Μίλα μη φοβάσαι: Η ελληνική καμπάνια για τη σεξουαλική παρενόχληση

Αφροδίτη ΣακκάΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΑΚΚA Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Μίλα μη φοβάσαι: Η ελληνική καμπάνια για τη σεξουαλική παρενόχληση

Η 25η Νοεμβρίου 2018 είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και αυτή τη φορά, η Ελλάδα παρουσιάζει μία νέα καμπάνια με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) ανέλαβε τη πρωτοβουλία για τη παραγωγή της συγκεκριμένης καμπάνιας, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα βίντεο μικρής διαρκείας που πραγματεύονται περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας. Μία σημαντική λεπτομέρεια που εξερευνούν οι παραγωγές είναι τη λεπτή γραμμή μεταξύ κοπλιμέντου και παρενόχλησης.

Η ομάδα της ΓΓΙΦ πραγματοποίησε μία έρευνα σε γυναίκες το καλοκαίρι του 2017 και βάσισε το περιεχόμενο της καμπάνιες σε πραγματικές ιστορίες. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΓΓΙΦ, ενώ όλες οι γυναίκες του συνεργείου είναι μέλη του διεθνές σωματείου WIFT (Women in Film and Television) το οποίο βρίσκεται σε 65 σημεία του κόσμου, έχει 16.000 μέλη και σκοπό την προώθηση του έργου των γυναικών στη τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το WIFT ιδρύθηκε πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Τα σενάρια έγραψε η γνωστή συγγραφέας και σεναριογράφος, Μανίνα Ζουμπουλάκη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Όλγα Μαλέα, η οποία μας αναφέρει χαρακτηριστικά: "Κάθε ιστορία γυρίστηκε σε μονοπλάνο. Σε όλες τις ιστορίες η κάμερα βρίσκεται κάπως κρυμμένη πίσω από κάποια κουρτίνα, πόρτα, αντικείμενα, σαν να παρακολουθούμε κρυφά αυτό που συμβαίνει, μέσα από μια … κλειδαρότρυπα". Την παραγωγή υπογράφει η Πόλυ Τρανίδου και τη μουσική η Αντριάνα Μπάμπαλη. Στα τέσσερα σποτ παίζουν οι γνωστοί ηθοποιοί, Ναταλία Δραγούμη, Μαρία Σολωμού, Γιάννης Ζουγανέλης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Τζωρτζίνα Λιώση, Λυδία Σγουράκη, Θάνος Καληώρας και Αχιλλέας Σκεύης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ως άνω συντελεστές (άντρες και γυναίκες) στήριξαν αφιλοκερδώς την εν λόγω πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ.

Η καμπάνια έρχεται σε μία χρονική στιγμή που οι κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης έχουν κατακλύσει τον κόσμο του Hollywood και κάνουν τον γύρο του ίντερνετ καθημερινά. Στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα που σπάνια συζητείται και τα περισταστικά είναι πολλά και επαναλαμβανόμενα. Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, δήλωσε: "Στόχος των σποτ που ετοίμασε η ΓΓΙΦ, είναι να ανοίξει περαιτέρω η συζήτηση για το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης στη χώρα μας, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και τη δημιουργία των κοινωνικών συνθηκών, στις οποίες δε θα μπορεί πια να ευδοκιμήσει η σεξουαλική παρενόχληση".

Ένα πολύ, πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα μας.

Δείτε τα σποτ παρακάτω.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

More for you

 
 

Don't Miss