Η Νομική υπηρεσία του Κέντρου Ζωής προσφέρει εξειδικευμένη ενημέρωση για τα δικαιώματά των ανθρώπων που ζουν με την λοίμωξη HIV

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Η Νομική υπηρεσία του Κέντρου Ζωής προσφέρει εξειδικευμένη ενημέρωση για τα δικαιώματά των ανθρώπων που ζουν με την λοίμωξη HIV

Η ομάδα του Κέντρου Ζωής υποδέχεται με μεγάλη χαρά την Έλενα Παντοπούλου, η οποία αναλαμβάνει τη θέση της Υπεύθυνης της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι δικηγόρος Αθηνών, με ειδικότητα στην πνευματική ιδιοκτησία και στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατέχει 2 μεταπτυχιακούς τίτλους (LL.M): α) στον τομέα του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και β) στον τομέα του Δικαίου της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.

Η Νομική υπηρεσία του Κέντρου Ζωής βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2012, προσφέροντας εξειδικευμένη ενημέρωση για τα δικαιώματά των ανθρώπων που ζουν με την λοίμωξη HIV σε βασικούς τομείς της κοινωνικής ζωής, καθώς και επιλεκτική νομική εκπροσώπηση υποθέσεων παραβιάσεων δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, παρέχεται δωρεάν στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Μέσω της νομικής υπηρεσίας:

  • Ενισχύουμε την πρόσβαση στην περίθαλψη με παρεμβάσεις στα αρμόδια νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Παρεμβαίνουμε στα αρμόδια όργανα σε περιπτώσεις που παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα.
  • Διαφυλάσσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με HIV.
  • Διενεργούμε παρεμβάσεις στήριξης κρατουμένων που ζουν με τον ιό ΗIV και αποφυλακισμένων.
  • Χειριζόμαστε υποθέσεις απελάσεων αλλοδαπών που ζουν με την HIV λοίμωξη σε χώρες όπου δεν υπάρχει επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Συνδράμουμε με την σύνταξη αιτήσεων, υπομνημάτων, προσφυγών και ενστάσεων στην επίλυση διοικητικών ζητημάτων, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με την HIV λοίμωξη
  • Αναλαμβάνουμε υποθέσεις που αφορούν την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από γονέα λόγω του HIV status του, ή στέρηση δικαιώματος επικοινωνίας οροθετικών γονέα με το τέκνο του.
  • Συνεισφέρουμε ενεργά στην δημιουργία δικτύων συνεργασίας με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και διενεργούμε παρεμβάσεις στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για την ανάδειξη των δικαιωμάτων και των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νομικά κενά.
  • Υποβάλουμε προτάσεις για τη σύνταξη θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν με την λοίμωξη ΗIV.

 

More for you

Don't Miss