Το στυγέρο έγκλημα της 6χρονης Ελίζας που έγινε σύμβολο κατά της παιδικής κακοποίησης

Τετάρτη 06 Μαΐου 2015

Τετάρτη 06 Μαΐου 2015

Το στυγέρο έγκλημα της 6χρονης Ελίζας που έγινε σύμβολο κατά της παιδικής κακοποίησης

Δεν μπορεί κανείς να συλλάβει αυτό που έγινε με την μικρή Άννυ. Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου της, και πολύ περισσότερο, του τρόπου με τον οποίο έγινε το έγκλημα αυτό από τον «πατέρα», στο νου μου ήρθε αμέσως μια άλλη ιστορία. Αυτή της 6χονης Ελίζας σπό τη Νέα Υόρκη. Η ιστορία της έγινε πρωτοσέλιδο στο περιοδικό TIME, αλλά και αφορμή για να ιδρυθεί στην Ελλάδα, το πρώτο σωματείο για κακοποιημένα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που πήρε το όνομα «Ελίζα».

Η ιστορία έχει ως εξής: βρισκόμαστε στο 1995, και η διεθνούς φήμης Ελληνίδα γλύπτρια και ζωγράφος Μαρίνα Καρέλα και ο σύζυγος της, πρίγκιπας Μιχαήλ, γνωστός συγγραφέας με το όνομα Μισέλ Ντε Γκρες, είναι εγκατεστημένοι εδώ και 15 χρόνια στη Νέα Υόρκη, όταν τους πλησίασε μια κοινωνική λειτουργός και τους παρακάλεσε να αναλάβουν την οικονομική στήριξη ενός άπορου μικρού κοριτσιού.

eliza-460x311

Στην αρχή, το κοριτσάκι, η Ελίζα, ζούσε με τη ναρκομανή μητέρα της, αλλά όταν ολοκληρώθηκε το διαζύγιο των γονέων της, η επιμέλεια της δόθηκε στον πατέρα της. Με τη φροντίδα του, η Ελίζα άνθισε. Πήγαινε τακτικά στο σχολείο και η ζωή της εξελισσόταν φυσιολογικά.

Δύο χρόνια αργότερα ο πατέρας πεθαίνει. Η μητέρα, που στο μεταξύ είχε παρακολουθήσει πρόγραμμα αποτοξίνωσης, θεωρείται ακίνδυνη για το παιδί της και της δίδεται η επιμέλεια της Ελίζας. Αμέσως φάνηκε η διαφορά –σταμάτησε να πηγαίνει τακτικά στο σχολείο και έπαψε να είναι το γελαστό κοριτσάκι των προηγούμενων ετών. Κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά ούτε οι γονείς μου, ούτε κανείς άλλος μπορούσε να επέμβει, εφόσον ο δικαστής, με σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών υπηρεσιών, είχε δώσει την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα.

Και τότε συμβαίνει το απροσδόκητο... Να πως περιγράφει η Όλγα, κόρη του Μιχαήλ και της Μαρίνας Καρέλλα, αυτό που έγινε: "Ημέρα των Ευχαριστιών 1995, μεσάνυχτα: Επιστρέφοντας από ένα γεύμα η μητέρα μου ακούει στο ραδιόφωνο του ταξί, ότι ένα κοριτσάκι δολοφονήθηκε στο Bronx. Προσεύχεται να μην είναι η Ελίζα. Κι όμως. Η εξάχρονη Eliza Izquierdo είχε κακοποιηθεί και δολοφονηθεί από τη μητέρα της και τον εραστή της". Η αγριάδα του εγκλήματος τάραξε ακόμα και τους κυνικούς κατοίκους της Νέας Υόρκης και έκανε το γύρο του κόσμου καταλήγοντας μέχρι και στο εξώφυλλο του περιοδικού Time.

Ο θάνατος της Ελίζας έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανεπάρκεια των υπηρεσιών παιδικής προστασίας. Η Ελίζα είχε προδοθεί από όλους όσους είχαν την ευθύνη να την προστατεύσουν. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέγραψαν ένα μανιφέστο: «Ποτέ Ξανά» και θεσπίστηκε νέα νομοθεσία «Ο Νόμος της Ελίζας» για να καθοριστούν οι ευθύνες του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών. Για τους γονείς μου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή, αλλά όπως ένωσαν τις φωνές τους οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, έτσι και εκείνοι ήξεραν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν».

eliza4

Η ίδια η Μαρίνα Καρέλλα περιγράφει στο πως αποφάσισε να δημιουργήσει το Σωματείο Ελίζα: "Μετά το θάνατο της Ελίζας, ο Μιχαήλ κι εγώ περάσαμε μια περίοδο αγανάκτησης, ματαίωσης και βαθιάς θλίψης. Ξέραμε ότι δεν ήταν πια στο χέρι μας να σώσουμε την Ελίζα, αλλά μας βασάνιζε αυτή η αίσθηση ανισχυρίας. Έπειτα από μια σκοτεινή περίοδο περισυλλογής, αποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπρακτοι: Κάτι έπρεπε να γίνει για να μην ξανασυμβεί ποτέ, αυτό που συνέβη στην Ελίζα.

Θέλαμε να τιμήσουμε τη μνήμη της μικρής Ελίζας και να προστατεύσουμε άλλα παιδιά από την ίδια μοίρα. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μιλώντας σε όποιον ήθελε να ακούσει και αναζητώντας πληροφορίες. Μέσω μιας παλιάς φίλης, της Δάφνης Οικονόμου, γνωρίσαμε την Ελένη Αγάθωνος, Εμπειρογνώμονα Παιδικής Προστασίας, καθώς και την ψυχολόγο & συγγραφέα Μυρτώ Νίλσεν. Από εκείνη τη στιγμή, άναψε η σπίθα για την ίδρυση του Σωματείου Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ.

Για να μην ξαναζήσουμε λοιπόν άλλες υποθέσεις Ελίζας ή Άννυς, σπάστε τη σιωπή. Πολλές φορές λέμε ότι η σιωπή είναι χρυσός. Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε εγκληματικές πράξεις. Τα παιδιά έρχονται στον κόσμο για να τον κάνουν καλύτερο, με το γέλιο τους, τα όνειρά τους και την αστείρευτη ζωντάνια τους. Εμείς με τη σειρά μας είμαστε υπεύθυνοι να τα προστατεύουμε και να τους δίνουμε χώρο να ανθίσουν και να μεγαλουργήσουν.

Πληροφορίες για το Σωματείο Ελίζα: www.eliza.org.gr, Τηλ.: +30 210 3231704 Fax: +30 210 3231947 E-mail: info@eliza.org.gr

Το διαβάσαμε στο toratora.gr

More for you

 
 

Don't Miss