Τα άπαντα της ολικής ηλιακής έκλειψης της 21ης Αυγούστου

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τα άπαντα της ολικής ηλιακής έκλειψης της 21ης Αυγούστου

Τι είναι η έκλειψη ηλίου;

Μία ολική έκλειψη Ηλίου είναι ένα σπάνιο ουράνιο φαινόμενο κατά το οποίο ο δίσκος της σελήνης εφάπτεται εσωτερικά με τον ηλιακό δίσκο κρύβοντας κάθε ίχνος ηλιακού φωτός για μερικά λεπτά. Αυτό συμβαίνει διότι, στον ουράνιο θόλο, τα δύο σώματα φαίνεται πως έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Πρόκειται για μία κοσμική σύμπτωση, αφού ο Ηλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από τη Σελήνη, αλλά φαίνεται αντίστοιχα και 400 φορές μικρότερος. Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις Ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων Ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι 5.

Ποιες είναι οι πρώτες ιστορικές αναφορές ηλιακής έκλειψης;

Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά ηλιακής έκλειψης έρχεται από την Κίνα το 2136 ή 2159 π.Χ.. Από τότε και περίπου για μια χιλιετία οι κινέζοι αστρονόμοι ήταν εκείνοι που κατέγραφαν ηλιακές εκλείψεις. Στην Κίνα μάλιστα πίστευαν ότι ένας δράκος καταπίνει τον ήλιο. 

Ερευνητές θεωρούν ότι μια αναφορά στην Οδύσσεια του Ομήρου ίσως να σχετίζεται με την ηλιακή έκλειψη της 16ης Απριλίου του 1178 π.Χ. «…και ο ήλιος χάθηκε μέσα στον ουρανό και μία ανίερη ομίχλη κάλυψε τα πάντα». Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss