WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε κάθε μέρα καφέ;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Φεβρουαρίου 2023

Τελικά τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε κάθε μέρα καφέ;
pexels
Πολλά έχω ακούσει και διαβάσει από τους γκουρού διατροφής....τι λέει όμως η σύγχρονη έρευνα για τον καφέ;

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο το οποίο είχε σχέση με τον καφέ και τις ιδιότητές του στην υγεία. Το συγκεκριμένο λοιπόν άρθρο ανέφερε ότι είναι κακό να πίνουμε καφέ κάθε μέρα ενώ παρακάτω έγραφε και τους λόγους. Αν και οφείλω να ομολογήσω ότι τα θετικά ήταν περισσότερα από τα αρνητικά, παρόλο που στην αρχή το άρθρο μας προέτρεπε να μην πίνουμε καφέ, αλλά ακόμα και τα αρνητικά που διάβασα κάποια δεν είχαν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία.

Αναφερόντουσαν φυσικά κάποιες μελέτες, ωστόσο ο πληθυσμός τους ήταν πολύ μικρός, υπήρχαν πηγές σφαλμάτων και υπήρχε ο συγχυτικός παράγοντας.

Πιο συγκεκριμένα δυο αρνητικές ιδιότητες του καφέ, σύμφωνα με το άρθρο, ήταν ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ότι προκαλεί εθισμό.

Τι λέει η σύγχρονη έρευνα για τον καφέ και την υπέρταση;

Στο παρελθόν, πολλές μελέτες υποστήριζαν πως η κατανάλωση καφέ αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Έτσι, πολλοί επιστήμονες συνήθιζαν να αποθάρρυναν την κατανάλωση καφέ στους υπερτασικούς ασθενείς.

Όμως πλέον τα νέα επιστημονικά δεδομένα βρίσκουν από ουδέτερη έως ευεργετική τη μέτρια κατανάλωση καφέ στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και υπερτασικών ασθενών. Φαίνεται μάλιστα πως, η πρακτική αποφυγής του καφέ στους υπερτασικούς είναι επιστημονικά ανυπόστατη. Εξάλλου ακόμα και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Καρδιολογίας δεν έχει δώσει κάποια σύσταση για τη μείωση τους καφέ ή της καφεΐνης σε όσους έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο σε μερικά υπερτασικά άτομα η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης, η οποία όμως θα είναι βραχυπρόθεσμη και δεν θα επηρεάσει την υγεία τους. Γι αυτό και εάν θέλετε να μετρήσετε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι καλό θα ήταν να αποφεύγετε την μέτρηση μετά από κατανάλωση καφέ για να μην καταγράφονται ψευδώς υψηλές μετρήσεις.

Από την άλλη μεριά η συστηματική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ ( 3-4 κούπες ημερησίως) από υπερτασικά άτομα δεν φαίνεται να αυξάνει μακροπρόθεσμα τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ή την αρτηριακή πίεση, με την προϋπόθεση ότι αυτή είναι καλά ρυθμισμένη φαρμακευτικά. Συνεπώς, δεν συστήνεται πλέον ο περιορισμός της κατανάλωσης καφέ σε άτομα που έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Προκαλεί ο καφές εθισμό;

Ο καφές δεν προκαλεί εθισμό. Αυτος ο μύθος στηρίζεται στη θεωρία ότι υπάρχουν ομοιότητες με μηχανισμούς εξάρτησης άλλων ουσιών. Όμως η καφεΐνη δε δρα με τον ίδιο τρόπο, ειδικά σε κριτήρια εθισμού. Ακόμη τα συμπτώματα που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί, όπως κούραση, πονοκέφαλος και αϋπνία δεν έχουν υποστηριχθεί επιστημονικά.

Jenny.Gr
pexels

Τι θα συμβεί λοιπόν εάν πίνετε κάθε μέρα καφέ;

Πρόσφατη αναθεώρηση της Βιβλιογραφίας για την καφεΐνη και την υγεία, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 2020, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνήθης κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέεται σημαντικά με την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών.

Καταρχάς ο καφές δρα προστατευτικά κατά του διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος του οποίου μειώνεται έως και 7% προσθέτοντας ένα φλιτζάνι καφέ στη συνήθη καθημερινή κατανάλωση, ενώ αυξάνεται με τη μείωση της κατανάλωσης. Αυτό μάλλον οφείλεται στην εξασθενημένη ηπατική αντίσταση στην ινσουλίνη και στην αυξημένη ανοχή στη γλυκόζη, χάρη στις πολυφαινόλες, και ιδιαίτερα στα χλωρογενικά οξέα που υπάρχουν στον καφέ, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά και υπογλυκαιμικά.

Ομοίως, μια μετα-ανάλυση προοπτικών μελετών έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση 3 έως 5 φλιτζανιών την ημέρα καθορίζει μικρότερη πιθανότητα προσβολής από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή και από υψηλή αρτηριακή υπέρταση, λόγω της σημαντικής επίδρασης του χλωρογενικού οξέος στη μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης .

Η αντιοξειδωτική δράση του χλωρογενικού οξέος είναι επίσης εμφανής σε επίπεδο χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και έχει αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 21% , όπως φαίνεται από μια μετα-ανάλυση του 2014 προοπτικών μελετών που διεξήχθη σε 2,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

Όσον αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα, στην πρώτη ευρεία μελέτη για τις επιδράσεις του καφέ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνήθεις καταναλωτές είχαν αυξημένη ικανότητα συγκέντρωσης και κινητικού ελέγχου σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές και συγκριτικά μείωση 30% στην επίπτωση της κατάθλιψης, λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφέ προσφέρει προστατευτική δράση ενάντια σε μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Όσοι πίνουν καφέ με ήπια γνωστική έκπτωση έχει αποδειχθεί ότι έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια και έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον μειώνεται σημαντικά .

Πόσο καφέ μπορούμε να καταναλώνουμε την ημέρα;

Η EFSA συστήνει για τον γενικό ενήλικο πληθυσμό την ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mg καφεΐνης (που σημαίνει 4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ ή 10 φλιτζάνια ελληνικού καφέ). Όσο για τις έγκυες και τις θηλάζουσες, η παραπάνω σύσταση περιορίζεται στα 200 mg ημερησίως.

Απολαύστε, λοιπόν, με μέτρο το αγαπημένο σας ρόφημα και αποκτήστε έναν σύμμαχο για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.