WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα της άσκησης που κάνετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαρτίου 2023

3 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε τη ρουτίνα της άσκησης που κάνετε
pexels
3 σημάδια ότι η ρουτίνα άσκησής σας δεν λειτουργεί για εσάς και τι να κάνετε για αυτό.

Δεν μπορείτε να βρείτε το κίνητρο για γυμναστική; Είναι το σώμα σας κουρασμένο; Η ντροπή και η ενοχή σας οδηγούν στην άσκηση; Αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά την προπόνηση; Αισθάνεστε χειρότερα για το σώμα σας μετά; Ναι, όλοι έχουμε περάσει από αυτά τα συναισθήματα. Και η κουλτούρα μας έχει κάνει να πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε το πρόβλημα. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τι γίνεται όμως αν η ρουτίνα άσκησης είναι το πρόβλημα;

Η άσκηση πρέπει να σας δίνει ενέργεια, να ανεβάζει τη διάθεση/το πνεύμα σας, να σας βοηθά να νιώσετε δύναμη και να καθαρίσετε το μυαλό σας. Η άσκηση θα πρέπει να σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα σωματικά και ψυχικά, όχι χειρότερα. Επομένως, εάν δεν αισθάνεστε ανανεωμένοι από τη ρουτίνα άσκησής σας, ίσως είναι καιρός να την αλλάξετε. Εδώ είναι 3 σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Νιώθετε εξαντλημένοι μετά

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι ή αγχωμένοι μετά από μια προπόνηση, αυτό σημαίνει ότι η άσκηση είναι είτε πολύ έντονη και/ή δεν σας ευχαριστεί αρκετά. Η άσκηση πρέπει να σας δίνει ενέργεια, όχι να σας εξαντλεί.

Βαθμολογήστε τα επίπεδα ενέργειας σας σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 πριν και μετά την προπόνησή σας. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε. Εάν το επίπεδο ενέργειάς σας είναι χαμηλότερο μετά την άσκηση από ό,τι πριν, τότε μάλλον κάτι πρέπει να αλλάξει.

Εάν αισθάνεστε εξαντλημένοι, δοκιμάστε να μειώσετε την ένταση ή τη διάρκεια της προπόνησής σας. Δοκιμάστε να έχετε ένα σνακ πριν και μετά την προπόνηση, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Ένα σνακ μετά την προπόνηση πρέπει να έχει συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης. Μερικά παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν: smoothie φρούτων με σκόνη πρωτεΐνης, τοστ αβοκάντο με σπόρους κάνναβης, τοστ με φυστικοβούτυρο και τυρί και κράκερ.

Αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας μετά

Μερικές φορές μια ρουτίνα άσκησης μπορεί να μην λειτουργεί λόγω της κουλτούρας και του περιβάλλοντος στο οποίο ασκείστε και όχι λόγω της ίδιας της άσκησης. Έχετε ασκηθεί ποτέ με έναν γυμανστή που επικεντρώνεται στο να αποκτήσετε six pack, να έχετε το τέλειο σώμα για μπικίνι ή να κάψετε ό,τι φάγατε για μεσημέρι; Αν ναι τότε ίσως έχετε έναν γυμναστή που δημοσιεύει πριν και μετά τις φωτογραφίες των πελατών του και επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους. Ίσως το γυμναστήριο στο οποίο γυμνάζεστε δεν έχει σωματική ποικιλομορφία. Ίσως υπάρχουν αφίσες στον τοίχο που λένε πράγματα όπως "χωρίς πόνο, κανένα κέρδος".

Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πώς σας κάνει να νιώθετε η κουλτούρα του γυμναστηρίου στο οποίο πηγαίνετε. Και πώς σας κάνουν να νιώθετε οι ίδιοι οι εκπαιδευτές σας. Αξίζεις να ασκείστε σε έναν χώρο που αισθάνεστε όμορφα για το σώμα σας και που οι γυμναστές σας επιβεβαιώνουν και σας εμψυχώνουν. Θα πρέπει να αισθάνεστε χαρούμενιθ μετά την άσκηση, όχι να νιώθετε ενοχές ή ντροπή.

Εάν αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή, δοκιμάστε έναν νέο προπονητή. Δοκιμάστε ένα νέο γυμναστήριο ή στούντιο. Αυτό μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο πώς αισθάνεστε για την άσκηση.

Jenny.Gr
pexels

Φοβάστε να γυμναστείτε

Είναι φυσιολογικό να μην έχετε κίνητρο κάποιες μέρες για άσκηση, αλλά αν φοβάστε πάντα να γυμνάζεστε, μπορεί να είναι σημάδι να ψάξετε λίγο πιο βαθιά για να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό.

Ποια είναι η πρόθεσή σας να ασκηθείτε; Αν είναι να χάσετε βάρος, μπορεί να μην έχετε κίνητρο επειδή δεν βλέπετε «αποτελέσματα». Ή αν αυτή είναι η πρόθεση, μπορεί να επιλέγετε τύπους άσκησης που δεν σας αρέσουν πραγματικά. Μπορείτε να επιλέγετε ένα είδος άσκησης επειδή πιστεύετε ότι πρέπει, όχι επειδή το θέλετε .

Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια ερώτηση:

Αν μπορούσα να κουνήσω ένα μαγικό ραβδί και από εδώ και πέρα ​​δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οποιαδήποτε άσκηση που κάνετε να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθος του σώματός σας, θα άλλαζε η ρουτίνα άσκησής σας; Αν η απάντηση είναι θετική τότε ίσως πρέπει όντως να την αλλάξετε. Εξάλλου η γυμναστική πρέπει να φέρνει χαρά και χαμόγελο στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.