Λάνθιμος: «Είμαι υπερήφανος που προκαλώ αντιδράσεις»

Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017

Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017

Λάνθιμος: «Είμαι υπερήφανος που προκαλώ αντιδράσεις»

«Αυτό που πάνω απ’ όλα επιδιώκω είναι η δημιουργία ενός κλίματος αβεβαιότητας στο εσωτερικό των ταινιών μου» εξηγεί ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, με συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, με αφορμή την πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι της τελευταίας του ταινίας «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού».

 

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον πρόλογό του, ο δημοσιογράφος Ολιβιέ Ντελκρουά δίνει ένα σύντομο προφίλ του «πολλά υποσχόμενου» σκηνοθέτη, με αναφορές στις προηγούμενες ταινίες του: «Κυνόδοντας», «Αλπεις», ο «Αστακός» και στα βραβεία που έχει ήδη κερδίσει. Για το τελευταίο του δημιούργημα το «The Killing of a Sacred Deer» στο οποίο πρωταγωνιστούν η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ, ο Λάνθιμος τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Στο ερώτημα τι τον οδήγησε να ασχοληθεί στην ταινία του με ένα τόσο λεπτό θέμα, ενός πατέρα που έφθασε στην κρίσιμη επιλογή της θυσίας, ο Λάνθιμος εξήγησε:

«Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια πολύπλοκη δυναμική, τοποθετώντας ένα νεαρό άνδρα να ανακαλύπτει ξαφνικά ότι έχει το δικαίωμα ζωής και θανάτου στα παιδιά των άλλων, μπροστά σε έναν μορφωμένο, ισχυρό και ευτυχισμένο πατέρα. Επειτα, είχα μια δεύτερη ιδέα σχετικά με την ασάφεια που περιστρέφεται γύρω από τη δικαιοσύνη και την αδικία που εφαρμόζεται στο ιατρικό επάγγελμα: Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια των χειρουργών ή γενικότερα γιατρών γιαναμας σώσουν, οι οποίοι μερικές φορές νομίζουν και οι ίδιοι ότι είναι θεοί ενώ πολύ εύκολα μπορούν να κάνουν σφάλματα». Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ

More for you

 
 

Don't Miss