όλα τα τρόφιμα είναι το καλύτερο για τη γενική υγεία, την κοινωνική διασκέδαση, τη γεύση και την απόλαυση. Οι μόνες «κακές» τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι τροφές στις οποίες είστε αλλεργικοί, τροφές που έχουν χαλάσει και τροφές που δεν απολαμβάνετε.

Εδώ είναι μερικές red flags που πρέπει να προσέξετε:

  • Σας λένε να κόψετε ένα συγκεκριμένο φαγητό γιατί είναι επιβλαβές

  • Ένα συγκεκριμένο τρόφιμο έχει οφέλη που φαίνονται πολύ καλά για να είναι αληθινά

  • Σας προτείνουν να ασκηθείτε για να μπορείτε μετά να φάτε γλυκό (δεν πρέπει ποτέ να ασκείστε μόνο και μόνο για να φάτε κάτι που σας αρέσει)

Χρήση συμπληρωμάτων

Εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός ή ο εγγεγραμμένος διαιτολόγος σας, τα συμπληρώματα συνήθως δεν είναι απαραίτητα σε άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, διότι το σώμα σας λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται από τα τρόφιμα που καταναλώνετε.

Ως εκ τούτου, τα άρθρα που προωθούν τα συμπληρώματα χωρίς κανένα στοιχείο πίσω από τα οφέλη τους ή τους πληθυσμούς-στόχους μπορεί να υποκινούνται μόνο από το προσωπικό κέρδος και όχι τη βελτιστοποίηση της υγείας. Εάν επιθυμείτε να πάρετε μια βιταμίνη ή μέταλλο, συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας πριν το κάνετε, για να βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή απόφαση για εσάς.

Η χρήση μπερδεμένης ιατρικής ορολογίας

Οι διαιτολόγοι είναι επαγγελματίες στην παροχή διατροφικών πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Εκπαιδεύουν εκείνους που μπορεί να μην είναι τόσο γνώστες του θέματος, επομένως δεν θα χρησιμοποιούν τις κατάλληλες φράσεις σε ένα άρθρο που έχει σχεδιαστεί για το κοινό.

Εάν ένα άρθρο χρησιμοποιεί περίεργη ιατρική ορολογία και έχει αναρτηθεί σε κανονικό ιστότοπο (δηλαδή όχι σε επιστημονική βάση δεδομένων), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτές οι λέξεις να συγκαλύπτουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή , αλλά ο αναγνώστης μπορεί να τις μπερδέψει ως αξιόπιστη πληροφορία.

Η διατροφή είναι ένα από τα πιο παραπληροφορημένα θέματα εκεί έξω. Η χρήση αυτών των συμβουλών μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε αυτό που ψάχνετε και να αποφύγετε τις πληροφορίες που μπορεί να μην είναι πραγματικές. Τέλος η κατανόηση του τρόπου της σωστής ανάλυσης αυτών των πληροφοριών μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε το σωστό από το λάθος και να κάνετε τις σωστές επιλογές για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.