WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι για τη ζάχαρη που θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν να χάσετε βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαρτίου 2023

4 μύθοι για τη ζάχαρη που θα μπορούσαν να σας εμποδίσουν να χάσετε βάρος
pexels
Μήπως τελικά δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς τη ζάχαρη;

Το να προσέχετε την πρόσληψη ζάχαρης είναι μια έξυπνη κίνηση όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ωστόσο ορισμένες από τις στρατηγικές που νομίζετε ότι μπορεί να είναι χρήσιμες, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να δυσκολέψουν την επίτευξη των στόχων σας. Γι αυτό και παρακάτω θα αναλύσουμε τους κυριότερους μύθους για τη ζάχαρη, οι οποίοι μπορεί να σας εμποδίζουν να χάσετε το βάρος που επιθυμείτε.

Μύθος 1: Πρέπει να κόψετε εντελώς η ζάχαρη

Το να κόψετε εντελώς τα γλυκά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, όμως αυτή η προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα στέρησης και τελικά να καταλήξει μπούμερανγκ. Γιατί πιθανότατα θα σκέφτεστε τη ζάχαρη πολύ περισσότερο από πριν και τελικά θα την υπερκαταναλώσετε.

Τι να κάνετε αντ 'αυτού: Είναι φυσιολογικό να τρώτε ζάχαρη και γλυκά, απλώς μπορείτε να τα καταναλώνετε με μέτρο. Κανείς δεν αρνείται ότι είναι καλό προσέχουμε την πρόσληψη ζάχαρης, αλλά υπάρχει μια ισορροπία που πρέπει να βρεθεί.

Είναι πιο πιθανό να κρατήσετε υπό έλεγχο τη λαχτάρα σας - και τη συνολική πρόσληψη θερμίδων – τρώγοντας ένα μπισκότο ή ένα κομμάτι σοκολάτας μετά το δείπνο κάθε βράδυ, παρά να φάτε μια ολόκληρη τούρτα, αφού έχετε πει όχι στη ζάχαρη όλη την εβδομάδα.

Μύθος 2: Πρέπει να αποφεύγετε τη ζάχαρη στα φρούτα και τα γαλακτοκομικά

Ναι, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όπως το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν φυσικά σάκχαρα (δηλαδή φρουκτόζη και λακτόζη). Αλλά δεν χρειάζεται να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα. Το γάλα έχει πρωτεΐνες και ασβέστιο, ενώ τα φρούτα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επίσης ο οργανισμός επεξεργάζεται εντελώς διαφορετικά τα σάκχαρα από τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά, σε σχέση με την πρόσθετη ζάχαρη.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 3: Πρέπει να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με γλυκαντικά με χαμηλές ή χωρίς θερμίδες

Τα γλυκαντικά χαμηλών ή χωρίς θερμίδες όπως η σουκραλόζη ή η ασπαρτάμη μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη δεν είναι οριστικά. Επίσης μπορεί να καταλήξετε να αντικαταστήσετε τις θερμίδες με κάτι άλλο ή να ανακαλύψετε ότι λαχταράτε ακόμα περισσότερα γλυκά τρόφιμα. Και τα δύο αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το βάρος σας με την πάροδο του χρόνου.

Πολλοί αξιόπιστοι διατροφικοί πόροι, όπως οι Dietary Guidelines for Americans, η American Heart Association και η American Diabetes Association δεν συνιστούν την εναλλαγή της θερμιδικής πρόσληψης των πρόσθετων σακχάρων με τα γλυκαντικά, αλλά επισημαίνουν την επιλογή πιο υγιεινών επιλογών συνολικά. Όπως συμβαίνει με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συζήτησης σχετικά με τη ζάχαρη και την υγεία, φαίνεται ότι το λιγότερο είναι το καλύτερο.

Μύθος 4: Μπορείτε απλώς να αγνοήσετε τη ζάχαρη σε τρόφιμα που δεν είναι επιδόρπια

Πολλά συσκευασμένα τρόφιμα που δεν εμπίπτουν στη σφαίρα του επιδόρπιου (όπως δημητριακά πρωινού, αρωματισμένα γιαούρτια, καρυκεύματα και ακόμη και ψωμί) έχουν επίσης ζάχαρη. Και αν τα αγνοήσετε μπορεί να σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη από ό,τι νομίζετε .

Τι να κάνετε αντ' αυτού: Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των διατροφικών στοιχείων για να δείτε πόση πρόσθετη ζάχαρη περιέχει ένα τρόφιμο. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι: Όσο πιο κοντά στο 0 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας προστιθέμενων σακχάρων, τόσο το καλύτερο, με οτιδήποτε πάνω από 5 τοις εκατό να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα. Επίσης ο να προσπαθείς να προσέχεις τις διατροφικές σου επιλογές γενικά και να επιλέγεις όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερβολής με τη ζάχαρη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.