WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σακχαρώδης διαβήτης: 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον διαιτολόγο σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Μαρτίου 2023

Σακχαρώδης διαβήτης: 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον διαιτολόγο σας
pexels
Όταν διαγνωστείτε για πρώτη φορά με διαβήτη, μπορεί να νιώσετε ένα τεράστιο σοκ. Πιθανότατα νιώθετε φόβο για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον και μπερδεύεστε σχετικά με το πώς να χειριστείτε τη νέα σας διάγνωση.

Ακόμα κι αν διαγνωστήκατε πριν από χρόνια με διαβήτη, μπορεί ακόμα να παλεύτε να διατηρήσετε το σάκχαρό σας υπό έλεγχο και να νιώθετε κάποιες φορές μπερδεμένοι. Για τους αρχάριους, το κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη σας είναι η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, που εκτός από τα φάρμακα μπορεί να επιτευχθεί και με την ισορροπημένη διατροφή. Αν όμως θέλετε να μάθετε περισσότερα συνεχίστε την ανάγνωση.

7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον διαιτολόγο σας σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μου;

Το κλειδί για τη διαχείριση του διαβήτη είναι η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν βλέπετε μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρό σας, τότε πρέπει να το αλλάξετε. Είναι λοιπόν σημαντικό να μάθετε για το πώς τα τρόφιμα που τρώτε επηρεάζουν το σάκχαρό σας και πώς μπορείτε να πετύχετε την καλύτερη ισορροπία μεταξύ διαφορετικών τροφίμων, ομάδων τροφίμων και μεγεθών μερίδων.

Επιπλέον, ο συνδυασμός ορισμένων τροφών και ομάδων τροφίμων μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας τα απορροφά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το να μιλήσετε για τους συνδυασμούς τροφίμων που βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι ένα βασικό σημείο που πρέπει να γνωρίζετε.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώω κατά τη διάρκεια της ημέρας;

Το πότε τρώτε είναι σχεδόν εξίσου σημαντικό με το τι τρώτε όταν πρόκειται για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ενώ το να μην τρώτε για πολλές ώρες μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο είναι επίσης επικίνδυνο, ακόμη και απειλητικό για τη ζωή.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πότε συνήθως τρώτε, τι λειτουργεί στο καθημερινό σας πρόγραμμα και πότε πεινάτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για εσάς και τον διαβήτη σας.

Η απώλεια βάρους θα με βοηθήσει να ελέγξω τον διαβήτη μου;

Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη σας. Εάν είστε υπέρβαροι αυτήν τη στιγμή, είναι σημαντικό να θέσετε έναν υγιή, ρεαλιστικό στόχο βάρους για εσάς και το σώμα σας. Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να αναπτύξετε ένα σχέδιο για να φτάσετε σε αυτό το βάρος με έναν υγιή, βιώσιμο τρόπο.

Η έρευνα δείχνει ότι εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια 5-10 τοις εκατό του σωματικού σας βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε ήδη ένα υγιές βάρος για το σώμα σας, μπορείτε να εστιάσετε στη διατήρηση του εφόσον αισθάνεστε καλά.

Πώς εντάξω την άσκηση στη ζωή μου;

Η άσκηση βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη διαχείριση του διαβήτη. Όταν ασκείστε, το σώμα σας χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα σας. Αυτό μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης, κάτι που είναι ευεργετικό για το σώμα σας.

Τώρα, αυτό δεν σημαίνει πρέπει ξαφνικά να αρχίσετε να σηκώνετε βάρη καθημερινά ή να αρχίσετε να προπονείστε για έναν μαραθώνιο. Αντίθετα, είναι σημαντικό να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους γύρω από την άσκηση και να αναπτύξετε ένα σχέδιο προπόνησης που να λειτουργεί για εσάς.

Αυτό μπορεί να σημαίνει να πηγαίνετε για μια βόλτα μερικές μέρες κάθε εβδομάδα, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα σε ένα γυμναστήριο ή να δοκιμάσετε μια προπόνηση ενδυνάμωσης στο σπίτι. Όλα εξαρτώνται από εσάς και από το τι είναι ρεαλιστικό για εσάς.

Τι πρέπει να προσέξω στις διατροφικές ετικέτες;

Η εξέταση ενός πίνακα στοιχείων διατροφής μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Τόσες πολλές λέξεις και τόσοι πολλοί αριθμοί που μπορεί να μην είστε σίγουροι τι σημαίνουν όλα αυτά. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να αποκρυπτογραφήσετε αυτές τις ετικέτες, ώστε να γνωρίζετε τι περιέχουν τα τρόφιμα που τρώτε και πώς θα επηρεάσουν το σάκχαρό σας.

Jenny.Gr
pexels

Πρέπει να μετράω τους υδατάνθρακες; Πώς μπορώ να ξέρω αν τρώω τη σωστή ποσότητα;

Η μέτρηση των υδατανθράκων είναι μια από τις κλασικές μεθόδους διαχείρισης του διαβήτη. Το να μάθετε τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησης και προσαρμογής της πρόσληψης υδατανθράκων και όλων των ομάδων τροφίμων, είναι το κλειδί για την επιτυχή διαχείριση του διαβήτη.

Ενώ πολλοί άνθρωποι εγγενώς πιστεύουν ότι πρέπει απλώς να τρώνε λιγότερους υδατάνθρακες, το σημαντικό είναι να βρείτε τον σωστό αριθμό υδατανθράκων και τους καλύτερους τύπους υδατανθράκων για το σάκχαρό σας. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και πρέπει να μάθετε πώς να τους ενσωματώνετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Μπορώ να τρώω τα αγαπημένα μου φαγητά ενώ διαχειρίζομαι τον διαβήτη μου;

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τα τρόφιμα που αγαπάτε, για να διαχειριστείτε τον διαβήτη σας. Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε τη ζωή και να τρώτε τα φαγητά που αγαπάτε, αλλά να το κάνετε έχοντας κατά νου τον διαβήτη σας. Το να τρώς τούρτα στα γενέθλιά σου δεν είναι απαγορευτικό. Αντί λοιπόν να προσπαθείτε να κόψετε τα αγαπημένα σας φαγητά, πρέπει να καταλάβετε πώς μπορείτε να τα απολαμβάνετε να προκαλέσετε τρελές αυξομειώσεις στα επίπεδα στο σακχάρου.

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς σχετικά με τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, ώστε να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής που λειτουργεί για εσάς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.