WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρία πράγματα που δεν γνώριζες για το φοινικέλαιο


Τζουλιάννα Καρνέζη

31 Μαΐου 2023

Τρία πράγματα που δεν γνώριζες για το φοινικέλαιο
pexels
Όταν αγοράζουμε προϊόντα, οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που όχι μόνο στηρίζουν την υγεία μας, αλλά και τον πλανήτη. Δυστυχώς όμως δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε τι ακριβώς υπάρχει σε αυτά που αγοράζουμε.

Το φοινικέλαιο είναι ένα συστατικό που πολλοί από εμάς επιλέγουμε όλο και περισσότερο να αποφεύγουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρά το ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, οι επιπτώσεις από την παραγωγή του είναι απίστευτα επιζήμιες για το περιβάλλον μας.

Το φοινικέλαιο προέρχεται από περίπου 42 χώρες και η παραγωγική τους διαδικασία είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης των δασών σε ορισμένα από τα δάση με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, ενώ καταστρέφει τους οικοτόπους ήδη απειλούμενων ειδών.

Ακολουθούν τρία πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να σας βοηθήσουν να κάνετε συνειδητές επιλογές όταν πρόκειται να επιλέξετε προϊόντα για το σπίτι ή την οικογένειά σας.

Το φοινικέλαιο βρίσκεται σε πολλά προϊόντα που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι τώρα

Λόγω της ευελιξίας του, το φοινικέλαιο εμφανίζεται σε πολλά προϊόντα που ίσως δεν είχατε καν σκεφτεί. Έχει απαλή υφή και επομένως χρησιμοποιείται σε μια τεράστια και ποικιλόμορφη γκάμα προϊόντων - από σνακ μπάρες, μπισκότα και γαλακτοκομικά προϊόντα, μέχρι σαμπουάν, σαπούνι και απορρυπαντικά.

Ο αριθμός των προϊόντων που περιλαμβάνουν φοινικέλαιο είναι ανησυχητικός, σε σχέση με το πόσο καταστροφική είναι η παραγωγή. Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, πάνω από 3,5 εκατομμύρια εκτάρια δάσους της Ινδονησίας και της Μαλαισίας έχουν καταστραφεί για να παραχθεί φοινικέλαιο, καταστρέφοντας επίσης περίπου το 80% του οικτόπου των ουρακοτάγκων στον κόσμο. Χάνουμε πάνω από 6000 όμορφους ουρακοτάγκους τον χρόνο, ενώ έχουν απομείνει μόνο 400 τίγρεις της Σουμάτρας στον πλανήτη. Αυτά είναι στατιστικά στοιχεία είναι πολύ τρομακτικά για να τα αγνοήσουμε.

Jenny.Gr
pexels

Δεν αναγράφεται σε όλα τα τρόφιμα στα οποία υπάρχει

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να μην μπορείτε καν να εντοπίσετε το φοινικέλαιο στη συσκευασία. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις για τους κατασκευαστές να αποκαλύπτουν το φοινικέλαιο ειδικά στις ετικέτες των προϊόντων και συνήθως θα το δείτε να περιλαμβάνεται σε μια λίστα συστατικών ως γενικό «φυτικό λάδι».

Ορισμένες επωνυμίες θα είναι ξεκάθαρες σχετικά με το ότι έχουν επιλέξει να μην χρησιμοποιούν φοινικέλαιο στα προϊόντα τους.

Καθώς το φοινικέλαιο είναι υψηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά από άλλα φυτικά έλαια, η σύγκριση της περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά ενός προϊόντος με ένα άλλο θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να καθοριστεί εάν ένα προϊόν περιλαμβάνει η όχι φοινικέλαιο.

Δεν υπάρχει μόνο στο φαγητό

Όταν σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση φοινικέλαιου, δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο τα τρόφιμα. Το φοινικέλαιο εμφανίζεται επίσης σε πολλά προϊόντα προσωπικής περιποίησης και οικιακής χρήσης. Η περιποίηση του δέρματος, το μακιγιάζ, ακόμη και η οδοντόκρεμα μπορεί να περιέχουν φοινικέλαιο - αλλά ευτυχώς, όχι όλα. Το Grin είναι ένα προϊόν που είναι χωρίς φοινικέλαιο, επιλέγοντας αντ 'αυτού να χρησιμοποιεί 100% καθαρή γλυκερίνη από σόγια και/ή ελαιοκράμβη, ή λαυρυλογλυκοσίδη, που προέρχεται από καρύδα. Και πάλι, ελέγξτε την ετικέτα όταν επιλέγετε προϊόντα.

Η υποστήριξη προϊόντων χωρίς φοινικέλαιο κάνει τη διαφορά. Κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο για να ελέγξετε μια ετικέτα και επιλέγετε ένα προϊόν που δεν περιλαμβάνει φοινικέλαιο, προστατεύετε το περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη που το αποκαλούν σπίτι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.